събота, 18 август 2012 г.

Италиански хляб

Това е един много, много вкусен хляб и напоследък все от него приготвям. Реализацията е по мотиви от моята изключителна книга за домашен хляб "80 pains maison".


Необходими продукти:

400 г. бяло брашно
1 пак. суха мая (от 7 г.)
200 мл. топла вода
3 с. л. зехтин
1 ч. л. сол
едра сол за поръсване

Приготвяне:

В купа изсипете брашното, маята и солта. Разбъркайте всичко и направете кладенче в средата. Прибавете зехтинът и с постепенно добавяне на водата замесете тесто. Водата трябва да е топла, с температура около 25 градуса. Месете тестото 8-10 минутки докато се оформи гладка и еластична топка. Сложете я в леко намазан със зехтин съд, покрийте и оставете да втаса за около час, час и половина - в това топло време не е проблем, хлябът втасва за нула време.

След като тестото е втасало го извадете внимателно върху набрашнен плот. Премесете го леко няколко пъти и оформете продълговато хлебче. Поставете го в намазнена тавичка, покрийте го с кърпа и го оставете да втаса повторно.

Включете фурната на 230 - 240 градуса. На най-долна скара сложете огнеупорен съд, по-възможност по-широк, с гореща вода. С остър нож направете няколко напречни разреза върху хлебчето, след което го намокрете с вода - с четчица или направо с ръце. Поръсете отгоре с едро смляна сол и сложете хлябът във фурната. Намалете я на 210 градуса (или ако имате фурна с вентилатор - на 200 + вентилатор) и печете, докато придобие приятен златист цвят.

Извадете хлебчето, оставете го да се охлади върху решетка и поглезете семейството си с ароматно вълшебство по италиански с нежна, леко влажна текстура и приятно солена коричка.


Печенето във фурна с пара дава несравним златист цвят и хрупкавост на  коричката (макар че точно в случая последното не е много изявено, поради наличието на мазнина в тестото), вътрешността става мека и въздушна, а как ухае хлябът само... Ако фурната ви има вентилатор - използвайте го, по този начин влажният въздух циркулира още по-добре из цялата фурна. И нещо много, ама много важно - внимавайте да не се изгорите от горещата пара, когато отваряте вратата на фурната - най-добре застанете отстрани, отворете и изчакайте горещият облак да излезе преди да проверите как върви печенето.
Желая ви вкусни почивни дни! :)

понеделник, 6 август 2012 г.

Телешко по баски

В духа на лятото представям и една рецепта за основно ястие, вдъхновена от баската кухня. Като повечето яхниеподобни неща и това не e особено фотогенично, но пък вкусът изцяло компенсира му този недостатък... затова след няколко неуспешни опита да го снимам като хората все пак ще си позволя да го публикувам, защото ястието наистина заслужава внимание и ще ви отведе на кулинарно пътешествие към Бискайския залив.

Телешко по баски
(по идея от сп. Cuisine Actuelle)




Необходими продукти:

600 г. телешко месо
2-3 слайса пушен бекон
3 броя хубави чушки (най-добре в различни цветове за повече колорит- червена, тъмнозелена и жълта/светлозелена)
1 голям домат
1 голяма глава лук
2 скилидки чесън
80 г. зелени маслини без костилки
100 мл. бяло вино
200 мл. зеленчуков бульон
сол, пипер, леко лют червен пипер по желание и пресни листенца босилек

Приготвяне:

Ястието се приготвя най-лесно, ако си нарежете всички продукти предварително - месото на хапки, беконът на парченца, чушките на лентички, лукът на полумесеци, доматът (може да го обелите предварително) на кубчета.

В тенджерка загрейте съвсем мъничко зехтин и в него запържете леко парченцата бекон, така че да отпуснат своя аромат и мазнина (3-4 мин.). Извадете ги в чинийка, оставете ги настрана и в същата мазнина запържете от всички страни телешкото месце. Посолете, подправете с черен пипер на вкус и извадете и него в чиния.

Ред е на зеленчуците. В същата тенджерка сложете лукът да се задуши. Когато омекне прибавете чушките и ги оставете за няколко минутки да поомекнат и те. Щом са готови, върнете телешкото месо в тенджерката, добавете бяло вино, разбъркайте и оставете да покъкри, докато виното се изпари. Към всичко това се прибавят нарязаните домати, скилидките чесън (ситно нарязани), залива се с бульона и се оставя да ври, докато месото стане почти готово. При нужда добавете още течност.

На последния етап прибавете към ястието маслините и беконът, разбъркайте внимателно и оставете да поври още 15-20 мин. Сервирайте горещо, поръсено с листенца пресен босилек и по желание с гарнитура от ориз. За щипка пикантност, типично по баски, може да подправите порцията с малко лют червен пипер.


От тези продукти излизат 3 хубави порции, затова количеството на съставките преценете сами. Бон апети! :)

сряда, 1 август 2012 г.

Баска торта



Тази тортичка се среща в различни варианти - с нежен бадемов привкус, с лимонов аромат, с пълнеж от крем, конфитюр (най-често от череши) или комбинация от двете. Аз избрах да ви покажа моят начин на приготвяне с крем, защото намирам другият пълнеж за прекалено сладък, но това, разбира се, е въпрос на вкус - ако имате някое хубаво бурканче домашен конфитюр от череши и обичате по-сладичко, непременно се възползвайте!

Баска торта / GÂTEAU BASQUE



Необходими продукти:

за тестото:
300 г. брашно
180 г. захар
125 г. масло
1 цяло яйце + 2 жълтъка
1/2 пак. бакпулвер

за крема:
250 мл. прясно мляко
50 г. захар
2 големи жълтъка
2 прахчета ванилия
30-40 г. брашно
20 г. масло

друг вариант за пълнеж - около 200-250 г. конфитюр от череши

1 жълтък за намазване

Приготвяне:

Най-напред се приготвя кремът. Той трябва добре да се охлади, преди да се сложи в сладкиша.

Загрейте прясното мляко до кипване. В подходящ съд разбийте жълтъците със захарта, докато побелеят. Добавете брашното и разбъркайте хубаво, не трябва да има никакви бучки. Към тези продукти прибавете горещото мляко и бъркайте енергично, докато се получи гладка хомогенна смес. Върнете я на котлона, ароматизирайте с ванилията  и варете кремът на не много силен огън, докато се сгъсти. След като е готов го оставете буквално за половин-една минутка, само леко да се охлади и добавете към него бучка масло. Разбъркайте, покрийте кремчето със свежо фолио, за да не образува коричка и го оставете да се охлади на стайна температура, а след това и в хладилника за 1-2 часа.

Тестото се приготвя по следния начин: Брашното, захарта и бакпулверът се смесват в купа. Към тях се прибавя нарязаното на парченца масло и с пръсти се втрива в сместта, докато се получат трохи. Прибавят се яйцето и двата жълтъка и се омесва меко хомогенно маслено тесто. Увийте и него в свежо фолио и го приберете в хладилника за около час.

След като тестото и кремът са добре охладени е време за сглобяването и изпичането на тортата. Тези продукти са достатъчни за тавичка с диаметър около 20 см.

Загрейте фурната на 180 градуса.

Разделете тестото на 2 части в съотношение 2/3 за основата и 1/3 за да покриете тортата отгоре. Постелете дъното на тавичката с хартия за печене, а стените й намажете с масло. Разстелете голямото парче тесто в тавичката (може малко да го разточите преди това, за да е по-лесно ), така че да покриете дъното и да оформите около два пръста борд покрай стените. Върху тази подложка изсипете кремът (или конфитюрът, ако се спрете на този вариант, а може също така да сложите крем и тук-таме конфитюр). По-малкото парче тесто разточете между два листа хартия за печене в кръг с диаметъра на тавичката. Намажете крайчето на борда с малко разбит жълтък и поставете върху крема тестения кръг. Притиснете внимателно краищата, за да се залепят добре, изрежете излишното тесто, ако има такова. Намажете цялата повъррхност с разбития жълтък, направете за красота няколко браздички с помощта на вилица и изпечете тортата на 180 градуса за около 25 мин. или до златисто зачервяване. Освободете я от формата след като се е охладила, като преди това внимателно прокарате нож между нея и тавичката, за да се освободи, ако е залепнала някъде. Охладете десерта добре преди да го разрежете.

Надявам се тази торта да се хареса и на вас, както се хареса и на мен още от първата хапка :) А за финал и настроение ще споделя няколко любими кадъра от едно вълшебно местенце в страната на баските:


И изглед на прибоя отгоре: