сряда, 23 октомври 2013 г.

Мляко с ориз в ябълки на фурна

Ябълките са едни от любимите ми плодове и днес искам да ви предложа един топъл десерт, съчетаващ в себе си две класики от детството - печени ябълки и мляко с ориз.


Необходими продукти:

4 големи или 6 по-малки сладки ябълки

за млякото с ориз:
1 к. ч. ориз
4 к. ч. прясно мляко
1 пръчица канела
2-3 с. л. захар

за карамелизираните ябълки:
1 бучка полусолено масло (около 15 г.)
1 с. л. захар
1 щипка настъргана лимонова кора
канела за поръсване

Приготвяне:
В малка тенджерка кипнете 2-3 ч. ч. вода. Изсипете вътре предварително измития ориз, разбъркайте. Оставете го да поври 3-4 минутки, след което го изплакнете със студена вода и го отцедете добре.

В същата тенджерка сложете млякото и пръчицата канела. Когато млякото заври добавете ориза, разбъркайте и варете сместа, докато ориза се свари и поеме млякото, като 10-тина минутки преди да е готов прибавите захарта. Отстранете от котлона и оставете настрана, докато приготвите ябълките.

Загрейте фурната на 200 градуса.

Подгответе ябълките. Отрежете капаче в горната им част и ги издълбайте с лъжица, като се стараете да запазите дъното цяло. Подредете ги в тавичка, похлупете капачетата. Махнете семките и нарежете вътрешността на ябълките на малки кубчета. Загрейте бучка солено масло (може и обикновено, ако не ви допада солената нотка), добавете парченцата ябълка и захарта. Когато плодовете започнат да се карамелизират, добавете лимоновата кора и гответе, докато се изпари течността от ябълките.

Прибавете така карамелизираните ябълки към ориза. Разбъркайте и с тази смес напълнете издълбаните плодове. Похлупете капачетата и изпечете ябълките на средна фурна за около 40-50 минутки. Сервирайте леко топли, поръсени с още малко канела.



вторник, 15 октомври 2013 г.

Киш с броколи, гъби и чедър

Представям ви един много вкусен киш с есенни съставки и с красиви есенни цветове. Комбинацията е много ароматна, опитайте!


Необходими продукти:

за тестото:
200 г. брашно
100 г. студено масло
1/2 ч. л. сол
няколко с. л. студена вода

за плънката:
1/2 глава лук
250 г. пресни печурки
200 г. броколи
80-100 г. сирене чедър
сол и черен пипер на вкус

за заливката:
3 големи яйца
около 100 мл. прясно мляко
2 малки доматчета за touche finale :)

Приготвяне:

От посочените продукти пригответе тесто. Смесете брашното и солта в удобен съд, нарежете маслото на кубчета и го добавете. Втривайте маслото с върховете на пръстите в брашното, докато се образуват трохи. Прибавяйте постепенно и по малко от студената вода, докато всичи съставки се споят, не повече. Оформете тестото на топка, сплескайте я с длан, за да се получи диск (по-лесно се разточва после), увийте в свежо фолио и оставете за час в хладилника.

За да приготвите плънката нарежете лука на ситно, почистените печурки на филийки, броколите накъсайте на малки розички, като отстраните най-дебелата и твърда част. В мъничко зехтин запържете леко лука, добавете гъбките, а след 2-3 минутки и броколите. Гответе зеленчуците 5-6 минутки, докато се задушат и омекнат. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Оставете плънката леко да се охлади, преди да сглобите ястието.

Загрейте фурната на 200 градуса.

Разточете тестото за киша направо върху лист хартия за печене с диаметър формата на тавичката + два пръста за страничния борд (диаметър на тавичката 22-24 см.). Прехвърлете го направо с хартията, притиснете да заеме форма, оформете страничния ръб и надупчете с вилица, за да не се надуе при печенето. Върху него разпределете охладената плънка, след това сиренето чедър (настъргано или на слайсове) нахвърляйте отгоре. Разбийте яйцата с малко прясно мляко и залейте. Накрая нарежете две малки доматчета на кръгчета и украсете киша с тях. Печете около час или докато плънката се запече хубаво, а крайчетата на тестото покафенеят.

Сервирайте киша топъл със салата по желание и хубаво бяло винце.