неделя, 29 януари 2012 г.

Финландски оризов пай

Най-новото попълнение в кулинарната ми библиотека е тази много готина книжка с традиционна финландска кухня. Освен с вкусно звучащи рецепти, тя е пълна с красиви фотографии и много любопитни нещица за живота в тази северна страна. Тази вечер искам да ви поканя на гости в моята кухня, за да опитате нещо автентично, нещо различно и интересно, а именно традиционен финландски пай от ръжено брашно и млечно-оризова плънка.


Комбинацията е доста необичайна и определено не е нещо, което човек може да опита всеки ден (поне по нашите ширини). Освен от ориз, плънката може да бъде приготвена и от сварени картофи, като по принцип е прието този пай да се гарнира отгоре със смес от масло и твърдо сварени яйца, нарязани на едро. Последното ми се видя малко калорично, затова го прескочих, но ако вие искате да се гмурнете в истинския финландски вкус, може да опитате.

Karjalanpiirakka
по идея от: "Under the midnight sun"


Необходими продукти за 10 броя:

за тестото:

300 г. ръжено брашно
200 мл. студена вода
2 ч. л.  сол
бяло брашно за разточване


за плънката:

140 г. бял ориз
1 л. прясно мляко
1 ч. л. масло
още малко горещо мляко за след печене


Приготвяне:

Оризът се сварява в прясното мляко, към което е добавена 1 ч. л. масло. Същото е все едно си приготвяте мляко с ориз с тази разлика, че не е подсладено. Разбърквайте често, защото има опасност да загори. Когато оризът е абсолютно готов, свалете сместа от котлона и оставете да се охлади.

От ръженото брашно, солта и водата се омесва твърдо тесто. Разделя се на 10 парчета, които се разточват на тънки кръгове с диаметър около 15 см. За да не лепне тестото по плота и точилката, използвайте бяло брашно. В средата на всеки кръг се поставя от плънката и краищата на тестения кръг се прищипват навътре, за да се образува нещо като борд. Готовите пайове се подреждат в тавичка (най-добре с хартия за печене) и се пекат в предварително загрята силна фурна - 250 градуса, за около 10-15 минутки. Изваждат се и още докато са горещи се топват в горещо мляко, изваждат се и се завиват с кърпа за да омекнат. Съветвам ви да не прескачате тази стъпка, тъй като иначе тестото става твърдо като камък (оставих едно за проба и наистина се получи така). Паят се хапва топъл и се гарнира най-често с яйчно-маслен пастет.

За финал отново моята любима финландска звезда :)

понеделник, 23 януари 2012 г.

Сладкиш с "Ърл Грей" и ябълки

"Ърл Грей" е един от най-любимите ми чайове. Обожавам специфичния аромат на бергамот, толкова е ободряващ и същевременно екзотично опияняващ, просто страхотен! Днес реших вместо в чаша, да си сервирам този прекрасен чай в чиния с добавка от вкусни ябълки и мъничко мед и лимон за разкош и така се роди този сладкиш.

Сладкиш с "Ърл Грей" и ябълки


Необходими продукти:

2 големи яйца
120 г. захар
1 с. л. мед
50 г. разтопено краве масло
120 мл. силен чай "Ърл Грей", охладен
1/3 пак. бакпулвер
160 г. брашно
2 големи ароматни ябълки
настъргана лимонова кора (1/4 лимон)

Приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта. Към тях се прибавят меда, чая, а след него и едната ябълка, почистена и настъргана на не много едро. Добавят се разтопеното масло и лимоновата кора и се всичко се разбърква добре. Към тази смес се прибавя смесеното с бакпулвер брашно и след като всичко се хомогенизира, сместа се изсипва във форма, облечена в хартия за печене. Отгоре се подреждат четвъртинки от другата ябълка, разрязани на тънки филийки, но не до края, а да останат цели, леко поръсени със захар. Сладкишът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна и се хапва топъл или охладен. Много е вкусен и с пудра захар, и с мед. И ухае невероятно.



неделя, 15 януари 2012 г.

Картофена тарта със сирене



Приготвянето й не изисква никакви специфични продукти, защото абсолютно всичко, което ви е необходимо, ще откриете във всеки хладилник. Това е само идея, вие може да разнообразите ястието, като вмъкнете каквото ви хрумне- различни колбаси, маслинки, кашкавал и други зеленчуци.

Картофена тарта със сирене


Необходими продукти:

за картофеното тесто:

3-4 средно големи картофа
1 яйце
1-2 с. л. зехтин
брашно, колкото поеме за меко тесто (около 5-7 пълни с. л.)
сол на вкус

за плънката:

сирене (при мен фета)
праз лук
няколко с. л. накълцани консервирани домати или доматено пюре
чубрица или друго по ваше желание -  босилек, риган и т.н.
черен пипер на вкус

пресен магданоз за поръсване

Приготвяне:

Картофките се измиват и се сваряват заедно с обелките, след което още леко топли се обелват и се намачкват на пюре. Към тях се прибавят яйцето и зехтинът, посолява се на вкус, разбърква се и към тази смес се прибавя малко по малко брашното. Трябва да се омеси меко, но не лепнещо по ръцете тесто.

Сиренето се натрошава с вилица в купичка; към него се прибавят доматите, ситно нарязан праз лук, подправките и черния пипер, всичко се разбърква добре и плънката е готова. Както споменах по-горе, може да сложите още неща за разкош, но и така си е много, много вкусно.

Дъното и стените на формата, в която ще се пече тартата, се покриват с хартия за печене. От тестото се отделя една малка част за декорация, а другата част се разстила по дъното на тавичката, като се прави и страничен борд. Отгоре се изсипва плънката и се разпределя равномерно навсякъде. По желание може да капнете много мъничко зехтин отгоре. Останалата част от тестото се разточва (ако е необходимо, добавете още мъничко брашно, колкото да не лепне) и от него се изрязват лентички, с които се украсява отгоре.


Пече се в предварително загрята на 200-220 градуса фурна до апетитно зачервяване на картофеното тесто. Тартата се сервира топличка (не гореща), нарязана на парчета и поръсена със ситно накълцан магданоз.