сряда, 18 май 2011 г.

Лимонов сладкиш

Този лесен сладкиш е толкова фин и ароматен, а рецептата толкова популярна, че едва ли останаха много хора, които да не са го приготвяли. Лимоновият вкус е много нежен и със сигурност ще бъде оценен подобаващо от любителите на домашно приготвените десерти.


Рецептата е от книжката "Да печем с любов" на Рийдърс Дайджест, но можете да я откриете и в много красиви презентации в различни кулинарни блогове. И така, ето моята реализация по рецептата:

Необходими продукти:

200 г. брашно
50 г. нишесте
1/2 пак. бакпулвер
125 г. захар
2 яйца
125 г. топло масло
200 г. пудра захар
кората и сокът на 1 лимон

за глазурата:

1-2 с.л. лимонов сок
200 гр. пудра захар

Приготвяне:

Фурната се загрява предварително на 175 градуса.
Лимонът се измива много добре, кората му се настъргва и се изстисква сокът, като от него се отделят 1-2 с. л. за глазурата. Смесват се сухите съставки - брашно, нишесте, бакпулвер, разбъркват се и към тях се прибавят кората и сока на лимона, маслото, захарта и яйцата. Всичко се разбива добре с миксер до хомогенна смес. Изсипва се в намаслена и поръсена с брашно форма за печене и се пече около 35-40 мин. до зачервяване, като се прави и проба с клечка- ако излезе суха, значи сладкишът е готов.

След като се извади от фурната се изчаква 10 минутки да се охлади и се освобождава от формата.

Лимоновата глазура се приготвя като пудрата захар се разбива до гладкост с предварително заделеният лимонов сок. При мен не се получи много добре- трябваше повече време да я разбивам, но просто нямах търпение да опитам какво се е получило :)) Отгоре може да се поръси с още настъргана лимонова кора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар