понеделник, 11 юли 2011 г.

Фокача с домати и горчица

Тази малко по-различна и леко пикантна фокача може би няма да допадне на всеки, но ако обичате горчица предложението ми днес би могло да прави вкусна компания на едно барбекю сред природата на фона на разкошното лятно време:


Необходими продукти:

за тестото:
300 г. бяло брашно
1/2 пакетче суха мая
1 с. л. зехтин
1/3 ч. л. сол
щипка захар
хладка вода

за гарниране:
1 голям домат
1-2 с. л. горчица
черен пипер и сол на вкус

Приготвяне:

В купа изсипваме брашното, маята, солта, захарта и накрая добавяме зехтина. Замесваме меко, но не лепкаво тесто, като добавяме постепенно хладка вода. Не съм посочила точното количество на водата, защото за пореден път се убеждавам, че то зависи не от пропорциите на брашното, а от неговото качество. След като е готово, оформяме тестото на топка, покриваме го с кърпа и го оставяме за 45 мин. до час да втаса добре.

Доматът се почиства и се нарязва на резенчета. За да не пуска много вода по време на печенето, аз го посолявам леко предварително и го оставям 5-10 мин. да се отцеди излишната вода, преди да го подредя върху хлебчето. Ако искате, може да не го солите, а да махнете вътрешната му част, въпрос на предпочитание- аз лично предпочитам доматите цели, защото са любимите ми зеленчуци :)
След като тестото е готово, с леко намаслени със зехтин ръце, за да не лепне, се разделя на 2 части. Първата част се разстила тънко в намазана със зехтин тавичка и върху нея се разпределя горчицата. Аз сложих фина дижонска горчица, но според мен би се получило още по-добре, ако е едросмляна. Отгоре се подреждат резенчетата домати, от които се е отцелида излишната вода, ако е необходимо се посоляват още малко и се подправят с малко черен пипер. Втората част от тестото се разстила или разточва със същите размери като първата върху  плот и се поставя върху гарнираната фокача. Краищата на двете части се притискат и се подвиват навътре и цялата фокача се притиска навсякъде леко с пръсти, за да се разтегли още малко. С нож направете тук-таме малки разрези, които ще позволят на част от доматките да се покажат, а и за да се изпарява водата и да не стане глетаво хлебчето. Отгоре се намазва със зехтин и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна до хубав загар.


След като се извади от фурната се нaпръсква с малко студена вода и се завива с кърпа за някоя и друга минута, за да омекне. Ако предпочитате този тип хлябове по-хрупкави, може и да не го правите. Резултатът е вкусен! :)

понеделник, 4 юли 2011 г.

Задушени свински котлети с мащерка и маслини



Необходими продукти:

4 хубави свински котлета
300 г. обезкостени черни маслини
6-7 скилидки чесън
300 мл. бяло вино
1 ч. л. суха мащерка
зехтин
черен пипер и сол на вкус

Приготвяне:

Котлетите се измиват и подсушават. Чесънът се почиства, като се махат само най-външните люспи, а вътрешните се запазват. В дълбок тиган се загрява малко зехтин и след като се сгорещи в него последователно се запъжват първо скилидките чесън, а след това в ароматизираната вече мазнина и всеки един от котлетите от двете страни до леко зачервяване. По този начин месото се запечатва и запазва сочността си. След като се запържат всички котлети, ги подреждаме в удобен по-голям съд, подправяме ги с малко сол, черен пипер и суха мащерка (аз слагам повече, защото я обожавам). Между тях слагаме чесънът, добавяме добре отцедените маслини и виното. Слагаме съда на котлона, изчакваме да заври, след което покриваме с капак и задушаваме ястието на по-слаб огън за около 45 мин. до час. Колко време ще отнеме зависи от качеството и големината на котлетите. При нужда от още течност може да се добави и малко вода. За гарнитура ви предлагам пресни задушени картофки на пара и бутилка добро вино, което да споделите с любимите си хора. А, и не забравяйте при сервиране да полеете месцата със соса, който се получава - вълшебен е!

Добър апетит и прекрасно лято!