вторник, 30 август 2011 г.

Супа с печени червени чушки

Тази прекрасна супичка видях миналия ден в сайта на списание Меню. Още докато четях рецептата знаех, че ще я приготвя. Помислете само- ухаещи печени чушки, чесън, вкусно българско сиренце и ароматни подправки - как да не му се прииска на човек да вкуси от тази идилия... освен ако не сте като моя, напоследък много капризен по отношение на храната, син.


Позволих си да добавя някои неща към изброените съставки, но само за да я направя по-хранителна. Вие обаче може да си я направите по оригиналната рецепта - който и вариант да изберете, супичката със сигурност много ще ви хареса!

Супа с печени червени чушки


Необходими продукти:
(за 2-3 порции)

4 печени червени чушки
1 морковче
1 картоф
1 скилидка чесън
1 домат
3 с. л. доматено пюре
2 с. л. зехтин
600 мл. зеленчуков бульон
100 г. бяло сирене
ситно накълцан пресен босилек (аз нямах и сложих сух)
сусам
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Печените червени чушки се обелват, почистват се и се нарязват на ситно, картофчето и морковът - на малки кубчета, доматът се обелва и също се накълцва на ситно. В тенджерка се загрява зехтинът и в него се запържва много леко наситнената скилидка чесън, след което към нея се добавят чушките, нарязаните зеленчуци и доматеното пюре. Разбърква се и се задушава за кратко под капак  (в оригиналната рецепта всичко се запържва; аз избягвам да запържвам, когато ястието е и за детето). Овкусява се със сол и черен пипер (него също пропускам, после всеки от нас си слага, колкото желае) и се налива зеленчуковият бульон, най-добре домашен. Ако нямате, може и само вода да се сложи, но с бульон става по-ароматно. Отново се разбърква и се оставя да ври до готовност на зеленчуците. После е ясно - всичко под острите ножчета на пасатора!

Супичката се сервира с кубчета хубаво сирене, оваляно в босилека и малко запечени или не в сух тиган сусамени семена. Тези подробности спазих само за себе си - не исках да рискувам заради плуващото в купата сирене да получа рекламация :))

Да ви е сладко!


Ще използвам тази публикация, за да благодаря за новите чудесни награди, които получих тези дни, а те са много:

От Мони преди няколко дни получих тази прекрасна награда


както и този комплект от 2 награди



Мони, и тук ти благодаря за наградите, за приятелските чувства, за хубавите думи, които винаги намираш и за слънчевото настроение, което внасяш! Радвам се, че те познавам!

Бих искала да споделя първата награда с един чудесен блог, които отскоро следя, но които искрено ме впечатли - Самодивска омая; с още един блог, в който открих много красиви неща - Хоби за свободно време, както и с Траяна и Еликсир -авторки на едни много вкусни блогове! :)

Комплектът награди с удоволствие подарявам на други кулинарни вълшебници - Аелис и на Жани.

От милата Габи, получих едно любимо цвете - слънчоглед! Габи, толкова се радвам, че винаги намираш време да ми дойдеш на гости! Благодаря ти за симпатиите и за тази чудесна слънчева картичка! Взаимо е :)


С това красиво цвете искам да зарадвам  блоговете на Емилия и Ели.

четвъртък, 25 август 2011 г.

Фини домашни бишкоти

Вчера реших да пробвам една рецепта за бишкоти, която изглеждаше бърза и лесна и впоследствие наистина се оказа такава. Единственото нещо, което не спазих по предписание, бе да шприцовам бишкотите в нормалния им размер. Направих ги с по-тънък накрайник на поша, защото исках нежни и тънки бисквитки за сладоледа, с който се разхлаждаме в жегите. С голямо удоволствие установих, че на вкус домашните бишкоти са дори още по-добри от купените и са също толкова подходящи за тирамису, шарлота, парфе и т.н.


Признавам - няма да ги докарате съвсем еднакви на вид, ако ви треперят ръцете, докато ги шприцовате, но пък вкусът компенсира всяка по-накъдрена бисквитка. Все пак може много да си улесните живота, ако си разграфите предварително хартията за печене от обратната страна и работите по очертанията.


Рецептата открих в една стара книжка 90-та година - "Сладкарско изкуство". Тя се оказа изключително елементарна, стига да се абстрахирате от безумното количество от 12 яйца за 1 доза бишкоти. Аз използвах само 3 и разпределих всички останали продукти спрямо това количество - на яйце се паднаха по точно 25 грама брашно и 33.33 грама пудра захар. Ще напиша рецептата с тези пропорции, а ако някой реши да се пробва, може да си напасне количеството спрямо необходимия брой яйца.

Фини домашни бишкоти


Необходими продукти*:

3 яйца
75 г. брашно
100 г. пудра захар

допълнително:
пудра захар за поръсване

Приготвяне:

Белтъците и жълтъците се разделят в два отделни сухи съда. Белтъците се разбиват на твърд сняг с половината от захарта, а жълтъците - на пухкав крем с останалата захар. Към този крем постепенно се прибавят разбитите белтъци и пресятото брашно с внимателно разбъркване до получаването на хомогенна гладка смес. Тази смес се пълни в пош и върху хартия за печене се шприцоват бишкотите. За да се получат еднакви, е хубаво да си разграфите хартията с молив от обратната страна. Не ги шприцовайте много нагъсто, защото се надуват леко и може да се залепят една за друга. Може да ги направите прави или с удебелени краища като осморки. След като всички бисквитки са шприцовани, се поръсват обилно с пудра захар. Изчаква се малко, около минутка, и се поръсва втори слой. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване и след като се извадят, отново се поръсват с пудра захар и се оставят да изстинат. Много са крехки.


* Основна рецепта за тънки и хрупкави домашни бишкоти

понеделник, 15 август 2011 г.

Бретонски палачинки с мед и лайм

Предложението ми днес идва от една друга моя любима вече книжка, "30 recettes bretonnes", в която авторката е събрала някои от известните и вкусни рецепти от бретонската кухня. Тя, за съжаление, е малко позната у нас, но е впечатляваща със своите семпли и вкусни ястия. Един такъв семпъл десерт ви представям и аз днес - със свежа комбинация от лайм, мед и доза хрупкавост от вкусни сусамови семеца.

Crêpes au miel et citron vert


Необходими продукти:

150 г. брашно
30 г. захар
2 яйца
250 мл. прясно мляко
30 г. солено масло
2 с. л. вода от портокалов цвят (у нас се намира трудно, затова ако нямате, просто пропуснете)
2 с. л. ром

за гарниране:
масло
2 бр. лайм
мед
сусам

Приготвяне:

В съд се разбъркват брашното и захарта. Добавят се яйцата и всичко се разбърква много добре с дървена лъжица до хомогенност. Млякото се затопля, в него се слага маслото, за да се разтопи и тази смес бавно и постепенно се прибавя към другата, като се разбърква хубаво, за да се получи еднородна гладка консистенция. В този момент се добавят водата от портокалов цвят и рома, всичко се разбърква отново добре и тестото за палачинките е готово. В книжката пропорциите са дадени за 10 броя, но това зависи от размерите на тигана. Палачинките се приготвят по стандартния начин, като преди всяка тиганът се намазва с малко масло.

Тук е моментът да спомена нещо важно - тези палачинки е хубаво да се сервират топли, затова, докато ги приготвяте, си подсигурете един съд с гореща вода на другия котлон и дръжте чинията, в която подреждате готовите палачинки там на водна баня и завити с алуминиево фолио. По този начин те ще се запазят сочни и топли до момента на сервиране.

Палачинките се сервират намазани с малко масло, поръсени със сок от лайм, супена лъжица хубав мед, резенче лайм и сусамови семенца, които, ако имате време, може да запечете за малко в сух тиган.

С този великолепен десерт искам да почерпя всички вас, които намирате време да надникнете в моя блог, по случай днешния хубав празник,  да ви пожелая да бъдете здрави и много щастливи и да поздравя всички, които носят името Мария!


петък, 12 август 2011 г.

Лятно настроение на масата

Днес искам да споделя с вас един малък проект, с който се занимавах тези дни, докато беше лошо времето и как малко морски съкровища, събирани през лятната ваканция, могат да украсят масата и да внесат още една доза лятно настроение у дома - много лесни за изпълнение и много симпатични пръстени за салфетки.


Ако обичате да се занимавате с приложни джунджурии като мен, ето ви един начин да си направите нещо оригинално. Подобни идеи има много в интернет пространството и някой прохладен следобед е идеалното време да развихрите въображението си.


Не са ви необходими много неща - само една празна ролка от алуминиево фолио, малко декоративна хартия или плат, топъл силикон или секундно лепило и това, което собственоръчно или не сте си събрали от плажа по време на морската почивка.


Изпълнението е много лесно. С остро ножче си нарязвате ролката от фолиото на еднакви цилиндърчета с желаната дебелина. Може да си ги направите по-нежни, като ги нарежете на тънки пръстени, може и по-масивни, въпрос на желание. Ако разграфите с молив ролката предварително ще ви е по-лесно. Внимавайте да не се порежете, защото картонът е много твърд, но точно заради това е идеален за тази цел. След като си оформите самите пръстени идва творческата част- заглаждане на ръбчетата, ако има такива, лепене и украсяване по желание. Може да залепите мидени черупки плътно една до друга по цялата повърхност на пръстена, да го обвиете с плат или с хубава декоративна хартия и да го украсите отгоре с някоя по-голяма морска красота или каквото друго ви дойде наум. Само се уверете, че мидичките са старателно почистени и стерилизирани, защото все пак ще бъдат поставени на масата. Може да използвате всичко - мидени черупки с различна големина, охлювчета, малки раковини, каквото имате. Лесно е, ефектно и много забавно - аз си сътворих цели 2 комплекта:



Ето тук може да откриете още много идейки с морски съкровища. Приятно творчество и прекрасен уикенд! :)

вторник, 9 август 2011 г.

Турска пица с кайма



Необходими продукти за 3 броя:

за тестото:
300 г. брашно
2 с. л. размекнато масло
1/2 пак. суха мая (от 7 г.)
2 с. л. прясно мляко
1/2 ч. л. сол
щипка захар
1 яйце и по желание 1 жълтък за намазване
топла вода за получаване на меко тесто

за плънката:
250 г. агнешка кайма (аз сложих кайма смес)
1 средна глава лук
1/2 връзка пресен магданоз
сол, черен пипер

Приготвяне:

Маята се разтваря заедно със захарта и прясното мляко в чаша. В купа се изсипва брашното, в него се прави кладенче и вътре се слагат маята, маслото, яйцата и солта. Замесва се меко тесто (ако е необходимо си добавете малко топла вода или мляко), което се оставя да втаса. След като е готово се прехвърля върху набрашнен плот и се разделя на равни части, които с ръце се сплескват и се оформят елипсовидно. Дебелината на тестото трябва да е около половин см. Подреждаме в намазнена тавичка.

Плънката се приготвя по обичайния начин - в малко мазнина леко се запържва лука, добавя се каймата, посолява се и всичко се запържва докато се изпари водата. Направи ми впечатление, че за доста от рецептите се използва маргарин, включително и като мазнина за пържене. Аз не обичам да готвя с маргарин, затова сложих малко олио. Когато каймата е готова, се добавят черния пипер и ситно накълцания магданоз, всичко се разбърква и се сваля от котлона.

Плънката се оставя леко да се охлади, след което се разпределя в средната част на тестените платки. Краищата на всяка се подвиват навътре така, че да се получи борд на елипсата и плънката да остане в средата и се оставя отново леко да втаса. Накрая краищата се намазват с разбит жълтък и пиците се мятат в средно силна фурна (аз пекох на 200 градуса) на средна скара, докато се зачервят. Когато се извадят, се намазват по края с разтопено масло и се сервират топлички.

За разкош може да поръсите с малко настърган кашкавал.

Рецептата е по идея от книжката "Turkish Cookery"