Когато времето започне трайно да застудява, често ме обхваща едно такова скандинавско настроение. Пускам си някоя изтрещяла готик метъл музика и заедно с мрачния в повечето случаи текст на песните, се пренасям мисловно в онези бели северни страни, където въздухът е толкова кристално чист, че чак е прозрачен; където водата е като огледало и всичко е толкова, толкова спокойно, дори неземно бих казала. В унисон с тези мои настроения спонтанно дойде и решението да изпека канелени кифлички:
За канелените кифлички се твърди, че са родом от далечна Швеция, но са много разпространени във всички скандинавски страни. Kanelbulle, skillingsbolle или korvapuusti - както и да изберете да ги наричате, все са си вкусни. И точно едни такива "сгряващи", както се изрази Дани за канелата :) Моите избрах да бъдат като korvapuusti - финландски, заради начина на оформяне. Докато шведските и норвежките кифлички са навити като охлювчета, тези се режат зигзагообразно на триъгълничета. Рецепти за тях има различни, но общо взето всички представляват хубаво тесто, като за бриош, поръсено с обилно количество захар и канела и понякога за разкош захарна глазура.
Ето с какви продукти си ги направих аз:
Kанелени кифлички
Необходими продукти:
300 г. бяло брашно
1/2 пак. суха мая
2 пълни с. л. захар
1/2 ч. л. сол
1/2 пак. краве масло (от 125 гр)
1 яйце
около 150 мл. прясно мляко
меко масло за намазване
захар за поръсване (може и кафява)
канела
1 жълтък за глазиране
Приготвяне:
Продуктите трябва да са със стайна температура.
Брашното, маята, захарта и солта се смесват в купа и се разбъркват. В сместа се прави кладенче, в което се чуква яйцето, добавя се разтопеното масло и с постепенно добавяне на затопленото мляко се замесва тесто, което се покрива с кърпа и се оставя на топличко да втаса.
Когато удвои обема си, тестото е готово и може да бъде разточено на правоъгълник върху набрашнена повърхност. Повърхността му се намазва хубаво с масълце и се поръсва обилно със смес от захар и канела. Според мен тук би се получило чудесно и с малко смлени орехчета и стафидки, но щом шведите са казали без ... ще пробвам следващият път. Правоъгълникът се завива на руло и се нарязва напречно, за да се получат охлювчета или зигзагообразно по диагонал, за да се получат тригъгълничета, които се подреждат в тавичка, застлана с хартия за печене. С малкият пръст или с дръжка на дървена лъжица се притискат в средата, за да приемат традиционната форма на финландски кифлички - ушички. Оставят се отново, покрити, да втасат повторно, намазват се разбит жълтък с малко прясно мляко, поръсват се със захар и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна до златист загар. По желание може да си направите захарна глазура и да ги поръсите с нея след изпичане.
С тези кифлички и с топла напитка може да си изкарате един супер следобед по скандинавски. А аз ви пожелавам чудесна петъчна вечер и слънчев уикенд с едно изпълнение на невероятната Таря: