петък, 8 август 2014 г.

Реване

Вярвате или не, повече от 15 години не бях вкусвала от този десерт. Последните ми спомени за него са от времето, когато милата ми баба го приготвяше. Спомням си, че беше от най-любимите ми десерти, наред с един прозрачен лимонов крем, който баба разливаше в едни сладки десертни чашки на ромбчета. Кремът трябваше да се остави да се желира, което беше цяло мъчение за мен, умирах си за него! Рецептата за въпросния крем издирвах многократно и накрая я обявих за безследно изчезнала (но все още тайно се надявам да се появи отнякъде), но рецептата за реването баба надлежно е записала в готварския си тефтер. От този тефтер днес ви я представям и аз, обновена от мен и с препратка към слънчева Гърция, защото именно там, след толкова много много години, усетих отново истинския вкус на реването от детството - с плътна консистенция, без набухватели, пропито от омайващата комбинация на лимон и канела.


Без да знам в онези години, истинско вълшебно гръцко реване се оказа бабиното. Е, с малко побутване от моя страна, тъй като тя използваше ванилия за аромат. Моя е и идеята да го направя в индивидуални формички и мисля, че се получи много добре. И така, представям ви моя вариант на този вкусен десерт:


Необходими продукти:

за основата:
6 жълтъка
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. грис
1 ч. ч. брашно
125 г. масло (1 малко пакетче)

за една доза сироп*:
1 ч. ч. вода
1 ч. ч. захар
1 пръчка канела
сокът и кората на 1/2 лимон

Приготвяне:

Разбийте жълтъците със захарта до побеляване. Добавете към тях разтопеното, но охладено масло, грисът и брашното. Разбъркайте всичко добре до получаване на хомогенна смес. Изсипете сместа в леко намазана с мазнина тавичка, заравнете и изпечете сладкишът в умерена фурна (180-200 градуса) до златист цвят на горната коричка. Аз разпределих сместа в индивидуални силиконови формички. От половин доза от посочените продукти се получават 8 броя сърчица. При този вариант времето за печене е по-кратко, отколкото ако изпечете цял блат, затова ги наблюдавайте.

Изпеченият сладкиш оставете да се охлади и след това нарежете на ромбчета. Ако сте си направили индивидуални формички, след охлаждането им ги извадете внимателно от гнездата, обърнете ги и ги надупчете внимателно с вилица от долната страна - така ще попият добре сиропа и в същото време няма да развалите търговския им вид. Подредете ги една до друга в подходяща по размер тавичка, с надупчената страна надолу.

Направете сиропа. *Баба правеше сиропа в съотношение 2 части захар към 1 част вода, но на мен сега това ми се струва прекалено сладко, затова промених малко пропорциите. За цялото реване ще са ви необходими около 2 дози сироп или малко повече, ако го искате още по-сочно. В тенджерка кипнете всички продукти, оставете ги да покъкрят 5-6 минутки и отстранете от котлона. С лъжица или черпак внимателно полейте сладкиша / формичките отгоре така, че сиропът да се разпредели и попие навсякъде. Оставете реването добре да се охлади преди консумация.


Виждате ли колко е сочно? Божествено е! Попадала съм на много рецепти за реване, но повечето ми изглеждат някак... не знам - пухкави. Като кейк, ама сиропиран. Това реване е малко по-различно - плътно, но не сбито, богато, сочно и попило от прекрасните аромати на Средиземноморието.


Да ви е сладко (а то е, доста дори, така че хапвайте с мярка)! ;)  
И весело, слънчево, усмихнато лято!