сряда, 21 януари 2015 г.

Шоколадово мляко с ориз

Апетитното мляко с ориз - класика! Много го обичам, а не го бях приготвяла от години. Днес ви го представям в малко по-различна светлина, с добавка от два вида шоколад и кокос. Излишно е да казвам колко добра комбинация са тези три неща, но пък мога да ви покажа нагледно приятното райе, което се получи и с което можете да зарадвате семейството си.


Оризът, който предимно използвам вкъщи, е дългозърнест. Обичам го, защото има прекрасен снежнобял цвят и, дори да се улисате малко с варенето, не се слепва, а стои на зрънца. За този десерт също не съм направила изключение и ви предлагам, ако не сте пробвали, да опитате и вие.

Шоколадово мляко с ориз

Необходими продукти:

1 ч. ч. бял жасминов ориз
2 ч. ч. вода
2 ч. ч. прясно мляко
3 с. л. с връх захар
50 г. черен / млечен шоколад
50 г. бял шоколад
3 с. л. кокосови стърготини

Чашата е с вместимост 250 мл.

Приготвяне:

В тенджерка сложете водата да заври. Измийте ориза добре под течаща вода. Когато водата кипне, го изсипете в тенджерката и разбъркайте. Варете ориза до полуготовност и до почти пълно усвояване на водата. Когато това стане, изключете котлона, отцедете останалата вода и го прехвърлете в купа. 

В същия или в друг съд сложете млякото и захарта. Имайте предвид, че шоколадът ще даде допълнителна сладост на десерта, затова не се улисвайте да правите супер огромни планини от захар върху лъжицата. Загрейте ги и когато захарта се разтвори, върнете ориза в съда и го сварете до пълна готовност. Той ще поеме млякото почти напълно и цялата смес ще добие кремообразна структура, но в същото време ще остане на цели зрънца. 

Дръпнете сместта от котлона и веднага я разделете на две части. Към първата прибавете начупен на парченца черен / млечен шоколад, а към втората - бял. В случая аз съм използвала черен шоколад, но моят личен фаворит за съчетание шоколад-кокос е млечният. Това, разбира се, е според вашите лични вкусове. Към бялата смес добавете и 3 с. л. кокосови стърготини и разбъркайте, докато шоколадът се разтопи напълно и се разпредели равномерно навсякъде. 

Разпределете шоколадовото мляко с ориз в стъклени чашки или купички, като редувате кафявата и бялата смес. Оставете ги да се охладят преди консумация. Дори и десертът ви да се е получил с малко по-рядка консистенция, шоколадът ще го стегне допълнително. Украсете по желание.


Насладете се на едно малко по-различно мляко с ориз! :) Да ви е сладко!

вторник, 13 януари 2015 г.

Ябълкова пица с боровинки

Десертът у дома днес отново е с любимите ми ябълки. Хрупкав бисквитен блат, плънка от вкусни ябълки в компанията на чудно сладко от боровинки, малко маслени трохи с овесени ядки... пълен разкош!


Необходими продукти:

за тестото:

1 ч. ч. бяло брашно
1 с. л. захар
1 щипка сол
1 жълтък
40 г. студено масло
3-4 с. л. студена вода
малко настъргана лимонова кора или 2-3 капки лимонова есенция

за плънката:

2 големи ябълки
1 с. л. масло
1 с. л. захар
5-6 с. л. гъсто сладко от боровинки

за топинга:

1 пълна с. л. брашно
1 пълна с. л. фини овесени ядки
1 с. л. захар
1 с. л. студено масло

Чашата е с вместимост 250 мл.

Приготвяне:

В купа смесете брашното, захарта, солта и лимоновата кора (есенция). Нарежете маслото на кубчета и го втрийте с върховете на пръстите в брашното, докато сместта стане на трохи. Прибавете жълтъка и лъжица по лъжица студена вода и замесете маслено тесто. Колко вода ще сложите зависи от големината на жълтъка, но не прекалявайте с нея. Оформете диск, увийте го в свежо фолио и го оставете на студено в хладилника, докато приготвите плънката.


За плънката обелете и нарежете ябълките на малко парченца. Задушете ги с малко масло и захар до омекване (но не разкашкване) и ги оставете да се охладят.

Разточете охладеното тесто в кръг с диаметър около 20 см. направо върху хартията за печене. Върху него разпределете задушените ябълки и тук-таме нахвърляйте по лъжичка сладко от боровинки. Направете маслени трохи от брашното, овесените ядки, захарта и маслото и с тях поръсете така оформената пица. Изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна до покафеняване на крайчетата.


Още докато е топла, нарежете пицата на парчета с ножче за пица


и оставете да се охлади преди консумация, а ако предпочитате, може да си я хапнете и топла с малко ванилов сладолед :)


четвъртък, 8 януари 2015 г.

Кокосов хляб със сладко от череши

Напоследък пак съм на някаква хлебна вълна, затова и днешното ми предложение е отново за хляб, но този път сладък. За мен ароматът на кокос е специален, защото винаги успява да извика лятото, а покрай днешните смразяващи температури определено имах нужда от една хубава, стопляща съзнанието лятна мисъл. Освен това хлебчето беше и добър повод да оползотворя част от ядливите подаръци, които получих за Коледа. Миналата година явно съм била много послушна, защото дядо Коледа страшно се беше постарал да ме зарадва и ми беше оставил подаръци не под една, а под цели три елхи (за което и аз много му благодаря!). По тази линия се сдобих с прекрасно сладко от череши с много, ама много черешки вътре, които синът ми не яде, защото е решил, че не ги обича (което важи и за всякакви други плодове). Аз, напротив, обичам ги много, а съчетанието череши - кокос намирам за страшно приятно... затова и днес реших да изпека нещичко, включващо тези две любими мои съставки.


Тестото се получи много уханно и вкусно, а добавените череши придадоха цветен акцент, допълнителни сладост и летен аромат. Отгоре украсих с малко разтопен бял шоколад и малко кокос... мисля, че много добре се получи! :)

Кокосов хляб със сладко от череши


Необходими продукти:

1 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч. ч. кокосови стърготини
1/3 ч. ч. кристална захар
4 г. суха мая (около 1/2 пак. от 7 г.)
2 щипки сол
1 яйце
40 г, меко краве масло
около 100 - 120 мл. затоплено прясно мляко

1 к. ч. череши от сладко, добре отцедени от сиропа
малко бял шоколад за украса
кокос за поръсване

Чашата е с вместимост 250 мл.

Приготвяне:

В голяма купа смесете брашното, кокоса, захарта, солта и маята. Разбъркайте всичко и направете кладенче в сместа, в което чукнете едно яйце (предварително извадено от хладилника 30 мин. преди това), мекото масло и с постепенно добавяне на млякото замесете тесто, което да не лепне. При нужда добавяйте по малко брашно при месенето. Оформете тестото на топка, сложете го в леко намазнена купа, завийте го с намазнено свежо фолио и го оставете на топло да втаса. Когато увеличи обема си около 3 пъти, то е готово за употреба.

Извадете втасалото тесто върху леко набрашнена повърхност. Разточете го в правоъгълна форма с дебелина около 1 см. Ако сте го замесили добре, то няма да ви създава никакви проблеми - точи се много лесно, не лепне, не се свива, въобще оформя се идеално. Върху правоъгълника разпръснете навсякъде от черешките от сладкото и оформете хлебчето, като навиете всичко на руло. Сложете го в правоъгълна форма за кекс, покрита с хартия за печене, завийте го пак с фолио и нека да втаса отново на топличко.

Загрейте фурната на 200 градуса. Намажете повърхността на хлебчето с малко прясно мляко и го изпечете, докато коричката придобие приятен кафеникав загар. Извадете го върху решетка и го оставете да се охлади.

За да го украсите, разтопете малко бял шоколад на водна баня или в микровълновата. От хартия за печене си направете фунийка и с нейна помощ шприцовайте шоколада по цялата повърхност. Поръсете с кокос и оставете да стегне.


Разрежете хлебчето, когато е напълно изстинало. Моето не беше съвсем студено, когато го разрязах (то си личи), но при този аромат и при тази лакомия кой ще го чака :) Изключително вкусно е! 


И за да не мрънка мосю за черешите, заделих малко тесто и оформих две мини бриошчета, в които сложих млечен шоколад, за което получих отлична оценка :) Затова, ако все пак и вие не обичате череши, заложете на сигурното! ;)

вторник, 6 януари 2015 г.

Следпразнично... с чеснови хлебчета

Щастлива да е Новата година, скъпи читатели и виртуални приятели! Бъдете здрави и усмихнати и през 2015-та, наслаждавайте се повече на хубавите моменти и обръщайте по-малко внимание на не чак толкова хубавите; пътувайте, опитвайте нови неща, мечтайте и въобще - пожелавам ви една красива и пълна с прекрасни емоции година!

А аз специално си пожелавам да бъде и топла, силно повлияна от двуцифрените (клонящи към 20) минуси, с които изпратих 2014-та. Дори сред уюта на камината и хубавото червено вино, самата мисъл за сковаващия студ навън те кара да потрепериш за миг... за щастие кратък, но все пак изяждащ частица от хубавите мисли и преживявания. 


Въпреки че почти не се свъртях вкъщи по празниците, успях все пак, преди да хукна да пътешествам, да изпратя старата година подобаващо с нещо сладичко:


както и, веднага след като се прибера, да посрещна новата с нещо вкусно.. а какво по-подходящо за добре дошъл от вкусен домашен прясно изпечен хляб - такъв, какъвто дори 5-звездният лукс не може да осигури:


Рецептата не е нещо особено, а просто моя прочит на любимите на много хора чеснови хлебчета в малко по-здравословен вариант, тъй като не включват масло, а само зехтин. Вярвам, че ако решите да ги опитате, ще ви харесат толкова много, че ще си ги направите пак и пак, и пак... и дори няма да се чувствате гузно, че сте похапнали повече :)

Чеснови хлебчета


Необходими продукти:

600 г. бяло брашно
7 г. суха мая
1 равна ч. л. сол
2 щипки захар
3-4 с. л. зехтин
топла вода за омесване на тесто

1 голяма скилидка чесън
шепа пресен магданоз, ситно накълцан
щипка-две сух босилек
малко сол
зехтин
настърган кашкавал за поръсване

Приготвяне:

В дълбока купа смесете брашното, маята, солта и захарта и разбъркайте. Пак да напомня, че солта и маята не трябва да са в пряк контакт, затова не ги слагайте едно върху друго, Захарта, напротив, може да изсипете директно върху маята. Направете кладенче в брашното и сипете вътре зехтина. С постеменно добавяне на топла водичка замесете тесто. Омесете го хубаво- ще стане меко, гладко, еластично, без да лепне. Тестата със зехтин са едни от любимите ми и винаги е удоволствие да ги меси човек на ръка. Ако все пак предпочитате машината за хляб, ще са ви нужни приблизително около 360 мл. топла вода за това количество брашно. Завийте купата с тесто с леко намазнено свежо фолио и го оставете да втаса на топло място (фурната, загрята на 40 градуса и ИЗКЛЮЧЕНА след това), докато утрои обема си.

Извадете втасалото тесто върху набрашнена повърхост, премесете го леко. Разделете го на 8 или 10 равни части. Тъй като синът ми не обича чесън, аз заделих част от тестото за питки без екстри, а от останалото оформих 5 тънки и дълги хлебчета:


Оформят се по метода на багетите, без да е нужно да се престаравате. Завийте ги отново и ги сложете отново в леко затоплената фурна за второ втасване.

Скилидката чесън нарежете на ситничко. Сложете я в купичка (хаванче) с малко сол и я понамачкате, но не прекалено. Сипете няколко супени лъжици зехтин, добавете магданоза и босилека, разбъркайте и топинга за хлебчетата е готов.

Загрейте фурната на 230 градуса, сложете на най-долната преградка скарата, а върху нея широк съд с гореща вода. Оставете фурната добре да загрее и да се образува много пара.

С помощта на четка намажете втасалите хлебчета с чесновата смес, но не я използвайте цялата, оставете си мъничко за финала.


Пъхнете ги във фурната, променете температурата на 200 градуса + вентилатор и ги оставете да се пекат. Пак да напомня за бълващата гореща пара фурна - внимавайте, като я отваряте, стойте встрани, а не пред нея.

Пет минути, преди да са готови хлебчетата ги извадете и ги поръсете с малко настърган кашкавал или друго твърдо сирене по избор. Върнете ги във фурната, докато кашкавалчето се разтопи и запече. Веднага след като извадите хлебчетата, ги намажете отново с ароматизирания зехтин и ги оставете да се охладят преди консумация. Най-вкусни са още топлички, но и студени си ги биваше. Тестото е много нежно отвътре, а отвън се получава прекрасна мека, но хрупкава ароматна коричка:




Излишно е да казвам колко са вкусни! Опитайте! :)