четвъртък, 26 април 2012 г.

Хляб с шоколад

Филийка щастие за всички, които не са на пролетна диета. Рецептата е от моята великолепна книга за домашен хляб и вече доста време отлежава из черновите на блога. Искам с нея поприключа хлебния цикъл, в който се завъртях напоследък, пък и да се разтъжа малко - тези дни съм на гости и готвенето е в ръцете на други - аз само ям :) Нямам търпение да се прибера у дома и отново да включа фурната...


Необходими продукти:

500 г. бяло брашно
100 г. шоколад (на копченца или нарязан на малки парченца)
60 г. пудра захар
2 пакетчета ванилова захар (или 1-2 прахчета ванилия)
около 300 мл. топла вода (25 C)
7 г. суха мая
1/2 ч. л. сол

Приготвяне:
В купа изсипете брашното, маята, захарта и солта, ванилията и разбъркайте всичко. Прибавете водата и омесете хубаво меко тесто (10 мин.). Оформете го на топка, сложете го в леко намазнена купа, покрийте я и оставете да втасва на топло (използвайте фурната) за около 1 час.

Намазнете леко правоъгълна форма за печене (28 см.) или сложете хартия за печене. Изсипете втасалото тесто върху набрашнен плот, премесете го леко. Добавете към него шоколадът, разпределето го навсякъде, оформете хлебче и го поставете във формата. Отново покрийте с кърпа и оставете да втаса втори път, отново на топло, за около 1.5 - 2 часа.

Загрейте фурната на 240 градуса. На най-долна скара сложете купичка с топла вода. Намажете хляба отгоре леко с вода и го печете около 45 мин, първоначално на 240 градуса, а последните 10 мин на 210 градуса (при мен 220 + вентилатор). Оставете го да се охлади 15-20 минутки, преди да го извадите от формата и му се насладете леко топъл (с разтопен отвътре шоколад) или охладен с чаша прясно мляко, или си гарнирайте филийката с нещо по ваш вкус.


четвъртък, 5 април 2012 г.

Усукани френски хлебчета с масло

Ако предишното ми предложение за хляб ви се е сторило пипкаво и трудоемко, ви предлагам да насочите вниманието си към това тук. Много е лесно за приготвяне,  а резултатът ще ви зарадва приятно. Тези хлебчета имат страхотен аромат на масло, пухкава текстура и богат вкус. Рецептата и оформлението им вероятно идват от регион в централната част на Франция, или поне името им навежда на такива мисли: Torsades au beurre du Berry. Много са вкусни!

Усукани френски хлебчета с масло
(с незначителни промени по идея от "80 pains maison")


Необходими продукти:

250 г. бяло брашно
1/2 пак. суха мая (от 7 г.)
125 мл. топла вода
1 с. л. олио
1 ч. л. сол
60 г. масло, нарязано на кубчета

Приготвяне:

В купа изсипете брашното, маята, солта. Разбъркайте, добавете олиото и нарязаното на кубчета масло. Започнете да добавяте водата и замесете меко гладко тесто (това отнема около 5-6 мин.) Офоремето го на топка, сложете го в леко намаслена купа, покрийте с кърпа и оставете да втаса около час и половина - два на топло (може да използвате фурната).

Извадете втасалото тесто върху набрашнен плот. Премесете го леко и го разстелете с помощта на точилка на правоъгълник. Разрежете го на 4 ленти, усучете всяка няколко пъти без да се стремите към някаква идеална форма  и ги подредете в тавичка, леко намазнена или поръсена с брашно. Оставете прилично разстояние между тях, за да не се залепят една за друга. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат повторно за още час.

Загрейте фурната на 240 градуса. На най-долна скара сложете огнеупорен съд с гореща вода. Намажете усуканите хлебчета с малко масло, намалете фурната на 220 градуса (при мен 220 + вентилатор) и печете, докато придобият хубав златист загар.
Охладете върху решетка и си ги хапнете с удоволствие. Ароматът на такова прясно изпечено хлебче с масло е несравним... затова препоръчвам да си забъркате двойна доза.