петък, 21 октомври 2011 г.

Канелени кифлички

Когато времето започне трайно да застудява, често ме обхваща едно такова скандинавско настроение. Пускам си някоя изтрещяла готик метъл музика и заедно с мрачния в повечето случаи текст на песните, се пренасям мисловно в онези бели северни страни, където въздухът е толкова кристално чист, че чак е прозрачен; където водата е като огледало и всичко е толкова, толкова спокойно, дори неземно бих казала. В унисон с тези мои настроения спонтанно дойде и решението да изпека канелени кифлички:


За канелените кифлички се твърди, че са родом от далечна Швеция, но са много разпространени във всички скандинавски страни.  Kanelbulle, skillingsbolle или korvapuusti - както и да изберете да ги наричате, все са си вкусни. И точно едни такива "сгряващи", както се изрази Дани за канелата :) Моите избрах да бъдат като korvapuusti - финландски, заради начина на оформяне. Докато шведските и норвежките кифлички са навити като охлювчета, тези се режат зигзагообразно на триъгълничета. Рецепти за тях има различни, но общо взето всички представляват хубаво тесто, като за бриош, поръсено с обилно количество захар и канела и понякога за разкош захарна глазура.
Ето с какви продукти си ги направих аз:

Kанелени кифлички


Необходими продукти:

300 г. бяло брашно
1/2 пак. суха мая
2 пълни с. л. захар
1/2 ч. л. сол
1/2 пак. краве масло (от 125 гр)
1 яйце
около 150 мл. прясно мляко

меко масло за намазване
захар за поръсване (може и кафява)
канела
1 жълтък за глазиране

Приготвяне:

Продуктите трябва да са със стайна температура.

Брашното, маята, захарта и солта се смесват в купа и се разбъркват. В сместа се прави кладенче, в което се чуква яйцето, добавя се разтопеното масло и с постепенно добавяне на затопленото мляко се замесва тесто, което се покрива с кърпа и се оставя на топличко да втаса.

Когато удвои обема си, тестото е готово и може да бъде разточено на правоъгълник върху набрашнена повърхност. Повърхността му се намазва хубаво с масълце и се поръсва обилно със смес от захар и канела. Според мен тук би се получило чудесно и с малко смлени орехчета и стафидки, но щом шведите са казали без ... ще пробвам следващият път. Правоъгълникът се завива на руло и се нарязва напречно, за да се получат охлювчета или зигзагообразно по диагонал, за да се получат тригъгълничета, които се подреждат в тавичка, застлана с хартия за печене. С малкият пръст или с дръжка на дървена лъжица се притискат в средата, за да приемат традиционната форма на финландски кифлички - ушички. Оставят се отново, покрити, да втасат повторно, намазват се разбит жълтък с малко прясно мляко, поръсват се със захар и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна до златист загар. По желание може да си направите захарна глазура и да ги поръсите с нея след изпичане.


С тези кифлички и с топла напитка може да си изкарате един супер следобед по скандинавски. А аз ви пожелавам чудесна петъчна вечер и слънчев уикенд с едно изпълнение на невероятната Таря:

вторник, 18 октомври 2011 г.

Galettes nantaises

Вариация на тема бретонски бисквитки с чудесен маслен вкус без прекомерно количество масло, с едва доловима солена нотка и с вид на малки слънца напук на все по-студените и мрачни дни напоследък :)

Galettes nantaises
източник:  "30 recettes bretonnes"


Необходими продукти:
за 16 бисквити

50 г. солено масло
75 г. захар
2 яйца
160 г. брашно
1 жълтък за намазване
fleur de sel - продава се в големите вериги, но може да я замените с друга качествена морска сол, ситно смляна

Приготвяне:

Маслото се слага в купа и с дървена лъжица се размачква, за да омекне; добавят се щипка морска сол, захарта и едно по едно яйцата, като всичко се разбърква добре. Към тази смес наведнъж се прибавя цялото брашно и отново се разбърква. Идеята е да се споят всички съставки, без да се цели идеално оформяне на тестото. Цялата тази смес се изсипва върху добре набрашена повърхност и чрез прегъване започва да се замесва (ако е необходимо се добавя малко по малко още брашно), докато се получи тесто, което не лепне. Не прекалявайте с месенето, защото от топлината на ръцете маслото се топи доста бързо. Тестото се оформя на топка, увива се в свежо фолио и се оставя за час в хладилника.

Фурната се загрява на 180 градуса.

Студеното тесто се разточва върху набрашнена повърхност с дебелина около 3 мм. По-лесно става, ако има лист свежо фолио отгоре.  С формичка за сладки (8 см) се изрязват кръгчета, които се поставят в тавичка върху хартия за печене. След като всички бисквити са изрязани, с помощта на вилица или с друго подходящо средство леко се притискат бисквитките, за да се оформят решетки отгоре. Намазват се с жълтък, разбит с 1/2 с.л. вода и щипка морска сол и се пекат на средна скара на фурната за около 20-25 минутки или до златисто.

Чудесни бисквитки са! Ако желаете, може да ги ароматизирате допълнително с малко вода от портокалов цвят или с настъргана кора от половин лимон.


Имах благоразумието да ги изпека снощи и днес сутринта  просто им се насладихме :) Да ви е сладко!

вторник, 4 октомври 2011 г.

Един много шоколадов сладкиш

Щом орехът под моя балкон започне да пропуква зелените обвивки на своите плодове, значи есента е дошла. А есента е повод да се поглезим с нещо шоколадово без много много угризения - шоколадът лекува депресията, а тя през есента има склонността да се появява като неканен гост, поне при мен, защото този сезон не ми е от най-любимите. Навява ми мисли за предстоящ студ, а аз не обичам да ми е студено :)


Този чудесен шоколадов сладкиш ще ви отърве от всяка мрачна мисъл, дръзнала да мине през главата ви. Пък навън нека си вее :)

Шоколадов сладкиш
по идея от сп. Cuisine Actuelle


Необходими продукти:

4 яйца
180 г. захар
125 г. брашно
200 г. заквасена сметана
200 г. шоколад (при мен натурален, но може да сложите всякакъв)
1 ч. л. бакпулвер

за заливката:
50 г. шоколад
10-15 г. масло
50 мл. прясно мляко

Приготвяне:

Фурната се загрява на 180 градуса.

Шоколадът се начупва на парченца и се разтопява на водна баня. Яйцата и захарта се разбиват добре, прибавя се сметаната и отново се разбива. След като сместа се хомогенизира се добавят пресятото брашно с бакпулвера и накрая разтопения шоколад. Получава се хубава шоколадова лъскава смес, която се изсипва във формичка, обвита отвътре с хартия за печене и се пече на средна скара за около половин час. Когато се извади от фурната не се освобождава веднага от формата, а се изчаква да поизстине.

Заливката се приготвя като шоколадът се разтопява на водна баня, прибавя се масълцето, после млякото (предварително затоплено) и се разбърква до хомогенност. Изчаква се малко да изстине и да се посгъсти и се излива върху сладкишът.

Прекрасен е! След едно такова парченце есента не изглежда чак толкова лоша...