Това е един много, много вкусен хляб и напоследък все от него приготвям. Реализацията е по мотиви от моята изключителна книга за домашен хляб "80 pains maison".
Необходими продукти:
400 г. бяло брашно
1 пак. суха мая (от 7 г.)
200 мл. топла вода
3 с. л. зехтин
1 ч. л. сол
едра сол за поръсване
Приготвяне:
В купа изсипете брашното, маята и солта. Разбъркайте всичко и направете кладенче в средата. Прибавете зехтинът и с постепенно добавяне на водата замесете тесто. Водата трябва да е топла, с температура около 25 градуса. Месете тестото 8-10 минутки докато се оформи гладка и еластична топка. Сложете я в леко намазан със зехтин съд, покрийте и оставете да втаса за около час, час и половина - в това топло време не е проблем, хлябът втасва за нула време.
След като тестото е втасало го извадете внимателно върху набрашнен плот. Премесете го леко няколко пъти и оформете продълговато хлебче. Поставете го в намазнена тавичка, покрийте го с кърпа и го оставете да втаса повторно.
Включете фурната на 230 - 240 градуса. На най-долна скара сложете огнеупорен съд, по-възможност по-широк, с гореща вода. С остър нож направете няколко напречни разреза върху хлебчето, след което го намокрете с вода - с четчица или направо с ръце. Поръсете отгоре с едро смляна сол и сложете хлябът във фурната. Намалете я на 210 градуса (или ако имате фурна с вентилатор - на 200 + вентилатор) и печете, докато придобие приятен златист цвят.
Извадете хлебчето, оставете го да се охлади върху решетка и поглезете семейството си с ароматно вълшебство по италиански с нежна, леко влажна текстура и приятно солена коричка.
Извадете хлебчето, оставете го да се охлади върху решетка и поглезете семейството си с ароматно вълшебство по италиански с нежна, леко влажна текстура и приятно солена коричка.
Печенето във фурна с пара дава несравним златист цвят и хрупкавост на коричката (макар че точно в случая последното не е много изявено, поради наличието на мазнина в тестото), вътрешността става мека и въздушна, а как ухае хлябът само... Ако фурната ви има вентилатор - използвайте го, по този начин влажният въздух циркулира още по-добре из цялата фурна. И нещо много, ама много важно - внимавайте да не се изгорите от горещата пара, когато отваряте вратата на фурната - най-добре застанете отстрани, отворете и изчакайте горещият облак да излезе преди да проверите как върви печенето.