вторник, 27 май 2014 г.

Сладки калицуня

Днес в моята кухня ухае на лято. На слънце, на море, на топъл въздух, пропит с уханието на ароматни тревички. Предлагам ви една рецепта за вкусни сладки печива, характерни за гръцкия о-в Крит. Приготвят се с прясно сирене "мизитра", която успешно може да замените с извара. Във всички рецепти, които разгледах, ароматите в пълнежа варират, като най-често се използват цитрусови корички и канела (за сладкия вариант, защото има и солен). Аз избрах да ви покажа друго, по-интересно съчетание - това между свежа мента и канела, което може би няма да допадне на всеки, но лично аз намирам за просто изумително. Дотолкова, че докато напълня баничките, изядох половината пълнеж и се наложи да си забърквам нов, за да изпълня докрай рецептата :)




При приготвянето им избрах да следвам книжката Greek Cookery and Wines, с някои промени в рецептата от моя страна, но те не са съществени. Просто изключих маслото от съставките и замених прясното мляко с пълномаслено кисело. Получиха се страхотни!

Сладки калицуня


Необходими продукти:

1 яйце
100 г. захар
5 с. л. зехтин
2 с. л. пълномаслено кисело мляко
1 прахче ванилия
1/4 ч. л. бакпулвер
1/4 ч. л. сода за хляб
около 300 г. брашно или колкото поеме за меко, нелепнещо тесто, което може да се разточва

за пълнежа:
150 - 200 г. безсолна извара
захар на вкус
половин шепа свежи ментови листа
1/4 ч. л. канела на прах
1 разбито яйце за намазване

Приготвяне:

Разбийте в купа зехтина, захарта и яйцето, докато захарта се разтвори. Прибавете ванилията и киселото мляко с разтворената в него сода. Разбъркайте добре и с постепенно добавяне на брашното, към което предварително сте прибавили бакпулвера, замесете тесто. То трябва да остане меко, но да е гладко, еластично, да не лепне и да може да се разточва без проблеми. Когато е готово, оформете го на топка и го оставете за мъничко да си почине, докато приготвите пълнежа.

Загрейте фурната на 200 градуса. Овкусете изварата със захар на вкус. Добавете ситно нарязаните ментови листенца и канелата и разбъркайте, докато сместта се хомогенизира.
Върху набрашнена повърхност разточете тестото с дебелина около 3 мм. С голяма кръгла формичка или купичка изрежете кръгчета. Моята бе с диаметър 11 см. и от тази доза продукти получих 6 кръгчета. В средата на всяко сложете от плънката.



С пръсти прищипнете крайчетата така, че да оформите звездички и плънката да остане затворена по средата.



Всъщност в моята книжка оформянето беше друго, но докато разглеждах рецепти в нета, този вариант повече ми допадна, затова реших да оформя моите калицуня така. Прищипвайте хубаво крайчетата, за да не се отворят по време на печенето. Подредете ги в тавичка, постлана с хартия за печене. Намажете ги с разбито яйце и поръсете с още малко канела на прах. Изпечете сладките банички за около 30-тина минутки или докато се зачервят приятно.



Оставете ги да се охладят, хапнете ги с усмивка и си помечтайте за приближаващата ваканция :)



Желая ви прекрасно начало на лятото! :)

четвъртък, 15 май 2014 г.

Като слънчеви лъчи

Това са моите златни хлебчета :) Кръстих ги така заради красивия им цвят. В това дъждовно време ми напомниха много на слънчеви лъчи, които обливат в злато всичко, до което се докоснат.


Хлебчетата са много пухкави и меки. Имат тънка хрупкава коричка, овкусена с морска сол и малко макови семенца за контраст и разкош. А ако ги подредите ветрилообразно, наистина приличат на лъчите на слънцето, което така упорито отказва да се покаже тези дни.

Златни хлебчета


Необходими продукти:

300 г. бяло брашно
1/2 пак. суха мая (от 7 г.на др. Йоткер)
1/2 ч. л. сол
1-2 щипки захар
прясно мляко и вода в съотношение 50:50 - общо около 170-180 мл., затоплени
прясно мляко за намазване
едро смляна морска сол
маково семе

Приготвяне:

От продуктите за тестото се замесва меко, гладко и еластично тесто. Аз предпочитам да си го замесвам на ръка (в любимата ми жълта купа ;)), но ако желаете може да ползвате услугите на хлебопекарната. От собствен опит обаче мога да ви кажа, че машината по никакъв начин не може да замени ръчичките и ако искате един наистина вкусен хляб, най-добре си замесете тестото на ръка. Покрийте готовото тесто със свежо фолио и го оставете да втаса на топличко.

Извадете втасалото тесто върху набрашнена повърхност. Премесете го леко и го оставете за 5 мин. да си поеме въздух. То трябва да се разточи и ако започнете да точите веднага, ще усетите доста силна съпротива. Ако си почине, то ще се отпусне и нещата ще се случат по-лесно. Разточете тестото в що-годе приличен  квадрат с размери около 26 х 26 см.


Разрежете го с остър нож по диагонал така, че да получите 4 еднакви триъгълника. Ножчето за пица е много удобно в случая.


Оформянето на хлебчетата става по модела на кифличките - започнете да завивате от широката страна към тясната, като леко придърпвате крайчето. Не ги завивайте на рогчета, оставете ги прави. Подредете оформените хлебчета в намазнена тавичка, като крайчетата останат от долната страна, за да не се отвият по време на втасването и печенето.


Тъй като после хлебчетата ще бъдат намазани с мляко, което се разтича насам-натам, може да постелите дъното на тавичката с алуминиево фолио, за да си спестите после търкането :) Покрийте отгоре с намазнено свежо фолио и оставете хлебчетата да втасат втори път.
Загрейте фурната на 230 градуса. На най-долна скара сложете плитка тавичка пълна с гореща вода, за да се образува пара. Когато фурната е добре загрята, намажете хубаво хлебчетата с прясно мляко и ги поръсете с едро смляна морска сол и малко макови семенца - те придават допълнителна хрупкавост на коричката и приятно контрастират на златистия фон.


Сложете хлебчетата във фурната и намалете температурата на 200 градуса, като включите и вентилатора, за да може парата да циркулира по-добре. Печете ги, докато придобият красив златен загар. В края на печенето извадете тавичката с вода, изключете фурната и оставете хлебчетата вътре за още 5 мин. на открехната врата. Извадете ги, оставете ги леко да се охладят върху решетка и си ги хапнете с удоволствие.
Отвън са прекрасни:



Отвътре също:


А освен прекрасни на вид, са и много вкусни! :)