Апетитното мляко с ориз - класика! Много го обичам, а не го бях приготвяла от години. Днес ви го представям в малко по-различна светлина, с добавка от два вида шоколад и кокос. Излишно е да казвам колко добра комбинация са тези три неща, но пък мога да ви покажа нагледно приятното райе, което се получи и с което можете да зарадвате семейството си.
Оризът, който предимно използвам вкъщи, е дългозърнест. Обичам го, защото има прекрасен снежнобял цвят и, дори да се улисате малко с варенето, не се слепва, а стои на зрънца. За този десерт също не съм направила изключение и ви предлагам, ако не сте пробвали, да опитате и вие.
Шоколадово мляко с ориз
Необходими продукти:
1 ч. ч. бял жасминов ориз
2 ч. ч. вода
2 ч. ч. прясно мляко
3 с. л. с връх захар
50 г. черен / млечен шоколад
50 г. бял шоколад
3 с. л. кокосови стърготини
Чашата е с вместимост 250 мл.
Приготвяне:
В тенджерка сложете водата да заври. Измийте ориза добре под течаща вода. Когато водата кипне, го изсипете в тенджерката и разбъркайте. Варете ориза до полуготовност и до почти пълно усвояване на водата. Когато това стане, изключете котлона, отцедете останалата вода и го прехвърлете в купа.
В същия или в друг съд сложете млякото и захарта. Имайте предвид, че шоколадът ще даде допълнителна сладост на десерта, затова не се улисвайте да правите супер огромни планини от захар върху лъжицата. Загрейте ги и когато захарта се разтвори, върнете ориза в съда и го сварете до пълна готовност. Той ще поеме млякото почти напълно и цялата смес ще добие кремообразна структура, но в същото време ще остане на цели зрънца.
Дръпнете сместта от котлона и веднага я разделете на две части. Към първата прибавете начупен на парченца черен / млечен шоколад, а към втората - бял. В случая аз съм използвала черен шоколад, но моят личен фаворит за съчетание шоколад-кокос е млечният. Това, разбира се, е според вашите лични вкусове. Към бялата смес добавете и 3 с. л. кокосови стърготини и разбъркайте, докато шоколадът се разтопи напълно и се разпредели равномерно навсякъде.
Разпределете шоколадовото мляко с ориз в стъклени чашки или купички, като редувате кафявата и бялата смес. Оставете ги да се охладят преди консумация. Дори и десертът ви да се е получил с малко по-рядка консистенция, шоколадът ще го стегне допълнително. Украсете по желание.
Насладете се на едно малко по-различно мляко с ориз! :) Да ви е сладко!