сряда, 22 юни 2011 г.

Galette bretonne

Ако сте пътували из северните части на Франция няма начин да не сте се натъквали на този толкова популярен традиционен специалитет от областта Бретан - голяма тънка и хрупкава палачинка, приготвена от елдено брашно, щедро овкусена с прочутото бретонско масло, с богата плънка, сервирана топла и хапвана с удоволствие по всяко време на деня.


Опитах се да приготвя тези палачинки вкъщи. Страхотни се получиха и ви предлагам да си запишете рецептата:

Бретонски палачинки със солена плънка
(по идея от meilleurduchef)


Необходими продукти:

за тестото:
250 г. брашно от елда
2 яйца
500 мл. студена вода
40 г. разтопено масло
сол (сложих около 1/3 ч. л.)

за плънката:
яйца
няколко тънки резена шунка
настъргано сирене ементал
разтопено солено масло (ако не можете да намерите в магазина солено масло просто разтопете обикновено масло и добавете сол)

Приготвяне:

От продуктите за тестото се приготвя сместа за палачинките - в купа се смесват брашното и солта, добавят се яйцата и разтопеното масло и с постепенно добавяне на водата се разбърква хубаво до получаване на гладка хомогенна смес с гъстотата на палачинково тесто, което се оставя да поседи около 2 часа на хладно място.

Изпичането на палачинките става в тиган с незалепващо покритие, по възможност с по-голям диаметър, или на специалните електрически уреди за палачинки. След като се загрее добре, повърхността се намазва леко с масло и се изсипва нужното количество тесто за палачинка, като то трябва да бъде разстелено на максимално тънък пласт. В местните заведения за разстилане на тестото се използва нещо като специална лопатка или шпатулка, не съм сигурна как да го нарека, но в домашни условия може да се мине и без нея, просто се опитайте да направите една хубава тънка палачинка. След като изпръхне, отгоре се намазва отново с разтопено солено масло и в средата на палачинката се чуква едно яйце. С помощта на лъжица белтъка се разстила по повърхността на палачинката, като същевременно се опитайте да задържите жълтъка на яйцето в средата - когато се запече белтъка, той ще спре да се движи. Това е класическият метод за приготвяне - яйцето се готви директно отгоре и съответно остава леко рохко... ако не ви се нравят рохките яйца, може да си изпържите предварително яйца на очи и да си ги добавите малко по-късно към гарнитурата. След яйцето палачинката се поръсва обилно с настъргано сирене ементал и нарязана на парчета шунка. Във Франция обикновено се слагат цели големи слайсове шунка, но предвид това, че тиганите са значително по-малки от големите уреди за палачинки, е по-удачно шунката да е нарязана на парчета. Всичко това се оставя на котлона, докато яйцето се позапече, ементала се разтопи и палачинката започне да покафенява по краищата. Принципно е хубаво да е по-препечена, но предвид това, че пласта е много тънък, това става сравнително бързо. Не се притеснявайте, че палачинката се пече само от едната страна и ще остане сурова от другата - няма такава опасност по гореспоменатата причина :)

Когато прецените, че ястието е готово, намажете отново по краищата с разтопеното солено масло и с помощта на малка дървена шпатулка я прегънете навътре. Класическият начин за прегъване на бретонските палачинки е като два по два срещуположните краища се прегъват навътре така, че да се оформи квадрат, в чийто център се показва жълтъкът на яйцето, или пък под формата на триъгълник, но дори и да решите просто да я сгънете през средата на две, пак ще е вкусно. По този начин се приготвят всички палачинки, в зависимост от броя на порциите. Сервират се топлички. Бон апети!