петък, 13 май 2011 г.

Вита баница с мая

Рецептата за тази лесна баничка открих ето тук - във виртуалното тефтерче с рецепти на Vens. Не прилича на баниците с фини точени кори, но е вкусна и пухкава- бих я оприличила на нещо средно между питка и баница. Добро попадение е за закуска или за основно хапване, а чаша айрян се връзва чудесно с нея.


Ето и рецептата  с незначителни изменения от моя страна. Аз я приготвям с половин доза от продуктите, защото тавичката ми е сравнително малка - 26 см.

Вита баница с мая
(по идея на Vens)
Необходими продукти:

за тестото:

250 мл. хладка вода
20 г. мая
щипка сода бикарбонат
1 /2 ч. л. сол
1 с. л. кисело мляко
1 с. л. оцет
30 г. краве масло
500 г. брашно

за плънката:

250 г. бяло саламурено сирене
2 - 3 яйца
(аз сложих и малко кисело мляко - около 1-2 с. л.)

Приготвяне:

Замесваме тесто от посочените продукти и с остър нож го разделяме на 5 равни части. Оформяме ги на топки, покриваме с кърпа и ги оставяме да престоят около 20 минути. Върху набрашнена повърхност разточваме всяка една топка на голяма кора, разпределяме върху нея част от плънката и завиваме на руло. Подреждаме корите в намаслена тавичка и когато всички те бъдат навити, оставяме баницата да престои около 10 минутки. В оригиналната рецепта пише, че преди да се пъхне във фурната, баницата се намазва с олио- аз обаче реших да сложа масълце на няколко места. Ако ви остане част от плънката, може да разпределите и нея отгоре. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до зачервяване. Изпечената баница се намазва отново с още малко краве масло и се покрива с чиста кърпа , за да омекне. Резултатът е много вкусен!

понеделник, 9 май 2011 г.

Картофена тортиля с шпек и сирене



Необходими продукти:

4-5 средно големи пресни картофа - сварени
4 яйца
2 стръка пресен лук
50 г. сирене
50 г. шпек
няколко стръка пресен магданоз и босилек
зехтин
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Приготвяме си всички продукти за тортилята - картофите и шпекът се нарязват на кубчета, сиренето се натрошава, лукът и зелените подправки се нарязват на ситно. (Пропорциите, които съм дала, са приблизителни- по желание може да се сложат повече колбас, сирене, подправки) В тиган с незалепващо покритие се загрява малко зехтин и в него се запържват леко първо лука, към него се добавят картофките и шпекът и се подправят със сол и черен пипер на вкус. След като се позапържат, се добавя натрошеното сирене и наситнените магданоз и босилек ( аз сложих половин ч. л. сух босилек, понеже този, който си отглеждам още не е порастнал достатъчно за хапване). Всичко се разбърква и се залива с предварително разбитите яйца, като с лъжицата се правят дупчици на няколко места, за да се разпределят навсякъде.

Тортилята се оставя на средно силен огън, докато се запече отдолу и краищата започнат да хващат загар и да се отделят от стените на тигана. Когато това се случи, с помощта на голяма плоска чиния омлетът се обръща внимателно, за да се изпече и от другата страна. Сервира се нарязан на четвъртини, с резенчета пресни домати със свежи зелении и с малко зехтин.


четвъртък, 5 май 2011 г.

Терапия за дъждовни дни

В това мрачно и мокро време на човек му иде да се зарови вкъщи с някоя книга в ръка. Макар че е пролет и навън ухае на свежест, разходка в дъжда би била едно малко изпитание, предвид калта и локвите по улиците и прелитащите коли.. освен ако не живеете на някое тихо и зелено място. След като хубавичко се понамокрих днес сутринта, реших да сгрея душата си с един слънчев десерт - вкусни и сочни портокалови кексчета, които наистина се оказаха едни малки слънца в дъждовния следобед!

Портокалови кексчета със стафиди
по идея на Sophie Dudemaine


Необходими продукти:

2 яйца
175 г. пудра захар
175 г. масло (на мен ми се видя малко множко и сложих само 100)
200 г. брашно
1/2 пакетче бакпулвер
60 мл. прясно мляко
1 голям портокал
50 г. стафиди (от светлите)

Приготвяне:

Включваме фурната на 180 градуса и докато загрее си приготвяме сместа за кексчетата.

Маслото се разбива със 100 гр. захар, след което едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбърква добре. Аз използвах миксера на най-ниската степен, за да разбия всичко. Прибавят се брашното, млякото, малко настъргана кора от портокала и накрая стафидите. Всичко се разбърква много хубаво с дървена лъжица и се разпределя в хартиените формички за мъфини, поставени в тавичка с гнезда. Може да се използват и мини формички - от тази доза излизат 12 броя кексчета с нормална големина и около 20 броя мини кексчета. Слагат се във фурната и се пекат до готовност.

Докато се опекат сладкишчетата, си приготвяме сироп от сокът на портокала и останалата захар - слагат се в тенджерка на котлона, докато се стопи захарта и полученият сироп се оставя да се охлади. Веднага след изваждането си, кексчетата се надупчват внимателно с вилица или клечка за зъби и се поливат с портокаловия сироп. Оставяме ги да се охладят.


Много, много слънчеви, ароматни и сочни кексчета- истинска наслада за небцето!


вторник, 3 май 2011 г.

Бутер тарта със сирене и домати



Необходими продукти:

пакет бутер тесто (или домашно многолистно тесто - моето е такова, с добавка сух босилек)
хубаво краве сирене
1-2 скилидки чесън (или 1-2 стръка пресен)
1-2 стръка пресен лук
2 големи домата
1-2 с.л. зехтин
пресен босилек или сух, ако нямате
черен пипер по желание

Приготвяне:

В подходяща тавичка или форма за тарта се разстила бутер тестото, като се оформя малък борд и излишното се изрязва. Може да изрежете и индивидуални кръгли или правоъгълни формички. Тях подреждам върху хартия за печене в голяма тава. Основата се надупчва с вилица и се запича за 2-3 минути в загрята фурна (около 200 градуса), докато изпръхне и започне леко да се зачервява.

За плънката - сиренето се намачква с вилица, към него се прибавят накълцаният на ситно чесън, пресен лук, босилек, зехтин, малко черен пипер по желание. Всичко се разбърква добре и се разстила върху запечената (или не) подложка. Отгоре се подреждат нарязани на кръгчета или полумесеци хубави пресни домати, поръсват се с малко зехтин. Тартата се връща във фурната и се пече до апетитно зачервяване. Преди сервиране се полива с мъничко зехтин и се поръсва с още свежи листенца босилек.


Лека, бърза и вкусна :) Получава се много добре и с микс сирена, каквито обичате. В такъв случай чесън не се слага, за да изпъкне ароматът на сирената. Вкусна е и топла (не гореща), и студена; може да се хапва като предястие или леко основно ястие; подходящи към нея са свежа зелена салата или таратор.

понеделник, 2 май 2011 г.

Печени понички


Необходими продукти:

300 г. брашно
1/2 пак суха мая ( от 7 г.)
60 г. захар
1/2 ч. л. сол
1 голямо яйце
1/3 пак. масло (от 125 г.)
около 130 мл. топло прясно мляко

разтопено масло
кристална захар
пълнеж по желание - крем или любим конфитюр

Приготвяне:

Брашното, маята, захарта и солта се смесват в купа и се разбъркват. В средата на сместа се прави кладенче и в него се чуква едно яйце. Добавя се разтопеното масло и с постепенно добавяне на прясното мляко се замесва меко гладко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса.

След като тестото е удвоило обема си, се премесва отново леко върху набрашнен плот. Разделя се с остър нож на парчета и се оформят малки топчета, които се подреждат в намаслена тавичка (или покрита с хартия за печене) на разстояние едно от друго. Покриват се с кърпа и се оставят отново да втасат.

Пекат се в предварително загрята на 180-200 градуса фурна до зачервяване. Оставят се леко да се охладят, след което отгоре се намазват с разтопено масло и се овалват в кристална захар. По желание могат се да напълнят с крем или конфитюр.

Много са вкусни и пухкави!


Ние хапнахме половината натурални, другата половина пълнени с конфитюр от ягоди :)