четвъртък, 28 февруари 2013 г.

Селски хляб

С някакво внезапно мило вдъхновение днес и с последното налично ръжено брашно реших да направя селски хляб. Съвсем го бях забравила горкото най-отзад в шкафа, скоро не бях правила хляб с друго брашно освен бяло. Надявам се да е доволно, че днес най-накрая успя да се реализира, пък аз да не забравя да презаредя с провизии в най-скоро време.


Ева Тонева ме подсети за селския хляб. Ето с какви продукти го приготвих аз:

Необходими продукти:

400 г. бяло брашно
100 г. ръжено брашно
1 пак. суха мая (7 г.)
1 ч. л. сол
щипка-две захар
около 300 мл. топла вода

Приготвяне:

Принципно при хляб с няколко вида брашно е хубаво да се прави предварително закваска (аз я правя 24 часа по-рано, както при багетите), обаче както споменах, желанието за селски хляб ме обзе толкова спонтанно, че минах по бързата процедура - всички сухи съставки, разбъркани в купа и постепенно добавяне на вода, докато се замеси гладко тесто. Омесете го хубаво, за да се развие глутена, завийте тестото и го оставете да втаса на стайна температура - бавно и славно.

Втасалото тесто премесете леко върху набрашнен плот и оформете като кръгла питка (този път не разделих тестото на две, исках голям хубав хляб, точно като във Франция). Сложете го в намазнена или поръсена с царевично брашно тавичка. Покрийте го отново с кърпа или със свежо фолио (леко намазнено, за да не залепне) и оставете хлябът да втаса втори път.

Загрейте фурната на 240 градуса. Сложете на най-долна скара огнеупорен съд с гореща вода.

Когато фурната загрее, поръсете хляба с малко брашно и направете няколко разреза с остър нож. Дизайна е по желание :) Винаги прорязвайте хляба непосредствено преди печене, защото ако го срежете много рано така ще "цъфне", че ще ви развали цялото удоволствие от хлебоправенето. Сложете хляба във фурната, намалете я на 220 градуса (ако имате функция вентилатор използвайте я, така горещата пара циркулира идеално из цялата фурна) и печете до готовност. За хрупкава коричка за последните 10 минутки от печенето извадете водата от фурната и открехвайте отвреме-навреме вратата, за да излиза парата.


Охладете хляба върху решетка и му се насладете с вкусна вечеря, както ще направим ние. Снимка на разрязан хляб няма този път, защото докато го чаках да изстине се стъмни, а разрязването на горещ селски хляб си е живо престъпление. Но пък е толкова красив неразрязан, че си позволявам трета бонус снимка ;)
Честит последен ден от месец февруари и нека посрещнем Баба Марта с усмивка, за да не я ядосаме още от първия ден! :) 


четвъртък, 21 февруари 2013 г.

Домашен йогурт

Не казвам кисело мляко, защото сега натуралистите ще скочат, че не е истинско :) Да, така е - навремето баба заквасваше 800 мл. прясно мляко едва с половин чаена лъжичка кисело и се получаваше толкова гъсто и вкусно кисело мляко, че ми е трудно да го опиша. Нооо... тогава кравите бяха други, млякото също. Та затова - йогурт! Ама е домашен и направен специално според предпочитанията на всеки.

Повлияна от моите френски дружки, които почти ежедневно приготвят домашен йогурт с най-различни вкусове, от известно време се тествам и аз. Имах силни съмнения за резултата поради качеството на млякото в търговската мрежа, но останах приятно изненадана и определено ще продължавам да експериментирам в тази насока, докато не опитам всички над 30 рецепти, които съм събирала през годините оттук-оттам.

За да не ви отегчавам с подробности, направо да покажа какво се получи днес с налични продукти от магазина - шоколадов йогурт и такъв с вкус на ванилия.


Едно нещо не можах да дочакам от нетърпение - няколко часа престой в хладилника, за да стегне хубаво, както си личи и по снимките. Въпреки това се беше заквасило идеално и още 2 часа в хладилника просто щяха да го стегнат перфектно, ако не го бяхме унищожили веднага.

Всички продуктите са от магазина. Ако сте от щастливците, които разполагат с истинско домашно прясно и кисело мляко с висока масленост, може спокойно да пропуснете сухото мляко - то се добавя за допълнителна плътност. Ето какво ви е необходимо:

Домашен йогурт


Необходими продукти:

1 л. пълномаслено прясно мляко - практически в магазина няма такова, но поне 3%
около 100 г. кисело мляко с 3.6 - 4.5 % масленост
захар на вкус
2 с. л. сухо мляко
аромат по желание: в случая ванилия и шоколад

Приготвяне:

Загрейте млякото на котлона до кипване заедно със захарта - подсладете го толкова, колкото на вас ви е приятно, но не прекалено. Ако ще използвате шоколад, намалете количеството й, все пак и той е сладък. Свалете го от котлона и:

за йогурт шоколад: начупете вътре 100-150 г. шоколад по избор и бъркайте, докато се разтвори.



за йогурт ванилия: сложете шушулка ванилия, похлупете и оставете да си пусне аромата за 15-тина мин., след което я отстранете / или сложете 1-2 прахчета ванилия.


Или разделете млякото на две части и си направете два различни вкуса, както направих аз в случая.

Оставете млякото да се охлади до такава температура, че когато потопите пръстче в него и го задържите, да го усещате приятно топло и в никакъв случай горещо. Температурата в случая е важна - ако го заквасите твърде топло, може да се пресече.
Разтворете сухото мляко в малко от прясното мляко, киселото също. Първо - за да се разтворят, преди да ги добавите и второ- за да уеднаквите температурите. Киселото мляко не трябва да бъде извадено директно от хладилника - най-добре е да бъде със стайна температура.  Прибавете ги едно след друго към топлото прясно мляко и разбъркайте добре. Ако има бучици, прецедете го през цедка. Налейте го в чашки или купички и покрийте всяка чашка (аз използвам най-обикновени салфетки, но може да бъде кърпа, капачки, малки чинийки и др.)

Загрейте фурната на 30-40 градуса. Изключете я и подредете вътре чашките с мляко. Затворете вратата и ги оставете така да си седят на топличко няколко часа - 4-5-6, зависи колко са големи. От време навреме проверявайте температурата. Моята фурна (любимият ми ел.уред в кухнята!) задържа много дълго време топлината и не ми се налага да я включвам повторно, но ако вашата изстива много бързо, може да се наложи след час-два да я включите отново леко да загрее. НЕ оставяйте включена фурната за постоянно - леко да се затопли и я изключете. Даже като се стопли времето тази процедура няма да е нужна, но сега, понеже е по-хладно, прибягвам до нея, също като с хляба. Всъщност това правят уредите за домашно кисело мляко - загряват и поддържат млякото топличко, за да се закваси добре - нищо повече. Ако имате такъв уред - използвайте него.

След няколко часа проверете млякото. Ако е стегнало, го извадете от фурната, оставете го за малко на стайна температура да се доохлади и после право в хладилника - ако можете да изчакате, но е препоръчително!


Просто е идеално за следобедна закуска с понички, бисквитки, кейк; да го гарнирате с една - две лъжици ягодов конфитюр отгоре или с плодове, мюсли и т.н. Може вместо с бяла захар, да го подсладите с кафява или пък с мед. Може да ползвате всякакви аромати и подправки. А като се запролети и наизкочат свежите пресни плодове, може да си направите плодов йогурт.

Възможно е да не ви се получи добре от първия път заради различното качество на млякото, а и това зависи от различните неща, които ще добавите към него. Тогава следващият път коригирайте закваската - малко повече кисело мляко или още мъничко сухо. Във всеки случай използвайте възможно най-пълномасленото прясно и кисело мляко и го дръжте на топличко (но не прекалено топло!), докато трае процеса на заквасване- във фурната или на стайна температура, ако е топло времето - няма значение. Може да се съхранява в хладилник няколко дни.

Надявам се предложнието ми да ви допадне и да експериментираме заедно! :)

понеделник, 18 февруари 2013 г.

Mариновани маслини

Тези маслинки са една хубава идея какво да сложите на масата в допълнение към любимите мезенца. Аз лично много ги харесвам и ги овкусявам различно в унисон другите неща за хапване. Ето последните, които правих тези дни. Количеството на всички продукти е волна програма:


Необходими продукти:
микс маслини по избор
чесън
прясна мащерка
пресен розмарин
зехтин
лимонова кора (по желание)

Приготвяне:

Чесънът се нарязва на ситно. Слага се в купичка, към него се добавя зехтин и хубаво се разбърква, може и леко да посмачкате чесъна, за да си пусне аромата. Към тях се прибавят зелените подправки (ако нямате може да ползвате и сухи). Сместа се изсипва върху маслинките, всичко се разбърква много хубаво, съдът се покрива с фолио и се оставя в хладилника за ден-два, като маслините периодично се разбъркват, за да се овкусят добре. После може да ги прехвърлите в бурканче и да си ги съхранявате там, но аз обикновено правя количество, което бързичко се изяжда и не стигам до този етап.

При сервиране ги поръсвам с малко настъргана лимонова кора. Може да я сложите и в маринатата, ако искате по-интензивен цитрусов аромат.

Маслините наистина са прекрасно допълнение към вечеря тип тапас. С биричка или вино естествено! Да не забравите и клечките за зъби - те са най-удобни за боцкане в случая.



петък, 8 февруари 2013 г.

Kouign-amann

Kouign-amann е една от най-характерните кулинарни забележителности на Бретан - хлебно тесто, разлистено с обилни количества масло и захар, хрупкаво се карамелизирано отвън и божествено топящо се в устата.

Kouign-amann (бретонски маслен сладкиш)


Необходими продукти:

200 г. обикновено тесто за хляб (брашно, мая, сол, вода)
1 малко пакетче масло (125 г.)
120 г. захар

Приготвяне:

Тестото се разточва на правоъгълник с дебелина около половин сантиметър, разделя се мислено на 3 части и в средната се подрежда нарязаното на филийки масло и се поръсва обилно със захар. Оттам нататък стъпките по приготвянето на многолистното тесто са като при приготвянето на коледните звезди, като го оставих да постои в хладилника за 10 мин. само веднъж - след второто загъване. След общо четири загъвания тестото се оформя в що-годе кръгла форма (или се разточва отново леко, нарязва се на ленти, които се навиват като охлювчета за мини вариант) и се слага в добре намаслена форма. Не се изрязва, просто подпъхнете леко крайчетата отдолу и оформете с ръце. Ако е нужно - разточете го леко, за да стане по-тънко. Отгоре се намазва с масло, поръсва се със захар и се пече в предварително загрята на около 200 градуса фурна до получаването на апетитен загар. Хапва се топличък и на малки порции, защото е доста тежък.


неделя, 3 февруари 2013 г.

Класическа торта "Капрезе"

В месеца на виното и любовта какво по-хубаво от една разкошна бадемово-шоколадова торта - прекрасен италиански десерт, лесен за приготвяне и невероятно вкусен. Кой би помислил че само пет съставки и около час във фурната могат да сътворят съвършенство...

Торта Капрезе
(източник: mamina.fr)


Необходими продукти:

4 яйца
100 г. меко масло
140 г. захар
200 г. смлени бадеми
150 г. натурален шоколад

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса.

Белтъците и жълтъците на яйцата се разделят. Шоколадът се разтопява на водна баня или в микровълновата фурна.

Разбийте маслото и захарта до получаването на кремообразна смес. Прибавете към нея един по един жълтъците, като разбърквате хубаво до пълното им усвояване. Към тази смес прибавете първо смлените бадеми, а след това и разтопеният шоколад. Разбъркайте всичко много добре.

Белтъците се разбиват на сняг. Той се прибавя към другата смес на 3 части, като всеки път се разбърква внимателно, за да не спадне въздухът.

Получената хомогенна смес се изсипва в предварително намаслена тавичка (20 см.) и се пече на средна скара на 180 градуса за около 50 минути. След изпичане, тортата се оставя да се охлади и тогава се освобождава от формата. Поръсва се с пудра захар и се сервира на стайна температура.

Класиката си е класика - винаги успява да те развълнува и всеки път по различен начин! С тази италианска приказка ви пожелавам емоционални февруарски празници и да ви е сладко!