понеделник, 30 юни 2014 г.

Любимите гръцки картофки

Всяка година през летните месеци имам повечко залитания към гръцката кухня, но бях решила да оставя въпросните картофки само със снимка, защото едва ли още има някой, който да не знае как се приготвят. Обаче напоследък ми е толкова лятно и така ми се ходи на море вече, че въобще не ми се готвят някакви засукани неща и основно наблягам на бързо и вкусно хапване от този тип. Затова, докато чакам да ми дойде музата за нещо по-така, пък и за да угодя на ваканционното си настроение, ще напиша все пак моята версия на прословутите картофки, които се научих да приготвям добре от гръцката ми книжка и които се комбинират чудесно с всякакви други такива мезенца и заедно с тях изпиват доста биричка.

Картофи на фурна по гръцки



Необходими продукти:

1 кг. пресни картофи
1 лимон
1 пълна ч. л. сух риган
5-6 с. л. зехтин
едросмляна морска сол на вкус
черен пипер на вкус

Приготвяне:

Тези картофки най-много ми харесват, когато са дребни и цели, но и големи да са пак стават вкусни - просто ги нарежете на четвъртини. В случая съм използвала пресни картофи с еднаква големина, които не знам дали си личи, но съм обелила, понеже вече ципичката им не е толкова тънка и въпреки това хващат прекрасна коричка.

Загрейте фурната на 200 градуса.

Сложете почистените картофки в купа. Посолете ги на вкус, добавете мъничко черен пипер. Стават много хубави, ако ги поръсите с едросмляна морска сол, както съм направила в случая. Прибавете ригана, сока от 1 лимон и няколко супени лъжици зехтин. Разбъркайте картофките, за да се овкусят добре навсякъде и ги изсипете в тавичка така, че всички да бъдат на един ред. Добавете вода, колкото да покрие картофките до половината, не повече. Печете ги, докато водата в тавичката се изпари, картофите останат само на мазнина и добият златист вид. Не ги разбърквайте по време на печенето, а само няколко пъти разтръскайте тавичката. Сервирайте ги веднага, щом са готови, обилно поръсени с пресен магданоз, който им придава още по-свеж вкус.


неделя, 15 юни 2014 г.

Време за пица



Днес искам да ви предложа не конкретна рецепта за пица, а рецептата за моето любимо тесто за пица и начина, по който аз я приготвям.  Откакто открих  тази комбинация от продукти, то се превърна в тестото-фаворит за тънка и хрупкава пица за всички вкъщи. Приготвената с него основа се изпича бързо, пицата получава прекрасна коричка без да изсъхва и има отличен вкус.


Необходими продукти:

500 г. бяло брашно
2/3 пак. суха мая др. Йоткер
1 равна ч. л. сол
1/4 ч. л. захар
1/2 ч. л. сух босилек или риган*
3 с. л. зехтин
1 яйце
хладка към топла вода за замесване на меко тесто

Приготвяне:

Тестото за пица се приготвя като тестото за хляб. Аз предпочитам да го замесвам на ръка, защото мога да контролирам количеството на водата, която е необходима за получаване на идеалното тесто, но разбира се, може да го замесите в кухненски робот или в хлебопекарната.
Всички сухи съставки се смесват в купа. В средата се прави кладенче, където се добавят яйцето (предварително извадено от хладилника 20-30 мин. по-рано), зехтинът и с постепенно добавяне на топлата вода се замесва меко тесто, което не лепне, когато е готово. Тестото се поставя в леко намазнен със зехтин съд, покрива със свежо фолио и се оставя да втаса на топло около два часа, докато значително увеличи обема си.


Тези продукти са достатъчни за приготвянето на три големи или четири по-малки пици. Втасалото тесто аз разделям на желания брой части и всяка оформям на топка, която оставям да си почине за 5 мин., преди да я разточа. Тестото се разточва тънко с точилка направо върху хартията за печене, поръсена с малко брашно. Намазва се леко с доматен сос. Преди години гледах едно интервю с един майстор на пицата, който разказа доста интересни неща и сподели, че с доматения сос не бива да се прекалява, защото тестото става глетаво. Оттогава се съобразявам с този факт и винаги слагам по мъничко. Самия сос приготвям от един добре узрял домат, обелен и с премахнати семки, 1-2 с. л. концентрирано доматено пюре за подсилване на вкуса, съвсем мъничко зехтин, сол, черен пипер на вкус и малко подправки по избор (пресни или сухи). По желание може да добавите и половин до 1 скилидка чесън. Той е само за аромат, не прекалявайте с него. Всичко се пасира до гладкост и разточените основи за пица се мажат тъничко с този сос. Гарнират се по желание (в случая с прошуто кото и разни италиански сиренца) и се пекат в предварително загрята на 200 градуса + вентилатор фурна до готовност. Готовите пици, още горещи, гарнирайте с нещо свежо и полейте с тънка струйка зехтин преди сервиране.


На места тестото се надува и се получават въздушни джобчета, а когато го погледнете отдолу, ще видите каква прекрасна добре изпечена коричка има. На вкус е просто фантастично! Ако и вие, като мен и моето семейство, сте почитатели на тъничките пици, ще ви допадне със сигурност :)


* В зависимост от гарнитурата на пицата обичам да овкусявам и самото тесто. Добавете 1/2 ч. л. от любимите си подправки (сухи) към основните съставки и ще имате пица с още по-богат аромат. Разбира се, това е опция. За получаването на неутрално тесто пропуснете подправките.

сряда, 11 юни 2014 г.

Бретонски мадлени



Необходими продукти:

2 големи пресни яйца
100 г. захар
100 г. полусолено масло
60 г. бяло брашно
20 г. черно пшенично брашно
1 равна ч .л. бакпулвер
1 прахче ванилия

Приготвяне:

Разтопете маслото и го оставете да се охлади. Разбийте добре яйцата със захарта и ванилията. Добавете към тях разтопеното охладено масло и разбъркайте. Смесете двата вида брашно и бакпулвера и ги прибавете към останалите продукти. Сместа трябва да е гладка, без бучки. Покрийте съда с фолио и оставете тестото за мадлени за поне час в хладилника. Издутинката в средата на тези кексчета се образува точно от температурния шок, който преживява студеното тесто в горещата фурна, така че не пропускайте този етап.

Загрейте фурната на 200 градуса. Напълнете формичките за мадлени най-много до 2/3 от обема им. Ако използвате метални формички, не забравяйте да ги намаслите и поръсите с брашно, за да не залепнат кексчетата. Силиконовите формички нямат нужда от намасляване, освен ако не са чисто нови и това ще им бъде първата употреба. Печете мадленките в средата на фурната, докато бухнат, хванат загар и крайчетата им покафенеят. Охладете преди консумация. От това количество продукти излизат 16-18 стандартни мадлени. Бон апети! :)