понеделник, 15 юли 2013 г.

Пълнени патладжани по гръцки

Моята версия на вкусното лятно ястие, с основа от тази чудесна книжка.



Необходими продукти:

2 средно големи патладжана
500 г. кайма смес
1 средна глава лук
сол, черен пипер на вкус
1-2 ч. л. сух риган
шепа пресен магданоз

за сос бешамел:
2 с. л. краве масло
2 с. л. брашно
300 мл. прясно мляко*
кашкавал
1 голямо яйце
сол на вкус



Приготвяне:

Измийте патладжаните и отстранете дръжките им. Разполовете ги и издълбайте с лъжичка вътрешността им. Посолете патладжаните и ги оставете настрана за 15-20 мин. Направете същото и с вътрешността на патладжана - не я изхвърляйте, много е вкусен този зеленчук. Ако ви дразни потъмняването на патладжана (макар че като се сготви не си личи), вместо да го солите, го накиснете в подсолена вода и това няма да се случи.

През това време може да направите плънката. Загрейте малко мазнина и запържете в нея нарязания на ситно лук. Добавете каймата и бъркайте, докато се побелеее отвсякъде и стане на трохи. Посолете, подправете с черен пипер и риган. Добавете вътрешната част на патладжана, изплакната от солта и нарязана на ситно, като отстраните само частта с най-много семки. Оставете плънката да се запържи, на финала добавете и ситно нарязания магданоз, разбъркайте и отстранете от котлона.

Загрейте фурната на 210-220 градуса. Изплакнете патладжаните от солта, подредете ги в леко намазнена тавичка. Полейте ги с мъничко зехтин и ги запечете във фурната за 20-тина минутки.

За соса бешамел загрейте масълце в тенджерка. Когато се разтопи прибавете две пълни супени лъжици брашно и бъркайте непрекъснато, за да не се образуват бучки. Прибавете към тази смес затопленото прясно мляко и бъркайте енергично. Тук е момента да отбележа звездичката (*) към соса - по принцип за това количество масло и брашно са необходими около 500 мл. прясно мляко, но за тази рецепта сосът трябва да е по-гъст - в противен случай ще се разтече навсякъде и върху патладжаните няма да остане нищо. Затова следете гъстотата и имайте предвид, че когато се добави яйцето, той ще стане по-рядък. Когато прецените, че сосът се е сгъстил достатъчно, го отстранете от котлона. Посолете го на вкус, добавете настърган кашкавал и бърйате докатос е разтопи. Разбийте яйцето в една купичка. Хубаво е да сте го извадили предварително от хладилника, за да не се пресече в топлия сос. Добавете го на тънка струйка и при непрекъснато бъркане. Когато сместта се хомогенизира, сосът е готов.

Време е да се сглоби ястието. Плънката се разпределя върху предварително запечените лодки патладжан. Аз обичам да е повече. Притиснете я хубаво, за да не изпада. Залейте отгоре всяка лодка с няколко лъжици от вкусния бешамел, настържете още кашкавал и запечете във фурната на 200-210 градуса до приятен златист цвят - около 30-40 мин.


Сервирайте ястието топло, поръсено с пресен магданоз и топъл домашен гръцки хляб със зехтин и сусам (микс семенца в случая) за разкош.


Като заговорих за хляб, бих искала да изкажа искрени благодарности на един човек, който не ми е оставил e-mail за обратна връзка, за да му пиша лично, но много ме развълнува с писмото си и се надявам да следи блога - Владо, благодаря ти от сърце за милото писмо и за споделените тайни и ценни съвети около приготвянето на хляба. За мен е радост и чест да се уча от хора като теб. Благодаря ти!

петък, 12 юли 2013 г.

Полъх от Йонийско море

Макар морето да е соленичко, днес полъхът е сладък. С аромат на канела, ванилия и съхранил в себе си мили спомени за една красива ваканция на красивите Йонийски острови.

Не съм много по писането на пътеписи, затова ще ви го спестя. Само ще кажа, че беше прекрасно, приказно, нереално изумително и неоново красиво. Спиращи дъха гледки, кристално чисти тюркоазени води, много слънце и толкова чистосърдечно мили хора скоро не бях виждала вкупом на едно място. Трудно е, много ми е трудно да опиша атмосферата, затова просто пожелавам на всеки да си подари това преживяване и по възможност в месеците, когато все още няма супер много туристи.


А аз днес ще ви представя един традиционен десерт от о-в Закинтос, наречен фриганя.



Фриганя не е нищо необикновено, а толкова топло му става на човек на душата като си хапне. Десертът има различни разновидности и търпи импровизации, но като цяло се състои от пласт сухари, напоени с ароматен захарен сироп, крем и бита сладкарска сметана, а най-отгоре се поръсва с ядки и/или се украсява с плодове. Може също така да се залее със сладък топинг. Аз реших да приготвя вкъщи варианта с традиционните канела и ванилия, защото точно тези аромати (от сладките) съхраниха много спомени това лято, нищо че канелата все я причисляват към зимните подправки. Подробности разни :))

Фриганя
 по идея от: тук


Необходими продукти*:

1/2 пакет сухари

за захарния сироп:
1/2 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. вода
1 пръчица канела
лимонова кора

за крема:
500 мл. прясно мляко
1 голям жълтък или 2 малки жълтъка
3-4 с. л. захар
3 с. л. брашно с лек връх
2 прахчета ванилия
подсладена сладкарска сметана
ядки: филирани бадеми / смлени орехи / шамфъстък
по желание - пресни плодове или сироп по избор

Приготвяне:

Най-напред направете захарния сироп. Всички продукти за него се слагат в тенджерка и сместа се загрява на котлона, докато се сгъсти. Не забравяйте да използвате добре измити био лимони за тези неща, за да ви е мирна главата.

Подредете в правоъгълна тавичка филийките сухари така, че изцяло да покрият дъното й. Когато сиропът е готов и още горещ, махнете канелата и коричките и с лъжичка сиропирайте сухарите навсякъде - да не остават сухи местенца. Основата трябва да бъде сочна и ароматна - това се води сиропиран сладкиш. Оставете тавичката настрана, докато приготвите следващия пласт.

За крема разбъркайте в купа жълтъкът и захарта, добавете брашното и малко студено прясно мляко и бъркайте, докато се получи гъста каша. Прибавете останалото мляко (студено), разбърквайки, за да не се образуват бучки. Ако имате съмнения - прецедете. Сложете сместа на котлона и сварете крема на средно силен огън при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Свалете крема от котлона, разбъркайте да се охлади мъничко и залейте с него основата на сладкиша. Разпределете го навсякъде, загладете, покрийте съда със свежо фолио или намажете лекичко с масълце, за да не се образува твърда коричка и оставете да се охлади напълно.


Освен домашен ванилов крем, за направата на десерта може да ползвате готов крем от магазина със или без варене (пудинг, крем Оле и т.н.), сладкарски крем или въобще каквото ви душа пожелае. Ако ползвате студен крем не го слагайте веднага върху горещо сиропираните сухари, а ги оставете да се охладят преди това. Може също така да замените канелата в сиропа и отгоре с нещо друго, ако сте избрали крем с друг вкус, за да се постигне хармония в ароматите.

За последния слой на сладкиша разбийте сметаната на пухкав крем. Разпределете я отгоре с пош с интересен накрайник или с лъжица; загладете или оставете рошавко - както ви харесва. Поръсете с канела и филирани или счукани ядки и оставете да стегне в хладнилника.

Сервирайте сладкиша нарязан на парченца, добавете пресни плодове по желание или сладък топинг.


* Посочените продукти са за не много голяма продълговата тавичка. За по-голямо количество удвоете продуктите.