събота, 31 декември 2011 г.

Бретонски сметанов крем с карамел и солено масло

Ако ви е останала малко сметана от някой сладкиш или торта покрай празниците и се чудите какво да я правите, това е един много хубав начин да я оползотворите. Рецептата е от моята любима книжка за традиционни бретонски вкусотийки. Кремчето може да се сърханява в хладилник 2-3 седмици и да се използва за всичко - да мацнете малко върху някоя бисквитка, като крем за френски макарони, пълнеж за бонбони или просто да похапнете с лъжичка, а ако го затоплите в микровълновата фурна, ще имате чудесна нежна и гладка карамелена заливка за палачинки, плодове и сладкиши. Необикновеното в него е солената закачка, която, обаче, си е точно на мястото и ако успеете да се снабдите с качествено солено масло, ще се убедите в това.

Crème au caramel au beurre salé
(източник: "30 recettes bretonnes")


Необходими продукти за 1 бурканче*:

100 г. захар
200 мл. течна пълномаслена сметана
40 г. солено масло

Приготвяне:

Разтопете захарта в съд с незалепващо покритие на средно силен огън и я карамелизирайте до светъл или тъмен карамел по ваше желание. Прибавете към него предварително затоплената сметана и разбъркайте. Добавете маслото, намалете котлона и бъркайте 3-4 минутки, докато всичко се стопи и сместта се сгъсти. 

Изсипете готовия крем в бурканче, оставете го да се охлади, затворете и приберете в хладилника.


Това е всичко- бързо и лесно! Надявам се този крем да ви хареса и съм сигурна, че ще му намерите много приложения :)


С тази последна за 2011 година публикация искам да ви пожелая весело и шумно посрещане на Новата година! Да отворим сърцата си, да се усмихнем и да бъдем по-добри, по-човечни, по-силни; да мислим по-позитивно, да не бързаме да съдим другите, преди да сме се вгледали в себе си и, разбира се, да се забавляваме повече! :)

ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА!


* Основна рецепта за Crème caramel au beurre salé

четвъртък, 29 декември 2011 г.

Палачинкови талятели с карамелизирани ябълки

Тази рецепта не е нещо ново, но е симпатична, вкусна и е един страхотен начин да включите повече плодове в менюто си през зимата. За закуска или за десерт палачинки обичат всички; освен това, поднесени по този начин, някое злоядо дете (като моето) може да се излъже от любопитство да ги опита и току-виж му се усладили.

Предложението ми днес включва ябълки, но гарнитурата би се получила чудесно и с някакви други плодове - банани или круши например.

Палачинкови талятели с карамелизирани ябълки


Необходими продукти:

за палачинките:
2 яйца
125 г. брашно
20 гр. масло
1 ч. л. захар
щипка сол
1 ванилия
250 мл. прясно мляко

за гарниране:
2-3 хубави големи ябълки
20 г. масло
2 с. л. захар
сокът от 1/2 лимон
щипка настъргана лимонова кора
щипка канела
мед

Приготвяне:

За палачинките: В купа смесете брашното, захарта и солта. Разбъркайте ги и прибавете към тях предварително разбитите яйца, разтопеното масло, а след това постепенно и прясното мляко, докато се получи гладка хомогенна смес за палачинки. Ароматизирайте с ванилията и оставете за 30 минутки настрана. Ако след това време сместта се е сгъстила повечко (зависи от брашното), добавете още малко мляко.

В тиган с незалепващо покритие изпечете палачинките, като го намазвате с малко масълце след всяка. Готовите палачинки дръжте на топличко.

Освен тази рецепта за палачинки може да използвате вашата любима и изпитана рецепта.

За гарнитурата: Ябълките се обелват и се почистват от семките. Нарязват се на кубчета, слагат се в купичка, върху тях се изсипва лимоновият сок и се разбъркват - това ще ги предпази от потъмняване. Задушете и карамелизирайте ябълките с маслото и захарта, добавете лимоновата кора. Щипка канела за финал и "плънката" за палачинките е готова.

Приготвените палачинки се нарязват на дебели ленти. Може да се опитате да ги нарежете и на по-тъничко, за да заприличат на истински талятели, но опасността да се накъсат е голяма. В чинията се слага първо част от карамелизираните плодове, върху тях се подреждат палачинковите лентички. Завършете десерта с тънка стуйка мед. Разбира се, винаги може да сложите плодовата смес в палачинка, която да завиете на руло, но така е по-интересно :) Сервират се топлички!


събота, 17 декември 2011 г.

Сладкиш с дъх на Коледа

Да побутнем малко коледното настроение с нещо вкусно, което всеки може да приготви с любимите си коледни аромати:


Необходими продукти:

2 яйца 
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/4 пак. масло (от 125 г.)
1/2 ч. ч. захар
3 - 4 с. л. мед
1/2 пак. бакпулвер
брашно, колкото поеме за гъстота на кексово тесто

1 ч. л. канела
1-2 щипки сух джинджифил
кората на 1/2 лимон
2 с. л. ситно нарязани захаросани портокалови корички

Приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват в купа с помощта на бъркалка или миксер. Към тази смес се добавят последователно меда, маслото и млякото и всичко се рабърква добре. Брашното се смесва с бакпулвера и подправките (канела, джинджифил) и се прибавя към останалите продукти. Към готовото тесто се добавят настърганата лимонова кора и нарязаните портокалови корички, всичко се разбърква и се изсипва във форма, покрита с хартия за печене.

Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. Освобождава се от хартията за печене след като се охлади, нарязва се на тънки филийки и се похапва с удоволствие!

четвъртък, 8 декември 2011 г.

Отново за френските багети

С риск да ви омръзна с моите багети, реших, преди да съм забравила, да споделя още един,  сравнително по-бърз начин за приготвянето им, който преди време научих отново от приятели. Той също дава много добри резултати и ако не ви се чака 3 дни, за да си направите квас, може да използвате тази рецепта и пак да се насладите на вкусните френски хлебчета. 


Продуктите са същите, различна е само технологията. От тази доза пак излизат 4 големи багети.

Френски багети - втори вид


Необходими продукти:

за закваската:
150 г. брашно
150 мл. топла вода
5 г. суха мая

за тестото:
350 г. брашно
1 ч. л.  сол (равна)
цялата закваска
около 150-170 мл. топла вода

Приготвяне:

В купичка смесете всички продукти за закваската. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес, покрийте купичката с кърпа или салфетка и я оставете на стайна температура (20-25 градуса) за минимум 12 часа. Сместа ще се надигне и ще се образуват балончета, затова си предвидете малко по-дълбока купичка.

На следващия ден в подходящ съд смесете брашното и солта за основното тесто. В средата на брашното направете кладенче и изсипете в него закваската. С постепенно добавяне на топла вода замесете гладко и еластично тесто, което да не лепне. Покрийте съда с кърпа или със свежо фолио и оставете тестото да втаса на топло.

Втасалото тесто премесете леко върху набрашнен плот и с остър нож го разделете на четири равни части. От тях се оформят малки продълговати питки, покриват се с кърпа и се оставят да си починат 15-20 минути, след което са готови за оформяне.

Останалите стъпки по оформянето и изпичането на багетите са същите като при  тези, приготвени с квас. Резултатът е отново чудесен- вкусни багети с превъзходна хрупкава коричка и въздушна сърцевина, готови да правят компания на някоя супичка или ястие, да бъдат превърнати в брускети, сандвичи или да си ги похапнете топлички просто ей-така.


вторник, 6 декември 2011 г.

Моят декември

Дойде ли месец декември, у дома настъпва истинско нашествие от празници. Рождени дни, имени дни, коледни празници, новогодишни празници и въобще една върволица от празници, които правят този месец по-специален за мен и моето семейство, особено от 4 години насам, когато навръх рождения си ден получих най-прекрасния подарък !

Тези дни моето малко момче порастна с още една годинка. Спомням си денят, в който се роди - беше студено и валеше сняг, а аз държах в ръцете си едно малко бебче с големи дълбоководно сини очи и черна коса, което вместо да плаче или спи, ме гледаше любопитно и нямаше търпение да опознае света около себе си! Днес, четири години по-късно, малкото човече е един истински морски капитан. Дълбоководното синьо се превърна в небесно, а от черния цвят в косите не остана ни следа- сега една златиста главица измисля най-невероятни игри и пакости, открива съкровища и се бори с лошите морски чудовища  :)

По случай рождения си ден, тази година синът ми си пожела "торта-кола". Както ще видите и сами, тортоправенето не ми е една от силните страни (да не кажа изобщо),  но тъй като готовите торти по сладкарниците много ме разочароват и като визия, и като вкус, от няколко години насам аз си приготвям тортите въпреки това. След миналогодишната невероятно вкусна "Орехова торта с кафе" (при нас без кафе) на Йоли (която беше торта-пиратски кораб, пак по желание на детето), тази година заложих на торта "Рафаело" по рецепта на Вероника и ето какво успях да сътворя:


Ужасно вкусна! Знам, че видът й има кусури, но аз си я харесвам, защото за мен това е голямо постижение! Много исках да запазя визията й на "Рафаело", затова първоначалните ми планове тази година да правим торта с фондан се провалиха. Декорирах с цветни бонбони, малко черен шоколад и бисквитки и съм много щастлива, че моето момче я оцени и духна свещичката с голяма радост.


Днес същият този калпазан празнува имен ден, а междувременно майка му също добави още една година към вече нескромния брой такива. Затова, по случай всички празници накуп, ви черпя виртуално с вкусната торта-кола и пожелавам много здраве, късмет и щастие на всички!