четвъртък, 13 септември 2012 г.

Пастицио

Това лято ни се отдаде възможност няколко пъти да се отбием и през съседна Гърция. От там, както обикновено, донесохме със себе си слънчев загар и много спомени за кристално чисти води, живописни пейзажи и красиви емоции. При последното ни пътуване успях да се сдобия и с няколко прекрасни средиземноморски растения, които за момента успешно се адаптират към софийския въздух.

За всички, които пожелаха снимки от ваканцията ни, подбрах няколко фотоса. Преди да ви ги покажа искам да споделя един кулинарен спомен от лятото, а именно "квадратните гръцки макарони", както ги кръсти синът ми, или така нареченото Пастицио. Всички сте чували за него, мнозина от вас са го опитвали и приготвяли у дома, затова бързам да ви кажа, че моята рецепта съвсем не е автентично оригинална, ако някой супер много държи на това. Промените се наложиха поради няколко причини, като започнем от наличните съставки в хладилника и минем през "въпрос на вкус", затова, макар че се придържах до гръцката рецепта, това е един доста побългарен вариант, който е не по-малко вкусен и е добра алтернатива за всички, които не обичат да експериментират с подправките.

Пастицио по мой си начин



Необходими продукти:

за плънката:
500 г. кайма смес
2/3 пак. макарони (от 500 г.) 
1 средна глава лук
1 голяма скилидка чесън
1 голям домат
2-3 с. л. доматено пюре
сол, пипер, сух риган, пресен магданоз
зехтин

за сос бешамел:
30 г. масло
3 с. л. брашно
около 350 мл. горещо прясно мляко
1 голямо яйце на стайна температура
настърган кашкавал, пармезан или сирене кефалотири - има го и при нас

Приготвяне:

Най-напред се приготвя плънката. Загрейте мъничко зехтин в тиган и запържете леко ситно нарязаните лук и чесън. Когато омекнат, добавете към тях каймата. Раздробете я с помощта на дървена лъжица и я оставете леко да се запържи. Подправете със сол и черен пипер на вкус, поръсете със сух риган. Накрая прибавете доматът, нарязан на ситни кубчета и доматеното пюре за по-интензивен вкус.  Оставете сместа на котлона, докато течността се поизпари, но все пак нека остане мъничко сос. Поръсете със ситно нарязан пресен магданоз и оставете плънката настрана, докато си приготвите другите неща.

Сварете макароните според указанията на опаковката. Изберете такива с по-голям диаметър. Аз не сложих целия пакет, защото тавичката ми е малка - от това количество продукти направих 6 порции като на снимката, но те не са никак малки. Прецедете макароните, сипете вътре мъничко зехтин (може и масло, ако предпочитате, но ястието и без това е достатъчно тежко), разбъркайте ги и ги оставете настрана.

За сос бешамел разтопете маслото в тенджерка на не много силен огън. Изсипете брашното и бъркайте непрекъснато с дървена лъжица, докато леко промени цвета си. Прибавяйте леко и внимателно горещото мляко и бъркайте непрекъснато, докато сместа се хомогенизира и сгъсти. Свалете бешамелът от котлона и го оставете леко да се охлади. Разбийте с вилица едно яйце. Хубаво е да сте го извадили предварително от хладилника, за да не се пресече. Прибавете го към поохладеният бешамел на тънка струйка и отново при непрекъснато бъркане, докато се поеме цялото от сосът. Подправете с мъничко сол, добавете част от настърганото сирене и разбъркайте.

Загрейте фурната на 180 - 200 градуса.

Намазнете леко тавичката, в която ще печете ястието. Изсипете вътре половината от макароните. Сложете 2-3 с. л. от сосът при тях, разбъркайте и ги разстелете равномерно по дъното на тавичката. Отгоре изсипете месната плънка. Разпределете върху нея останалите макарони и завършете ястието с вкусния сос бешамел. Отгоре настържете още малко сиренце и изпечете във фурната за около 35 - 40 мин. докато се получи красив златист загар. Оставете да се охлади, преди да го разрежете, ако искате да получите красиви квадратни порцийки. При сервиране поръсете обилно със ситно нарязан магданоз.

Опитайте нашите "квадратни макарони", макар и не съвсем оригинални! Изискват малко повечко време за приготвяне, но пък са много вкусни! Ако все пак държите да си направите автентично гръцко пастицио, две прекрасни рецепти на български език за него може да намерите тук и тук.

Пожелавам ви добър апетит с няколко слънчеви кадъра от нашето гръцко лято:





неделя, 9 септември 2012 г.

Чоризо с чесън и крутони

Към почитателите на бирата е адресиран и днешния ми пост с предложение за едно чудно испанско мезенце - пикантно и много, много вкусно! Количеството и пропорциите на продуктите са според вашите предпочитания.

Чоризо с чесън и крутони


Необходими продукти:

150 г. чоризо
1-2 скилидки чесън
2 филийки стар хляб
суха мащерка
пресен магданоз
сол

Приготяне:

В тиган загрейте мъничко, ама наистина мъничко зехтин, в който леко запържете нарязани на ситно 1-2 скилидки чесън. Прибавете към тях нарязано на кръгчета пикантно чоризо, посолете леко (испанските колбаси са много хубави, но са безсолни за българския вкус), поръсете във суха мащерка и го запържете и него, като го разбърквате, за да се зачерви от всички страни. Когато е готово го прехвърлете чинийка, като запазите отделената от колбаса мазнина в тигана.


Върнете тигана на котлона и на мястото на чоризото сложете вътре нарязани на кубчета филийки стар хляб. Те ще поемат отделената ароматна мазнина. Запържете ги от всички страни и когато са готови, добавете към тях чоризото. Разбъркайте няколко пъти, колкото да се смесят, поръсете със ситно нарязан пресен магданоз, разбъркайте отново и сервирайте мезето веднага с добре изстудена биричка.


Нека се възползваме от хубавото време, докато е време! Наздраве!