Ябълките са едни от любимите ми плодове и днес искам да ви предложа един топъл десерт, съчетаващ в себе си две класики от детството - печени ябълки и мляко с ориз.
Необходими
продукти:
4 големи или 6 по-малки сладки ябълки
за млякото с ориз:
1
к. ч. ориз
4
к. ч. прясно мляко
1
пръчица канела
2-3
с. л. захар
за карамелизираните ябълки:
1
бучка полусолено масло (около 15 г.)
1
с. л. захар
1
щипка настъргана лимонова кора
канела
за поръсване
Приготвяне:
В
малка тенджерка кипнете 2-3 ч. ч. вода. Изсипете вътре предварително измития
ориз, разбъркайте. Оставете го да поври 3-4 минутки, след което го изплакнете
със студена вода и го отцедете добре.
В
същата тенджерка сложете млякото и пръчицата канела. Когато млякото
заври добавете ориза, разбъркайте и варете сместа, докато ориза се свари и поеме
млякото, като 10-тина минутки преди да е готов прибавите захарта. Отстранете от котлона и оставете настрана, докато приготвите ябълките.
Загрейте
фурната на 200 градуса.
Подгответе
ябълките. Отрежете капаче в горната им част и ги издълбайте с лъжица, като се
стараете да запазите дъното цяло. Подредете ги в тавичка, похлупете капачетата.
Махнете семките и нарежете вътрешността на ябълките на малки кубчета. Загрейте
бучка солено масло (може и обикновено, ако не ви допада солената нотка),
добавете парченцата ябълка и захарта. Когато плодовете започнат да се
карамелизират, добавете лимоновата кора и гответе, докато се изпари течността
от ябълките.
Прибавете така
карамелизираните ябълки към ориза. Разбъркайте и с тази смес напълнете
издълбаните плодове. Похлупете капачетата и изпечете ябълките на средна фурна за
около 40-50 минутки. Сервирайте леко топли, поръсени с още
малко канела.