Моята версия на вкусното лятно ястие, с основа от тази чудесна книжка.
Необходими продукти:
2 средно големи патладжана
500 г. кайма смес
1 средна глава лук
сол, черен пипер на вкус
1-2 ч. л. сух риган
шепа пресен магданоз
за сос бешамел:
2 с. л. краве масло
2 с. л. брашно
300 мл. прясно мляко*
кашкавал
1 голямо яйце
сол на вкус
Приготвяне:
Измийте патладжаните и отстранете дръжките им. Разполовете ги и издълбайте с лъжичка вътрешността им. Посолете патладжаните и ги оставете настрана за 15-20 мин. Направете същото и с вътрешността на патладжана - не я изхвърляйте, много е вкусен този зеленчук. Ако ви дразни потъмняването на патладжана (макар че като се сготви не си личи), вместо да го солите, го накиснете в подсолена вода и това няма да се случи.
През това време може да направите плънката. Загрейте малко мазнина и запържете в нея нарязания на ситно лук. Добавете каймата и бъркайте, докато се побелеее отвсякъде и стане на трохи. Посолете, подправете с черен пипер и риган. Добавете вътрешната част на патладжана, изплакната от солта и нарязана на ситно, като отстраните само частта с най-много семки. Оставете плънката да се запържи, на финала добавете и ситно нарязания магданоз, разбъркайте и отстранете от котлона.
Загрейте фурната на 210-220 градуса. Изплакнете патладжаните от солта, подредете ги в леко намазнена тавичка. Полейте ги с мъничко зехтин и ги запечете във фурната за 20-тина минутки.
За соса бешамел загрейте масълце в тенджерка. Когато се разтопи прибавете две пълни супени лъжици брашно и бъркайте непрекъснато, за да не се образуват бучки. Прибавете към тази смес затопленото прясно мляко и бъркайте енергично. Тук е момента да отбележа звездичката (*) към соса - по принцип за това количество масло и брашно са необходими около 500 мл. прясно мляко, но за тази рецепта сосът трябва да е по-гъст - в противен случай ще се разтече навсякъде и върху патладжаните няма да остане нищо. Затова следете гъстотата и имайте предвид, че когато се добави яйцето, той ще стане по-рядък. Когато прецените, че сосът се е сгъстил достатъчно, го отстранете от котлона. Посолете го на вкус, добавете настърган кашкавал и бърйате докатос е разтопи. Разбийте яйцето в една купичка. Хубаво е да сте го извадили предварително от хладилника, за да не се пресече в топлия сос. Добавете го на тънка струйка и при непрекъснато бъркане. Когато сместта се хомогенизира, сосът е готов.
Време е да се сглоби ястието. Плънката се разпределя върху предварително запечените лодки патладжан. Аз обичам да е повече. Притиснете я хубаво, за да не изпада. Залейте отгоре всяка лодка с няколко лъжици от вкусния бешамел, настържете още кашкавал и запечете във фурната на 200-210 градуса до приятен златист цвят - около 30-40 мин.
Сервирайте ястието топло, поръсено с пресен магданоз и топъл домашен гръцки хляб със зехтин и сусам (микс семенца в случая) за разкош.
Като заговорих за хляб, бих искала да изкажа искрени благодарности на един човек, който не ми е оставил e-mail за обратна връзка, за да му пиша лично, но много ме развълнува с писмото си и се надявам да следи блога - Владо, благодаря ти от сърце за милото писмо и за споделените тайни и ценни съвети около приготвянето на хляба. За мен е радост и чест да се уча от хора като теб. Благодаря ти!