неделя, 16 декември 2012 г.

Финландски коледни звезди

За първи път видях тези звездички в моята финландска книжка, която преди време пропътува целия път от Тампере до София (и то в най-големия студ), за да попълни библиотеката ми. Още тогава си ги набелязах и днес вече са факт.

Рецептата не спазих. Тестото приготвих сама, по свой вкус - истинско многолистно тесто с мая и лимонов аромат - получи се много добре и се разлисти разкошно. Сушените сливи, които си купих преди време, бяха малко количество и реших да си ги запазя за Коледа, когато пак ще творя такива звездички. Вместо тях направих микс от каквото имах и пак се получиха много добре. Затова, нека ви представя моите

Финландски коледни звезди


Необходими продукти:

за тестото:
300г. бяло брашно
1/2 пак. суха мая (от 7 г.)
60 г. захар
1/2 ч.л. сол
3 щипки настъргана лимонова кора
бучка масло, около 10-15 г.
около 180 мл. прясно мляко

1/2 пак. масло (от 125 г.)

за пълнежа:
ябълка, нарязана на кубчета и поръсена с лимонов сок, за да не потъмнява
стафиди, предварително накиснати в малко ром
счукани орехи
настъргана лимонова кора

или друго по ваше желание - сушени плодове, конфитюр или както е в оригиналната рецепта - пюре от сушени сини сливи.

жълтък за намазване (по желание)
пудра захар за поръсване


Приготвяне:

От посочените продукти се замесва тесто. Всички сухи съставки се смесват в купа, към тях се прибавят мекото масло и постепенно затопленото прясно мляко и се меси, докато се получи хубаво гладко тесто. Оставя се да втаса, покрито с кърпа, докато удвои обема си.

Върху набрашнен плот се изсипва втасалото тесто и леко се замесва отново. С помощта на точила се разточва на правоъгълник. Мислено разделяме правоъгълника откъм дългата му страна на 3 равни части. Нарязваме кубчето студено масло на слайсове ги подреждаме в средната част на правоъгълника така, че да се покрие цялата, след което хващаме първо едната страна, примерно дясната и я загръщаме навътре върху частта с маслото, а след това върху нея по същия начин и загъваме и лявата страна на правоъгълника - става като папка. Притискаме леко с ръце, изтупваме излишното брашно и оставяме тестото да си почине за половин час в хладилника, завито в свежо фолио.

След 30 мин. изваждаме тестото, отново върху леко набрашнена повърхност и го обръщаме със загънатата част надолу. Разточваме отново внимателно на правоъгълник, разделяме мислено на три и отново го сгъваме по същия начин, както първия път. Оставяме тестото отново в хладилника за 15-20 минутки.
Тази операция се повтаря три пъти, като при всяко ново разточване внимаваме сгънатите части да се падат отдолу. След третото сгъване тестото е готово за употреба. Разточваме го на кора, дебела около половин см. и с остър нож го нарязваме на квадрати.

Всички продукти за пълнежа се смесват в купичка.

За да оформим звездите разрязваме по средата ъглите на всяко квадратче, все едно по диагонал, но само до половината, за да запазим средата на квадратчето цяла. В тази среда слагаме по мъничко от плънката, след което хващаме едно от получените крайчетата и го завиваме към средата; едно оставяме свободно, хващаме следващото и към средата и по този начин всички крайчета, докато се получи тази красива форма. Притиснете ги добре в средата, защото по време на печенето може да се отворят. Оставете ги отново лекичко да втасат.

Намазваме внимателно крайчетата на звездичките с малко разбит жълтък (това е по желание и трябва да се внимава да не се разтича много отстрани, защото тестото се слепва и не се разлиства добре) и ги печем в предварително загрята на 200-210 градуса фурна. Топлички се поръсват с пудра захар и са удивително вкусни и ароматни.


Разбира се, ако не ви се занимава, винаги може да си направите тези сладки и с готово бутер тесто. Много са красиви!
От тесто със същите продукти, но без да го правя многолистно, си направих и ето такива смешни елзаски човечета-бриоши. Оформих ги, оставих ги да втасат, намазах с жълтък и хайде във фурната! Очичките и копченцата са от нарязани стафиди, но може да използвате и натрошен шоколад. Прекрасни са - пухкави и мекички!


За финал и още мъничко финландско настроение ще ви покажа и зимното небе над замръзналото езеро в Тампере. Студът буквално се носи във въздуха, но е толкова спокойно и красиво... почти неземно!


събота, 15 декември 2012 г.

Коледна елхичка

Но за хапване. Всъщност и първата питка в блога - нали знаете, че правя хляб :) Рецепта няма, само идея за радост на децата. Всеки може да я направи по свой вкус. Аз я изрових от старите тефтери на баба - от едно хвърчащо листче вътре, напечатано на пишеща машина.


С пожелания за весела предколедна подготовка и вкусни празници! :)


петък, 7 декември 2012 г.

Орехови лунички

Останаха ми малко смлени орехи от тортата на детето и реших да се включа за малко в голямото предколедно печене на сладки. Въпреки че си бях обещала да не се впускам в експерименти тази година и да заложа на изпитаното, не се получи точно така, затова ви предлагам едни страхотни орехови бисквитки с лек лимонов завършек. Забъркват се за нула време и са много крехки и вкусни!


Необходими продукти:

100 г. меко масло
70 г. пудра захар
100 г. смлени орехи
1 не много голямо яйце
1 прахче ванилия
2-3 щипки настъргана лимонова кора
около 180-200 г. брашно

за глазурата:

пудра захар
лимонов сок

Приготвяне:

Маслото и пудрата захар се разбиват добре. Може с миксер, може с бъркалка - важното е да се получи нещо като крем. Към него се прибавя едно яйце и отново се разбърква, докато се поеме от сместа. Добавяме ванилията, настърганата лимонова кора, орехите, разбъркваме и накрая сипваме на части брашното. Замесва се меко тесто, завива се в свежо фолио и се оставя в хладилника за половин-един час (или по-бързата продецура е във фризера за 10 - 15 мин.).

Охладеното тесто разточваме върху леко набрашенена повърхност с дебелина около половин см. С помощта на чаша се оформят полумесеци (или друга формичка по желание). Работете бързо, защото тестото се затопля и рязането на бисквитките става трудно. Готовите лунички се прехвърлят в тавичка, постлана с хартия за печене. Ако ви е трудно с ръце, използвайте тънък нож или шпатулка  Не е нужно да оставяте голямо разстояние между тях, защото са без набухвател и няма особено да променят размерите си.

Останалото тесто събираме, завиваме и отново оставяме в хладилника да стяга, докато дойде време за слеващата тавичка.

Печем луничките в предварително загрята на 180-200 градуса фурна докато се зачервят по крайчетата. Не ги препичайте прекалено. Охлаждат се върху решетка.
За глазурата разбиваме няколко лъжици пудра захар с малко лимонов сок, докато се разтвори захарта. Трябва да се получи по-гъстичка глазура, за да не се разтича отстрани на сладките. Нанася се с помощта на малка лъжичка върху охладените бисквитки и се оставя да засъхне.

Това е едно от тазгодишните ми предложения за Коледа. Надявам се да ви допадне, вкусът е чудесен! Ако не обичате такъв тип глазура, може да топнете луничките в шоколад или да си ги хапнете натурални, но лимоновата нотка ги прави наистина специални.


понеделник, 3 декември 2012 г.

Един детски рожден ден

Когато детето ви иска нещо специално за рождения си ден, а възможностите да откриете нещо симпатично (или съвсем нищо, както беше в нашия случай) по темата се свеждат до минимум, организирането на тематично парти се превръща в един малък кошмар. Поне аз го почувствах като такъв, докато се ровех за идеи и обикалях по магазините. Буквално нищо, нищичко, освен общоприетите клишета - Мечо Пух, Мики Маус, Спайдърмен, Колите и, разбира се, ония грозни кривокраки девойки, наречени Уинкс... По този повод, ако още някой се е почувствал като мен докато се опитва да организира рождения ден на детето си, искам да споделя една идейка как обикновеният цветен принтер може да ви помогне да не разочаровате порастналото човече, очакващо парти "еди какво си" - в случая Спондж Боб Квадратни Гащи.


За храната не се и съмнявам, че ще всеки от вас ще се погрижи отлично. Но с няколко весели "направи си сам" детайли, може съвсем да усмихнете малкото човече и то да не се чувства пренебрегнато откъм празнична украса, само защото в магазина няма кьорава салфетка в избраната от него тема.

Ето как спасихме ние положението и същевременно избягахме от бляскаво-светкащия ефект на готовите парти аксесоари, от които за нашето парти, междудругото, нямаше и помен. Явно Спондж Боб не е особено популярен тук.

Красиви детски чинийки за многократна употреба в свежи цветове и за наш късмет в палитра точно като филмчето Спондж Боб. И то на цената на 10 хартиени чинийки с Колите... хм!


Парти клечици с главните герои- мое производство! Тук-таме кривичко резнати, но това не е чак толкова важно:


Няколко подбрани картинки от нета, цветен принтер, ножичка, лепило, обикновени клечки за зъби и час свободно време - това са всички необходими условия, за да ги реализирате. Залепих елементите 2 х 2, за да има картинка и от двете страни.


Стояха страхотно на част от моето тематично подбрано меню за дечицата - "рак-бургери" с домашни хлебчета:


или върху плодчетата в ананасова купичка - все пак Спондж Боб живее в ананас, не може без него :)


и дори върху охлювчетата от бутер-тесто "с точки", в чест на домашният любимец на Спондж Боб - охлювът Гари...


... както и на всичко друго, на което бяха сложени от децата. Все пак те решават кое къде :)

Етикетчета за бутилки - на същия принцип. Сок или водичка - стават за всичко. Синът ми сам си избра напитките, а аз ги дегизирах с принтирани различни мотиви от филмчто. За "по-автентичен" вид сложих по един баркод отзад. Децата много ги харесаха. Може да добавите надписче, дата или пък да ги персонализирате.


Цялата тази армада герои от Спондж Боб филмчето завършихме с пиратски салфетки в координиращи цветове - заради пиратът, който анонсира началото. Не може без него!!

Надпис "Честит Рожден Ден" - изцяло в тон с основната тема - каквато и да е тя, трудно може да си купите нещо читаво. Буквички, фон, текст - всичко изцяло по ваш дизайн и преценка. Цветен принтер, дълга цветна панделка, игла и конец (или телбод) и вече си имате единствен по рода си хендмейд надпис:



Закача се удобно на всякакви места. За тази цел използвах няколко малки безопасни игли. С тяхна помощ може да прикрепите надписа към перде например без никакво усилие или пък да направите ушички от панделката и да закачите за някаква мебел:


Със здрав прозрачен скоч може би ще се прикрепи без усилие и директно върху стената, понеже надписът е много лек въпреки по-плътната хартия, която използвах.

И разбира се - тортата! Великолепната Династия на Йоли, предрешена като главния герой! И тя леко кривичка, но приготвена с много старание и съобразно ценните напътствия на детето за всеки един детайл. И изключително високо оценена като вкус от малки и големи. Синът ми беше във възторг, доволна съм и аз - за първи път рисувам торта!


За гостите-родители приготвих нещо като бюфет. Дано да им е харесал! Дано идейките, които споделих, да се харесат и на вас и да ви помогнат да организирате мечтаното детско парти на каквато и да било тема без излишно лъскави елементи. И се надявам да сме ви насърчили да творите по-смело - идват празници!