понеделник, 25 март 2013 г.

Яйца "Фламенко"

Вкусно топло предястие или по-леко и различно основно ястие в красиви огнени нюанси. Може да го приготвите в индивидуални купички, за да е съвсем в стил тапас или в малка тавичка. Задължителните съставки за яйца "Фламенко" са червени чушки, зрели домати, чесън и, разбира се, яйчица. Аз ще ви представя моя начин на приготвяне. Идеално биха им подхождили и резенчета леко запържено чоризо, много са вкусни:


Необходими продукти:

4-5 бр. печени червени чушки
2 големи домата
1/2 консерва сладка царевица
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
2 стръка пресен лук
няколко стръкчета пресен магданоз, нарязани на ситно
сол и черен пипер на вкус
лют червен пипер по желание
4 яйца

Приготвяне:

В тиган загрейте малко зехтин и запържете в него нарязания на ситно лук и чесъна. Прибавете печените чушки, нарязани на лентички и гответе на не много силен огън 4-5 минутки, като разбърквате периодично. Обелете доматите и ги нарежете на кубчета, може да използвате и консервирани домати. Добавете ги към чушките, посолете, подправете с черен пипер на вкус, а за допълнителен "фламенко" ефект може да добавите и щипка лют червен пипер :) Гответе зеленчуците, докато се поизпари водата. Най-накрая прибавете отцедената царевица и магданоза, разбъркайте всичко и отстранете от огъня.

Загрейте фурната на 200 градуса. Разпределете сместа в малки индивидуални купички или в тавичка. Направете вдлъбнатинки с лъжицата и във всяка от тях чукнете по едно яйчице. Запечете във фурната и сервирайте веднага.

Тематично за финал едно "огнено" изпълнение на уникалната Maria Pages от спектакъла "Riverdance". Enjoy!


четвъртък, 21 март 2013 г.

Les cannelés - част II

За удоволствието и радостта да похапвам cannelés ви разказах вече ето тук. Днес отново ще дам препратка в тази посока, защото там съм описала основната рецепта и начина на приготвяне на тези вкусни миниатюрни сладкишчета. Сега ще споделя само няколко вкусни идеи, с които може да ги разнообразите.


Миналия път обещах да покажа и каква формичка използвам. Аз съм срещала два вида: метални и силиконови в два различни размера - нормален и мини. Моята е силиконова с 24 мини гнезденца:


И като казвам мини, наистина са мини - големи са точно колкото половин палец- от върха му до първата сгъвка. Погледнете ръцете си и ще се убедите сами за какви размери говоря.

Споменах и моята малка книжка, в която  има много хубави идеи за cannelés с различни вкусове и днес искам да споделя някои от нещата, които опитах и ми харесаха. Надявам се да се харесат и на тези от вас, които имат формички и биха могли да си ги направят.

Ром и стафиди


Класическа комбинация за всякакви сладкиши, която успешно може да се приложи и тук. Взех идеята от книжката. Използвах базовата рецепта, която можете да откриете тук, но вместо шушулка ванилия сложих едно прахче, а с ромът накиснах малко стафиди за 1 нощ. На следващия ден, когато тестото е готово, с ромът, в който са киснали стафидите, се ароматизира сместта, а самите стафиди се разпределят в гнезденцата. Върху тях се излива тестото, като се внимава формичките да не се пълнят догоре.

Шоколад и лешници


По принцип когато се правят шоколадови cannelés шоколадът се разтапя в млякото, но аз реших да го сложа нарязан вътре с идеята да се усеща като частици. Използвах нарязан на парченца шоколад с цели лешници - първо напълних формичките с тесто, след това го разпределих и после с клечка за зъби разбърках сместа във всяко гнезденце. Не го сложих най-отдолу като стафидите, защото се притесних да не залепне. Беше ми нужно само  парче и половина шоколад (специално при този шоколад са доста големи) заради миниатюрния размер на формичките. Вместо шоколад бихте могли да използвате парченце плод, макар че аз наистина не знам какво бих могла да нарежа толкова на ситно.
Двата вида изпекох заедно за по-бързо- разделих тестото на две и разпределих ароматите по равно:


Получиха се много, много вкусни миниатюри с изненада!

Портокал


Чудесен портокалов вкус за пролетно настроение. В базовото тесто сложих прахче ванилия, а ромът пропуснах. Може би би се получило чудесно с портокалов ликьор, но аз нямах. Сокът от един голям портокал сложих на котлона да се редуцира наполовина и след като се поохлади го добавих към тестото, заедно с мъничко ситно настъргана портокалова кора.


Cannelés се пекат в предварително загрята на 210 градуса фурна. Времето за печене от 45 минутки на мен ми е недостатъчно, защото ги обичам по-карамелизирани. Обичам също и съвсем леко да намазвам формичките с малко масло всеки път, макар че не е необходимо, поради същата причина - по-карамелен вкус.

Времето, уви, пак ще се равали, но нека ви е слънчево в сърцата и мислите! :)