събота, 19 май 2012 г.

Киш по провансалски



Необходими продукти:

за тестото*:
250 г. брашно
125 г. студено масло
1/2 ч. л. сол
няколко с. л. студена вода

за плънката:
2 малки тиквички
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 голяма глава лук
1-2 стръка пресен чесън
1 ч. л. микс провансалски подправки (има ги в най-различни вариации, но общо взето мащерка, босилек, розмарин, майорана, салвия, риган... каквото имате. Може да сложите само това, което ви харесва)
зехтин, сол, черен пипер

за заливката:
3 яйца
100 мл. прясно мляко
120 мл. течна сметана

пресен босилек за декорация

Приготвяне:

Тестото: Изсипете в купа брашното и солта и разбъркайте. Добавете студеното и нарязано на кубчета масло и с върховете на пръстите го втрийте хубаво в брашното, като внимавате да не остават  големи бучки. Добавете водата лъжица по лъжица. Трябва да се получи хомогенно тесто, но действайте бързо, защото от топлината на ръцете маслото започва да се топи. Оформете тестото на топка, увийте я в свежо фолио и я оставете за минимум час в хладилника, най-добре за една нощ.

Плънката: Нарежете тиквичките на тънки колелца, чушките на лентички, лукчето на полумесеци. Ако искате по-наситен вкус на чесъна, вместо стрък пресен може да сложите 1-2 големи скилидки, ситно нарязани. Запържете леко всички зеленчуци в тиган с малко зехтин, колкото да поомекнат (10-15 мин.), като към тях добавите сол, черен пипер на вкус, подправките и чесъна.

През това време може да си приготвите тестото - разточете го направо върху хартия за печене, като отгоре сложите и лист свежо фолио, след което с хартията го пренесете във формичка за тарта или обикновена кръгла тавичка (26 см.) С помощта на точилката или с нож, ако тавичката не позволява, изравнете краищата и отстранете излишното тесто. Надупчете дъното с вилица, покрийте отново със свежо фолио и върнете формата в хладилника, докато стане време за печене.

Загрейте фурната на 180-200 градуса. 

Разбийте яйцата, добавете към тях млякото и сметаната. Върху тестената основа разпределете равномерно зеленчуковата плънка. Залейте с млечно-яйчената смес и печете до апетитно зачервяване. Сервирайте киша топъл (не горещ!) или охладен, поръсен с листенца пресен босилек, със свежа зелена салата и чаша хубаво вино.

Много е вкусен този киш! Рецептата е по идея от стар брой на любимо кулинарно списание. Надявам се да ви хареса! :)

* Основна рецепта за "pâte brisée" за тарти и кишове

вторник, 15 май 2012 г.

Шишчета с мариновано свинско и бекон

Всеки си има любима рецепта за шишчета. Ще се включа и аз с една от моите, тъй като сезонът на слънчевите уикенди и добре изстудената бира е вече официално открит и все по-често ще се радваме на компанията им. Количеството на продуктите е ориентировъчно и общо-взето "колкото повече - толкова повече", особено ако става дума за хапване на открито в топла привечер с хубаво пиво и добро  настроение.


Необходими продукти:

500 гр. нетлъсто свинско месо - бут
300 гр. тънко нарязан бекон
2-3 скилидки чесън
3-4 с. л. зехтин
2-3 с. л. бяло вино
клонка пресен розмарин
сол, черен пипер

Приготвяне:

Нарежете месото на тънки ленти с ширина около 2 см. Най-лесно става, ако го пъхнете за малко във фризера, колкото да се стегне; по този начин вместо да ви се лигави в ръцете и да рискувате да се порежете, ще го нарежете лесно и бързо на идеални тънки ленти. Начукайте леко лентите месо с дървено чукче и ги мариновайте в предварително приготвена смес от няколко нарязани на ситно и леко счукани със сол скилидки чесън, ситно нарязан пресен розмарин, черен пипер, зехтин и бяло вино за около час.

Нарежете бекона на ленти с дължината и ширината на месцата. Сглобете шишчетата, като сложите лентичка мариновано месце, върху нея лентичка бекон, навиете на рулце и нанижете на бамбуково или метално шишче. По желание може да сложите зеленчуци между месните рулца или да ги оставите така- ужасно са вкусни и без добавки. Изпечете от всички страни на добре загрята скара, грил-тиган или барбекю и сервирайте със свежа салата и хубава студена бира.