Не казвам кисело мляко, защото сега натуралистите ще скочат, че не е истинско :) Да, така е - навремето баба заквасваше 800 мл. прясно мляко едва с половин чаена лъжичка кисело и се получаваше толкова гъсто и вкусно кисело мляко, че ми е трудно да го опиша. Нооо... тогава кравите бяха други, млякото също. Та затова - йогурт! Ама е домашен и направен специално според предпочитанията на всеки.
Повлияна от моите френски дружки, които почти ежедневно приготвят домашен йогурт с най-различни вкусове, от известно време се тествам и аз. Имах силни съмнения за резултата поради качеството на млякото в търговската мрежа, но останах приятно изненадана и определено ще продължавам да експериментирам в тази насока, докато не опитам всички над 30 рецепти, които съм събирала през годините оттук-оттам.
За да не ви отегчавам с подробности, направо да покажа какво се получи днес с налични продукти от магазина - шоколадов йогурт и такъв с вкус на ванилия.
Едно нещо не можах да дочакам от нетърпение - няколко часа престой в хладилника, за да стегне хубаво, както си личи и по снимките. Въпреки това се беше заквасило идеално и още 2 часа в хладилника просто щяха да го стегнат перфектно, ако не го бяхме унищожили веднага.
Всички продуктите са от магазина. Ако сте от щастливците, които разполагат с истинско домашно прясно и кисело мляко с висока масленост, може спокойно да пропуснете сухото мляко - то се добавя за допълнителна плътност. Ето какво ви е необходимо:
Домашен йогурт
Необходими продукти:
1 л. пълномаслено прясно мляко - практически в магазина няма такова, но поне 3%
около 100 г. кисело мляко с 3.6 - 4.5 % масленост
захар на вкус
2 с. л. сухо мляко
аромат по желание: в случая ванилия и шоколад
Приготвяне:
Загрейте млякото на котлона до кипване заедно със захарта - подсладете го толкова, колкото на вас ви е приятно, но не прекалено. Ако ще използвате шоколад, намалете количеството й, все пак и той е сладък. Свалете го от котлона и:
за йогурт шоколад: начупете вътре 100-150 г. шоколад по избор и бъркайте, докато се разтвори.
за йогурт ванилия: сложете шушулка ванилия, похлупете и оставете да си пусне аромата за 15-тина мин., след което я отстранете / или сложете 1-2 прахчета ванилия.
Или разделете млякото на две части и си направете два различни вкуса, както направих аз в случая.
Оставете млякото да се охлади до такава температура, че когато потопите пръстче в него и го задържите, да го усещате приятно топло и в никакъв случай горещо. Температурата в случая е важна - ако го заквасите твърде топло, може да се пресече.
Разтворете сухото мляко в малко от прясното мляко, киселото също. Първо - за да се разтворят, преди да ги добавите и второ- за да уеднаквите температурите. Киселото мляко не трябва да бъде извадено директно от хладилника - най-добре е да бъде със стайна температура. Прибавете ги едно след друго към топлото прясно мляко и разбъркайте добре. Ако има бучици, прецедете го през цедка. Налейте го в чашки или купички и покрийте всяка чашка (аз използвам най-обикновени салфетки, но може да бъде кърпа, капачки, малки чинийки и др.)
Загрейте фурната на 30-40 градуса. Изключете я и подредете вътре чашките с мляко. Затворете вратата и ги оставете така да си седят на топличко няколко часа - 4-5-6, зависи колко са големи. От време навреме проверявайте температурата. Моята фурна (любимият ми ел.уред в кухнята!) задържа много дълго време топлината и не ми се налага да я включвам повторно, но ако вашата изстива много бързо, може да се наложи след час-два да я включите отново леко да загрее. НЕ оставяйте включена фурната за постоянно - леко да се затопли и я изключете. Даже като се стопли времето тази процедура няма да е нужна, но сега, понеже е по-хладно, прибягвам до нея, също като с хляба. Всъщност това правят уредите за домашно кисело мляко - загряват и поддържат млякото топличко, за да се закваси добре - нищо повече. Ако имате такъв уред - използвайте него.
След няколко часа проверете млякото. Ако е стегнало, го извадете от фурната, оставете го за малко на стайна температура да се доохлади и после право в хладилника - ако можете да изчакате, но е препоръчително!
Просто е идеално за следобедна закуска с понички, бисквитки, кейк; да го гарнирате с една - две лъжици ягодов конфитюр отгоре или с плодове, мюсли и т.н. Може вместо с бяла захар, да го подсладите с кафява или пък с мед. Може да ползвате всякакви аромати и подправки. А като се запролети и наизкочат свежите пресни плодове, може да си направите плодов йогурт.
Възможно е да не ви се получи добре от първия път заради различното качество на млякото, а и това зависи от различните неща, които ще добавите към него. Тогава следващият път коригирайте закваската - малко повече кисело мляко или още мъничко сухо. Във всеки случай използвайте възможно най-пълномасленото прясно и кисело мляко и го дръжте на топличко (но не прекалено топло!), докато трае процеса на заквасване- във фурната или на стайна температура, ако е топло времето - няма значение. Може да се съхранява в хладилник няколко дни.
Надявам се предложнието ми да ви допадне и да експериментираме заедно! :)