Днес в моята кухня ухае на лято. На слънце, на море, на топъл въздух, пропит с уханието на ароматни тревички. Предлагам ви една рецепта за вкусни сладки печива, характерни за гръцкия о-в Крит. Приготвят се с прясно сирене "мизитра", която успешно може да замените с извара. Във всички рецепти, които разгледах, ароматите в пълнежа варират, като най-често се използват цитрусови корички и канела (за сладкия вариант, защото има и солен). Аз избрах да ви покажа друго, по-интересно съчетание - това между свежа мента и канела, което може би няма да допадне на всеки, но лично аз намирам за просто изумително. Дотолкова, че докато напълня баничките, изядох половината пълнеж и се наложи да си забърквам нов, за да изпълня докрай рецептата :)
При приготвянето им избрах да следвам книжката Greek Cookery and Wines, с някои промени в рецептата от моя страна, но те не са съществени. Просто изключих маслото от съставките и замених прясното мляко с пълномаслено кисело. Получиха се страхотни!
Сладки калицуня
Необходими продукти:
1 яйце
100 г. захар
5 с. л. зехтин
2 с. л. пълномаслено кисело мляко
1 прахче ванилия
1/4 ч. л. бакпулвер
1/4 ч. л. сода за хляб
около 300 г. брашно или колкото поеме за меко, нелепнещо тесто, което може да се разточва
за пълнежа:
150 - 200 г. безсолна извара
захар на вкус
половин шепа свежи ментови листа
1/4 ч. л. канела на прах
1 разбито яйце за намазване
Приготвяне:
Разбийте в купа зехтина, захарта и яйцето, докато захарта се разтвори. Прибавете ванилията и киселото мляко с разтворената в него сода. Разбъркайте добре и с постепенно добавяне на брашното, към което предварително сте прибавили бакпулвера, замесете тесто. То трябва да остане меко, но да е гладко, еластично, да не лепне и да може да се разточва без проблеми. Когато е готово, оформете го на топка и го оставете за мъничко да си почине, докато приготвите пълнежа.
Загрейте фурната на 200 градуса. Овкусете изварата със захар на вкус. Добавете ситно нарязаните ментови листенца и канелата и разбъркайте, докато сместта се хомогенизира.
Върху набрашнена повърхност разточете тестото с дебелина около 3 мм. С голяма кръгла формичка или купичка изрежете кръгчета. Моята бе с диаметър 11 см. и от тази доза продукти получих 6 кръгчета. В средата на всяко сложете от плънката.
С пръсти прищипнете крайчетата така, че да оформите звездички и плънката да остане затворена по средата.
Всъщност в моята книжка оформянето беше друго, но докато разглеждах рецепти в нета, този вариант повече ми допадна, затова реших да оформя моите калицуня така. Прищипвайте хубаво крайчетата, за да не се отворят по време на печенето. Подредете ги в тавичка, постлана с хартия за печене. Намажете ги с разбито яйце и поръсете с още малко канела на прах. Изпечете сладките банички за около 30-тина минутки или докато се зачервят приятно.