събота, 30 април 2011 г.

Родопски пататник

Сигурно и вие като мен сте попадали на много варианти за приготвянето на това ястие. Със сигурност всички те са вкусни, макар че съм срещала и доста странни комбинации, като например варианти с кимион, или с разни колбаси вътре. Трудно би могло да се определи коя е най-автентичната рецепта за пататник, защото в различните краища на Родопите го приготвят различно, но като цяло ястието в оригиналния си вид е безмесно и в този ред на мисли искам да споделя моя начин за приготвянето му.

Когато бях дете баба ми, да е жива и здрава, много често правеше пататник. Обикновено го печеше в една много голяма тава, защото всички много го обичахме и си хапвахме добре :) За това, което оставаше залепено за дъното на тавата и трябваше буквално да се изстърже с лъжица, за да се изяде, се водеше война, защото беше невероятно вкусно и хрупкаво. Пататникът може да бъде приготвен и във вариант с точени кори и тогава картофите остават меки и сочни, а корите се запичат приятно и това, в комбинация с уханието на масло е нещо неустоимо. Има също така и разновидност със сирене, която май е излишно да казвам, че също е много вкусна.

Аз самата предпочитам да приготвям пататника в тиган с незалепващо покритие, на индивидуални порции, защото ми е по-удобно и защото се получава тази красива кръгла форма.


Ето и моята рецепта за този вкусен родопски специалитет:

Необходими продукти:

4-5 големи картофа
1 глава лук (или няколко стръка пресен)
1 яйце
1 равна ч.л. чубрица
1 равна ч.л. джоджен
сол на вкус

Приготвяне:

Картофите се обелват, измиват се и се настъргват на най-едрото ренде, след което се слагат в дълбок съд (може и в гевгир) и се измиват хубаво със студена вода, за да им падне нишестето. Много е важно после добре да се изцедят от водата (аз го правя, като взимам картофите в шепи и изстисквам силно), в противен случай после сместа ще се разводни. Измитите картофи се прехвърлят в друг съд, към тях се добавя една малка до средна глава лук (или половин, ако е по-голяма), нарязан на ситно, сол на вкус, подправките- джоджен и чубрица, малко черен пипер по желание и накрая едно яйце. Всичко това се разбърква хубаво, за да се разпределят подправките равномерно. Тиган с незалепващо покритие се загрява на котлона с малко олио и в него с лъжица се разстила част от картофената смес, като се притиска. Добре е слоят да не е много тънък, но и не много дебел- в единия случай ще стане по-хрупкаво (не че е лошо, но му се губи чара), а в другия пък ще трябва много повече време, докато се изпече и ще се обърне трудно. Пече се на средно силен огън и когато по краищата започне да се зачервява хубаво, се взима една голяма плоска чиния с диаметъра на тигана или по-голяма и пататника се приплъзва в нея от страната, която се е пекла досега, след което се захлупва с друга такава чиния и чрез завъртане се обръща. По този начин обръщането става лесно, без разпадане и разваляне на формата. За целта освен чиния може да се използва и голям плосък капак на тенджера. С помощта на чинията пататника се връща обратно в тигана и се оставя да се изпече и от другата страна.

Ако цялата тази процедура ви се струва рискована, може просто да изсипете картофената смес в тава и да изпечете във фурната, на около 200 градуса, там няма да се налага да обръщате. И още нещо- не се опитвайте да повдигнете пататника с шпатулка, за да видите дали е добре опечен отдолу, защото само ще го счупите. Ако случайно след като сте го обърнали ви се стори не достатъчно добре опечен, винаги може да завъртите още веднъж и да допечете. Ястието се сервира топло, но като изстине също е вкусно.



четвъртък, 28 април 2011 г.

Пълнени печени домати

Пролетта е сезон, през който повечето хора предпочитат по-леки ястия. Пресните плодове и зеленчуци са идеален начин да се освежим след дългата зима, да си набавим витамини и да се заредим с настроение за предстоящите топли дни.

Предложението ми днес трудно може да се нарече рецепта; по-скоро е една идея за предястие или лек обяд, която всеки може да реализира с каквито продукти има в хладилника. Идеята е да се замени традиционната плънка от ориз-кайма или яйца-сирене с нещо различно. Количеството на продуктите е по ваша преценка.

Пълнени печени домати с луканка и царевица


Необходими продукти:

няколко хубави големи домата
сладка царевица от консерва
луканка
пресен лук
магданоз

по желание: 1-2 добре разбити яйца и/или кашкавал

Приготвяне:
В горната част на доматите се изрязва капаче и меката част се издълбава внимателно с лъжица.
Луканката се нарязва на кубчета, магданозът и пресният лук - на ситно. В купичка тези продукти се смесват с царевицата, разбъркват се и с тях се напълват доматите.

След като се напълнят, доматите се подреждат в леко намазнена тавичка, поливат се с тънка струйка зехтин и се запичат в загрята фурна до желания резултат - по-сочни или по-препечени. Може, преди да ги пъхнете във фурната, да направите заливка от 1-2 разбити яйца и да сложите по малко във всеки домат и/или да поръсите с кашкавал. Сервирайте със свежа салата.

Плънката, разбира се, може да е варира, в зависимост от предпочитанията - различни зеленчуци, царевица, всякакви твърди, меки и топени сирена, кашкавал, колбаси и подправки. Ако е нужно, някои неща могат да се обработят предварително - да се задушат, запържат или запекат на грил (ако използвате замразени зеленчуци или сурова наденица примерно), но общо взето за това ястие подготовката отнема минимално време и усилия. И винаги се получава нещо различно и вкусно.


сряда, 27 април 2011 г.

Тарта с лук, сирене и яйца



Необходими продукти:

за тестото:
250 гр. брашно
125 гр. студено масло, нарязано на кубчета
1 щипка сол
няколко с. л. студена вода

за плънката:
3 големи или 4 по-малки глави лук
100 гр. сирене
4-5 яйца
сол и черен пипер на вкус
1 ч.л. суха мащерка
магданоз за поръсване

Приготвяне:

Брашното се слага в купа заедно със солта, добавя се студеното масло и с върховете на пръстите маслените кубчета се втриват в брашното, докато се получат трохи. Добавя се малко по малко от студената вода и се размесва бързо, но внимателно до получаването на хомогенно тесто, което се оформя на топка, увива се в свежо фолио и се поставя за час- два в хладилника.

През това време се приготвя плънката: лукът се почиства от люспите и се нарязва на полумесеци. В дълбок тиган или тенджерка се слага малко зехтин или масло и в него се задушава лукът до омекване, като се подправя със суха мащерка, малко черен пипер и мъничко сол (може да я пропуснете, ако сиренето е по-солено). Когато е готов, се отстранява от огъня и се оставя да се поохлади.

Тестото се изважда от хладилника, оставя се за 2-3 минути на стайна температура, за да се отпусне леко и се разточва в кръг с размерите на тавичката (моята е около 26 см) + 2-3 см. за борд върху леко набрашнена повърхност или най-добре между 2 слоя свежо фолио. На дъното на тавичката се поставя хартия за печене и тестото се прехвърля в нея, притиска се добре и се надупчва с вилица. Отгоре се изсипва задушеният лук, върху него равномерно се натрошава сиренето и когато плънката е разпределена добре навсякъде, стърчащите краища на тестото се загъват навътре. Тартата може да се оформи и в традиционната форма за тарта с вълнообразни стени. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато тестото отстрани започне да се зачервява (приблизително 20-25 мин.), след което се изважда, с лъжица на места се притиска плънката, за да се оформят малки вдлъбнатинки, в които се чукват яйцата (може също така да се разбият предварително с вилица и с тях да се залее плънката) и тартата се връща във фурната за още десетина минутки, докато се запекат и яйцата.

Сервира се топла или студена, поръсена обилно с накълцан пресен магданоз. В плънката може също така да се добавят бекон, пушена шунка или друг колбас по желание. Превъзходна е с чаша хубаво вино!


четвъртък, 21 април 2011 г.

Фокача с мариновани печени чушки



Необходими продукти:

за тестото:
250 гр. брашно
1/2 пак. суха мая
1/2 ч. л. сол
1 щипка захар
1 с.л. зехтин
хладка вода

за гарниране:
няколко големи печени червени чушки
3 скилидки чесън
1 ч. л. сух риган
4 с. л. зехтин
сол на вкус

Приготвяне:

Чушките се обелват, почистват се от семената и се нарязват на дебели ленти. Към тях се добавят нарязаният на тънки филийки чесън, риганът, зехтинът и солта, всичко се разбърква внимателно и се оставя за час или два в хладилника  да отлежат продуктите и да се поемат ароматите.


От посочените продукти за основата се приготвя гладко еластично тесто, което се оставя за 30-40 мин. на топло да втаса. Когато е готово се разстила в намазана с малко зехтин тавичка, отгоре се полива с още малко зехтин и се пече на 220 градуса до зачервяване. Охлажда се леко върху решетка, гарнира се с извадените 5-10 мин. преди това от хладилника мариновани чушки, полива се със зехтина от маринатата и се поднася веднага с малко накълцан магданоз.

понеделник, 18 април 2011 г.

Доматен хляб с риган



Необходими продукти:

300 гр. брашно
1/2 пак. суха мая
1/2 ч. л. сол
2 с. л. зехтин
2-3 с. л. доматено пюре
1 ч. л. сух риган
около 130 мл. хладка към топла вода

Приготвяне:

От посочените продукти замесeте хубаво гладко тесто. Покрийте го и го оставете го да втаса на топло за около час или докато увеличи 2-3 пъти обема си. За по-бързо втасване може да сложите тестото в предварително загрята на 40 градуса и изключена!! фурна, но за предпочитане е винаги да оставяте хляба да втасва бавно на стайна температура. Когато тестото е готово, го премесете отново за съвсем кратко време върху набрашнен плот и го оформете на продълговато или кръгло хлебче. Поставете го в тавичка, намазнена или покрита с хартия за печене и го покрийте с леко намазнено стреч фолио. Хлебчето трябва да втаса още веднъж.

Загрейте фурната на 200 градуса. Ако желаете, може да поставите на най-долна скара и тавичка, пълна с гореща вода, за да се образува пара - хлябът става по-пухкав, а коричката - по-хрупкава. Намажете втасалото хлебче със зехтин, поръсете със сух риган и направете няколко прореза тук-там.


Печете хлебчето до хубав златист загар и го охладете върху решетка, преди да го нарежете...



Много меко, ароматно и вкусно хлебче със средиземноморски нюанс. Добър апетит! :)

събота, 16 април 2011 г.

Декоративни великденски яйца

Забелязала съм, че около празници винаги ме обзема някаква творческа еуфория. Тези дни, като се замислих за предстоящият Великден, се сетих за една много интересна идея за тематична декорация - красиви великденски яйца, които освен всичко друго, могат да се превърнат и в чудесен оригинален подарък за приятели.


Всичко от което имате нужда са няколко яйца, добре измити и изпразнени от съдържанието им, най-обикновено прозрачно лепило и конци за бродиране в различни цветове. Останало е въображение. Технологията е следната: взимаме едно сурово яйце, измиваме го добре с вода и малко веро, за да премахнем всички нечистотии по черупката. Подсушаваме го хубаво и с метално шишче пробиваме малки дупчици в двата му края. Съдържанието на яйцето се изкарва от черупката чрез издухване през едната дупчица или изтръскване, като тази, от която ще излизат белтъкът и жълтъкът трябва да е малко по-голяма. Нещата стават по-лесно, ако преди това с клечка за зъби или шишче разбъркаме съдържанието на яйцето вътре в самата черупка и след това го изпразним. Самото него можем след това да използваме по предназначение, но повтарям - яйцата трябва да бъдат много добре измити! След като приключим с тази процедура изплакваме вече празната черупка и я оставяме да изсъхне добре. Приготвяме си конци в желаните цветове и пристъпваме към облепяне на яйцето. Важно е да се работи на малки сектори, защото лепилото съхне бързо. Започваме от острия край - намазваме с лепило и започваме внимателно да увиваме плътно конеца около него. След това намазваме следващ участък, увиваме конеца и така до края. Може да направите яйцето едноцветно, с 2-3 цвята или шарено - зависи от вашата фантазия. Старайте се да не цапате много конеца с лепило, но ако все пак се случи, може да го изчистите след това с навлажнено тампонче за уши.
Получават се наистина много красиви яйчица, с които може да декорирате дома си или да подарите на близки и приятели. Всяко следващо става по-хубаво от предишното! Ровейки се в компютъра си, открих снимки на първите ми опити с тази техника:

Много шарено яйчице, за проба :)


Двуцветно яйчице


Със завъртулки разни


С черешки


Много далеч са от перфектни, но реших да ви покажа именно тях, защото в крайна сметка не е важно нещо да е чак толкова съвършено - важното е да е направено с любов! Само тогава то има истинска стойност и може да докосне сърцето! А какво по-хубаво и сантиментално нещо от това, което си сътворил със собствените си ръце?...

четвъртък, 14 април 2011 г.

Канелони по креолски

Рецептата, която ще споделя днес, ми е много любима и е от книжката "30 избрани рецепти с паста" на Иван Звездев.

Канелони по креолски


Необходими продукти:

за тестото:
300 гр. брашно
3 яйца
1 с.л. олио

за плънката:
250-300 гр. телешка кайма
1 глава лук
1 червена камба
4-5 с.л. олио
1 ч.л. риган
сол на вкус
лют пипер на вкус

за соса:
680 гр. консервирани домати
2 скилидки чесън
2-3 с.л. олио
магданоз
сол на вкус
100 гр. кашкавал за поръсване

Приготвяне:

Тестото: В купа се размесват брашното, яйцата и олиото така, че да се получи тесто. Важно е да се запомни, че яйцата не трябва да бъдат студени. След като се омеси хубаво, тестото се оставя да си почине, а през това време се приготвя плънката.

Плънката: Лукът се нарязва на ситно и се запържва до златисто в олиото, след което към него се добавят ситно нарязаната червена чушка и каймата, намачкана с вилица. Щом сместа стане на трохи, се добавят солта, ригана и лютия пипер и се сваля от котлона.

Оформяне: Тестото се разточва върху набрашнен плот на тънки кори. Ако лепне, се поръсва с още малко брашно. Корите се нарязват на правоъгълници с размери 4 на 6 см. В тенджерка се кипва подсолена вода и в нея последователно се пускат правоъгълниците. Щом изплуват на повърхността са готови и се изваждат върху чиста кухненска кърпа. Върху всеки правоъгълник се слага от плънката, завиват се на рулца и се подреждат в леко намаслена тавичка.

Сосът: Продуктите за соса се разбиват с пасатор и с получената хомогенна смес се заливат канелоните. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна и се сервират поръсени с кашкавал (може и малко магданоз) Много са вкусни!

сряда, 13 април 2011 г.

Домашен ръчен хляб

Няма нищо по-хубаво от уханието на прясно изпеченият домашен хляб. С хрупкава коричка отвън, с мека вътрешност, без никакви консерванти, оцветители, подобрители и всякакви други добавки. Все повече домакинства вече разполагат с домашна хлебопекарна машина, но тези, които нямат, също биха могли да се насладят на удоволствието да похапнат току-що изпечено домашно хлебче. Приготвянето му не отнема много време- всъщност единствено втасването изисква такова, но нещата могат доста да се ускорят с помощта на фурната. А резултатът наистина си заслужава! И така, ето рецептата за моят

Домашен ръчен хляб


Необходими продукти*:

600 гр. брашно
1 пак. суха мая ( 7 г.)
1 чаена лъжичка сол
1-2 щипки захар
около 370-390 мл. хладка към топла вода

Приготвяне:

В дълбок съд изсипваме брашното, маята, солта и захарта. Разбърквам сухите съставки с лъжица, преди да пристъпя към месенето на тестото.


С помощта на лъжицата се прави кладенче в брашното и постепенно се добавя хладка вода. Може да замесите първоначално с лъжицата или направо с ръце. Не съм упоменала точното количество на водата, тъй като слагам на око, но трябва да се получи хомогенно тесто, което да не лепне. При необходимост се добавя още малко брашно. Идеята е да се получи ето това:


Завиваме тестото с кърпа и го оставяме настрани, докато удвои обема си. Може преди да го замесите, да включите за малко фурната на 40 градуса и след като е готово да я изключите и да го оставите да втасва там на топло- времето се съкращава значително.


След като втаса хубаво, месим тестото отново върху набрашнен плот с още малко брашно. Получава се хубава, мека и гладка топка тесто, с която се работи много лесно.


С остър нож разделяме тестото на две части, оформяме всяка от тях на хлебче и поставяме в леко намаслена тавичка.


Изчакваме хлебчетата да втасат втори път и печем в предварително загрята фурна на 220 градуса. След като започнат да се зачервяват, намаляме температурата на 200 градуса и печем до готовност. Охлаждаме върху решетка. Ето и резултатът - ароматен, топъл и много вкусен домашен ръчно приготвен хляб:


Относно оформянето на самия хляб - поразтърсих се из мрежата и открих ето това видео, на което може да видите стъпка по стъпка как се постига хубавата форма. Надявам се да ви е полезно, скъпи читатели, и да ви мотивира още повече да правите вкусен домашен хляб:


Още нещичко за оформянето на хляба - тук.

* Основна рецепта за приготвяне на обикновено хлебно тесто

вторник, 12 април 2011 г.

Кексчета с шоколад и кокос




Необходими продукти:

3 яйца
150 г. меко масло
150 г. брашно
1/3 пак. бакпулвер
50 г. кокосови стърготини
160 г. захар
100 г. шоколад

Приготвяне:

В подходяща дълбока купа се разбиват хубаво яйцата и захарта. Прибавя се разтопеното и леко охладено масло, след което постепенно се прибавя брашното, размесено с бакпулвера. След получаване на хомогенна смес се добавят кокосовите стърготини и шоколадът, начупен на парченца и се разбърква внимателно, за да се разпределят съставките добре навсякъде. Сместа се разпределя в малки кексови формички или в голяма продълговата форма за кейк (намазана с масло или покрита с хартия за печене) и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-40 минути (тъй като всяка фурна пече различно, следете печенето). Кексчетата се освобождават от формичките след като се поохладят и се консумират, когато изстинат напълно (ако имате търпение да ги дочакате :)).


Разчупени още топлички, отвътре изглеждат така:


Съчетанието от вкусове е вълшебно! Рецептата е на моя любимка - прекрасната Sophie Dudemaine. Нейните кейкове са наистина фантастични. Опитайте и да ви е сладко!