четвъртък, 20 ноември 2014 г.

Коблер със свинско и моркови

Ще ме извините за тъмничките снимки, но зимата е така :) Все пак много ми се иска да споделя с вас един вариант на солен коблер - вкусно ястие и много подходящо за сезона. Избрах да го приготвя със свинско - най-предпочитаното месо вкъщи, задушено с моркови и лук, но на практика може да го приготвите и с друг вид месо и да добавите различни зеленчуци по избор, както при овчарския пай. 

Коблер със свинско и моркови


Необходими продукти:

500 г. свинско нетлъсто месо
2-3 големи моркова
2 глави лук
3-4 с. л. доматено пюре
зехтин
сол, черен пипер, суха мащерка на вкус

за питките:

200 мл. по-гъст айрян
1/3 ч. л. сол
1/2 ч. л. сода за хляб
1 - 2 с. л. ситно нарязан пресен магданоз
малко суха мащерка
брашно за замесване на меко, но нелепнещо тесто

Приготвяне:

Фурната се загрява на 200 градуса.

Нарежете свинското месо на еднакви по големи парчета. В малка тенджерка или в по-дълбок тиган загрейте добре малко зехтин и запечатайте месото от всички страни. Прибавете лука и морковите, подправете със сол, черен пипер и мащерка и задушете всичко за 2-3 минути под капак, след което изсипете съдържанието на тенджерката в огнеупорна тавичка с капак. Добавете доматеното пюре, разтворено в малко топла вода или месен бульон, ако имате, похлупете и оставете ястието да се задушава във фурната до пълна готовност на месото. 

Питките се приготвят почти на финала. Изсипете айряна в голяма купа, разтворете в него содата за хляб. Прибавете солта и подправките и с постепенно добавяне на брашно замесете меко нелепнещо тесто. Оставете го да си почине 5 мин. след което го разделете на 10-12 части. Всяка част се оформя на малка питка с дебелина около 1 см. 

Когато ястието е готово, извадете го от фурната и махнете капака. Подредете питките направо върху месото, като леко ги застъпвате. Върнете тавичката във фурната и печете, докато питките бухнат и добият златист цвят. Не се притеснявайте, че има течност в тавата - изпичат се идеално и от долната страна. Сервирайте ястието топло, поръсено с още малко пресен магданоз и му се насладете с чаша червено вино.


Рецептата с изменения от моя страна е по мотиви от "Домашен пир" - страхотна книга, подарък от моите родители.