Ако ви е останала малко сметана от някой сладкиш или торта покрай празниците и се чудите какво да я правите, това е един много хубав начин да я оползотворите. Рецептата е от моята любима книжка за традиционни бретонски вкусотийки. Кремчето може да се сърханява в хладилник 2-3 седмици и да се използва за всичко - да мацнете малко върху някоя бисквитка, като крем за френски макарони, пълнеж за бонбони или просто да похапнете с лъжичка, а ако го затоплите в микровълновата фурна, ще имате чудесна нежна и гладка карамелена заливка за палачинки, плодове и сладкиши. Необикновеното в него е солената закачка, която, обаче, си е точно на мястото и ако успеете да се снабдите с качествено солено масло, ще се убедите в това.
Crème au caramel au beurre salé
(източник: "30 recettes bretonnes")
Необходими продукти за 1 бурканче*:
100 г. захар
200 мл. течна пълномаслена сметана
40 г. солено масло
Приготвяне:
Разтопете захарта в съд с незалепващо покритие на средно силен огън и я карамелизирайте до светъл или тъмен карамел по ваше желание. Прибавете към него предварително затоплената сметана и разбъркайте. Добавете маслото, намалете котлона и бъркайте 3-4 минутки, докато всичко се стопи и сместта се сгъсти.
Това е всичко- бързо и лесно! Надявам се този крем да ви хареса и съм сигурна, че ще му намерите много приложения :)
С тази последна за 2011 година публикация искам да ви пожелая весело и шумно посрещане на Новата година! Да отворим сърцата си, да се усмихнем и да бъдем по-добри, по-човечни, по-силни; да мислим по-позитивно, да не бързаме да съдим другите, преди да сме се вгледали в себе си и, разбира се, да се забавляваме повече! :)
ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА!
* Основна рецепта за Crème caramel au beurre salé