Филийка щастие за всички, които не са на пролетна диета. Рецептата е от моята великолепна книга за домашен хляб и вече доста време отлежава из черновите на блога. Искам с нея поприключа хлебния цикъл, в който се завъртях напоследък, пък и да се разтъжа малко - тези дни съм на гости и готвенето е в ръцете на други - аз само ям :) Нямам търпение да се прибера у дома и отново да включа фурната...
Необходими продукти:
500 г. бяло брашно
500 г. бяло брашно
100 г. шоколад (на копченца или нарязан на малки парченца)
60 г. пудра захар
2 пакетчета ванилова захар (или 1-2 прахчета ванилия)
около 300 мл. топла вода (25 C)
7 г. суха мая
1/2 ч. л. сол
Приготвяне:
В купа изсипете брашното, маята, захарта и солта, ванилията и разбъркайте всичко. Прибавете водата и омесете хубаво меко тесто (10 мин.). Оформете го на топка, сложете го в леко намазнена купа, покрийте я и оставете да втасва на топло (използвайте фурната) за около 1 час.
Намазнете леко правоъгълна форма за печене (28 см.) или сложете хартия за печене. Изсипете втасалото тесто върху набрашнен плот, премесете го леко. Добавете към него шоколадът, разпределето го навсякъде, оформете хлебче и го поставете във формата. Отново покрийте с кърпа и оставете да втаса втори път, отново на топло, за около 1.5 - 2 часа.
Загрейте фурната на 240 градуса. На най-долна скара сложете купичка с топла вода. Намажете хляба отгоре леко с вода и го печете около 45 мин, първоначално на 240 градуса, а последните 10 мин на 210 градуса (при мен 220 + вентилатор). Оставете го да се охлади 15-20 минутки, преди да го извадите от формата и му се насладете леко топъл (с разтопен отвътре шоколад) или охладен с чаша прясно мляко, или си гарнирайте филийката с нещо по ваш вкус.