петък, 15 юни 2012 г.

Мадлени с кокос и череши

Искам да ви предложа един подходящ за сезона вариант на мадлени с нежен вкус на кокос и прелестни черешки, който ще погъделичка душата ви и ще ви настрои за предстоящите почивни дни.


Рецептата - малко импровизирана, но все пак с чудесен резултат. Продуктите са за около 18-20 броя мадлени според моите формички, които са по-големи. Тайно се надявам обаче при следващото ми пътуване да се сдобия с тавичка за мини-мадлени, както и с други "модели" мидички, защото наистина ужасно много ги харесвам!

Мадлени с кокос и череши


Необходими продукти:

2 големи яйца
5 с. л. захар
60 г. разтопено масло
3 пълни с. л. кокосови стърготини
4 пълни с. л. брашно
1/2 ч. л. бакпулвер
шепа череши, обезкостени и нарязани на парчета

Приготвяне:

Разбийте яйцата и захарта до пухкава смес. Прибавете към нея разтопеното масло (то не трябва да е много топло) и продължавайте да бъркате. Сипете в сместа кокосовите стърготини, а след тях на части и брашното, примесено с бакпулвера. Разбъркайте хубаво всички съставки докато всичко се хомогенизира. Завийте купата с фолио и я оставете в хладилника за половин час.

Включете фурната на 210 градуса. Измийте черешите, махнете им костилките и ги нарежете на едри парчета. Намажете формичките за мадлени с масло и поръсете леко с брашно. Напълнете ги до 2/3 със сместа и във всяко гнездо пуснете по няколко парченца череши. Печете на средна скара докато сладките станат златисти по крайчетата (12-15 мин.) Изчакайте леко да се охладят и ги извадете ги върху решетка за да изстинат напълно.


Надявам се да ви допаднат! Бон уикенд и да ви е сладко! :)

сряда, 13 юни 2012 г.

Свежа оризова салата

Лесна и вкусна вегетарианска салата с пресни зеленчуци, която се приготвя за нула време. Много е подходяща за предястие, гарнитура или просто като лек и разхлаждащ летен обяд. Количеството на продуктите зависи от броя на порциите и от това как ще я сервирате.


Необходими продукти:

дългозърнест ориз
домат
краставица
зелена чушка
пресен лук
пресен босилек или магданоз
зехтин, сол на вкус, черен пипер по желание и мъничко оцет

Приготвяне:

Сварете ориза в подсолена вода. За да не ви се слепват зрънцата, след като го свалите от огъня го изплакнете добре няколко пъти със студена вода. Оставете го да се охлади напълно.

Всички зеленчуци се нарязват на кубчета, като вътрешната част на домата се отстранява. Лукът и босилекът/магданозът  се нарязват на ситно и заедно със зеленчуците се прибавят към сварения и добре охладен ориз. Подправете салатата на вкус със зехтин, сол, оцет, черен пипер по желание и разбъркайте внимателно за да се овкуси равномерно. Украсете с цели листенца босилек/магданоз и сервирайте.


понеделник, 11 юни 2012 г.

Бретонски маслени бисквитки

Миналата година за първи път правих Galettes Nantaises, които бяха по-скоро с едва загатнат, а не с тежък маслен вкус и много ми харесаха - надявам се да са се харесали и на тези от вас, които са ги опитали. Поради симпатиите ми към Бретан обаче някак си бях длъжна да пробвам и хард версията - истински бретонски маслени бисквити. И няма да дочакам да напиша рецептата, за да ви кажа - великолепни са! Топят се в устата и  просто трябва, трябва да ги опитате...

Бретонски маслени бисквити
(източник: Cakes in the city)


Необходими продукти:

200 г. меко масло (не разтопено)
120 г. захар
3 жълтъка (+1 за глазиране на бисквитките)
1 голяма щипка сол
370 г. брашно


Приготвяне:

С помощта на миксер разбийте маслото, захарта и три от жълтъците на кремообразна смес. Добавете солта и брашното и отново разбийте до получаване на меко маслено тесто. Увийте го в свежо фолио и го оставете в хладилника за около половин - един час.

Загрейте фурната на 160-170 градуса (+ вентилатор, ако имате). Разточете охладеното тесто на лист с дебелина 4 мм и с къдрава формичка изрежете  малки бисквитки. Подредете ги в тавичка, дъното на която е покрито с хартия за печене.

Разбийте останалия жълтък с 1 ч. л. вода. Намажете с него бисквитките, изчакайте 2-3 мин. и намажете втори път. С помощта на вилица направете шарки по повърхността на всяка бисквитка и изпечете, докато крайчетата им леко се зачервят (10-12 мин.). От тази доза излизат около 60 броя.



неделя, 3 юни 2012 г.

Пита хлебчета

Невероятни, тънки, с хубави въздушни джобчета, които да напълните с нещо любимо в гръцки стил. 


Необходими продукти:

400 г. брашно
2/3 пак. мая (от 7 г.)
1 равна ч. л. сол
1 щипка захар
3 с. л. зехтин
около 200 мл. топла вода

Приготвяне:

Смесете в купа брашното, маята, солта, захарта и разбъркайте. Направете кладенче в брашното, изсипете там зехтинът и с постепенно добавяне на топлата вода замесете средно меко тесто. Покрийте купата с кърпа и оставете да втаса на топло, докато удвои обема си (час, час и половина).

Когато тестото е готово го изсипете върху набрашнен плот, премесете го леко отново и го разделете на 10 равни части. Офоремете всяка на топка, подредете ги, покрийте с кърпа и ги оставете да си починат десетина минутки. Разточете всяка топка тесто на кръг с диаметър 12-15 см. Може да ги изпечете на добре загрят грил тиган, леко намазан със зехтин преди всяка питка, или във фурната. Пекат се за по няколко минутки от всяка страна и по време на печенето се издуват, след което спадат, като тези във фурната се издуват значително повече от другите. Питките на горната снимка са печени във фурната и сами може да видите какви големи джобове с въздух се получават. Питките на следващата снимка са печени на тиган:


Който и метод да изберете, все са вкуснички. Разликата е само в количеството въздух, което ги изпълва. Готовите пити хлебчета се подреждат едно върху друго, като може да ги намажете лекичко със зехтин и се завиват с кърпа, за да се запазят топли и мекички. Може да ги отворите и напълните или да ги сервирате отделно. В случай че ви останат за следващия ден, те стават твърди и чупливи, но тогава просто ги напръскайте с малко вода, сложете ги в топла фурна за 5 мин. и ще имате отново чудесни меки питки. Не ви остава нищо друго, освен да си сглобите една хубава порция вкусно месце, картофки, домати, лук и гръцки млечен сос...


и да си я хапнете на някое хубаво местенце. Весело лято! :)