сряда, 13 април 2011 г.

Домашен ръчен хляб

Няма нищо по-хубаво от уханието на прясно изпеченият домашен хляб. С хрупкава коричка отвън, с мека вътрешност, без никакви консерванти, оцветители, подобрители и всякакви други добавки. Все повече домакинства вече разполагат с домашна хлебопекарна машина, но тези, които нямат, също биха могли да се насладят на удоволствието да похапнат току-що изпечено домашно хлебче. Приготвянето му не отнема много време- всъщност единствено втасването изисква такова, но нещата могат доста да се ускорят с помощта на фурната. А резултатът наистина си заслужава! И така, ето рецептата за моят

Домашен ръчен хляб


Необходими продукти:

600 гр. брашно
1 пак. суха мая ( 7 г.)
1 чаена лъжичка сол
1-2 щипки захар
хладка вода

Приготвяне:

В дълбок съд изсипваме брашното, маята, солта и захарта. Разбърквам сухите съставки с лъжица, преди да пристъпя към месенето на тестото.


С помощта на лъжицата се прави кладенче в брашното и постепенно се добавя хладка вода. Може да замесите първоначално с лъжицата или направо с ръце. Не съм упоменала точното количество на водата, тъй като слагам на око, но трябва да се получи хомогенно тесто, което да не лепне. При необходимост се добавя още малко брашно. Идеята е да се получи ето това:


Завиваме тестото с кърпа и го оставяме настрани, докато удвои обема си. Може преди да го замесите, да включите за малко фурната на 40 градуса и след като е готово да я изключите и да го оставите да втасва там на топло- времето се съкращава значително.


След като втаса хубаво, месим тестото отново върху набрашнен плот с още малко брашно. Получава се хубава, мека и гладка топка тесто, с която се работи много лесно.


С остър нож разделяме тестото на две части, оформяме всяка от тях на хлебче и поставяме в леко намаслена тавичка.


Изчакваме хлебчетата да втасат втори път и печем в предварително загрята фурна на 220 градуса. След като започнат да се зачервяват, намаляме температурата на 200 градуса и печем до готовност. Охлаждаме върху решетка. Ето и резултатът - ароматен, топъл и много вкусен домашен ръчно приготвен хляб:


Относно оформянето на самия хляб - поразтърсих се из мрежата и открих ето това видео, на което може да видите стъпка по стъпка как се постига хубавата форма (без изострянето на краищата, но ако така ви харесва повече- защо не). Надявам се да ви е полезно, скъпи читатели, и да ви мотивира още повече да правите вкусен домашен хляб:
 
 
Още нещичко за оформянето на хляба - тук.

83 коментара:

  1. Страхотен хляб ти се е получил! Браво!
    Обичам точно такъв :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много благодаря! Наистина е чудесен този хляб - точно такъв, какъвто имаше по магазините едно време :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То още го има ама твоя си е домашен. Чудничък е, даже усещам аромата му и си представям как го мажа с нутела отгоре..мммм Ще го пробвам да видя дали и на мен ще ми се получи като от магазина :))
      Хубав уикенд :)

      Изтриване
    2. Благодаря, Мария! Надявам се да го пробваш и съм сигурна, че ще се получи! Нутелата е добра идея - ще се разтопи божествено върху филийка от топлия хляб :)

      Изтриване
  3. Направих го и е разкошен, само ми помгни как му придаваш такава истинска форма моят много на форма стана като дебела франзела!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей! :)
    Много се радвам да прочета положителни отзиви за този хляб и ти благодаря, че се спря на тази рецепта!
    Начинът по който го оформям е доста сходен с този на френските багети. Взимам една топка тесто, омесвам я хубаво, след което я разплесквам леко с длан. Хващам срещуположния на мен край, загръщам го към средата и с долната част на дланта го притискам към средата; завъртам и правя същото с другия край и с едно последно завъртане и притискане оформям хлебчето. По този начин му се придава обем и, докато втасва за втори път, не се разлива настрани, а "расте" и нагоре :) В началото и на мен ми беше малко трудно да му придам хубава форма, но с времето се получиха нещата. Ако искаш, може да опиташ да го изпечеш в правоъгълна форма за печене- там няма начин да не стане.
    Дано да обясних добре и се надявам да съм ти била полезна! Моля те, опитай по този начин и пиши как се е получило!
    Хубав следобед и до скоро! :)

    ОтговорИзтриване
  5. zdravei mila.napravih hlqba.stana naistina prevazhoden.tova e nai hubaviq hlqb koito sam pravila otdavna tarsq retsepta za takav hlqb.blagodarq ti

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! :)
      Винаги ми става много топло, когато някой опита рецепта от блога и остане доволен! Благодаря ти от сърце за хубавите думи, много се радвам, че хлябът е оправдал очакванията ти, благодаря!
      Да ти е сладко и заповядай отново, много ще се радвам!

      Изтриване
  6. Здравей, Мария! Днес попаднах на твоята рецепта и направих хляба - невероятно вкусен се получи! Благодаря за подробните обяснения, които си дала! Получи се както трябва от първия опит!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, благодаря ти от сърце!

      Изтриване
  7. Направих хляба и наистина се получи чудесен хляб,същия като от едно време!БЛАГОДАРЯ, Мария!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря за споделените хубави отзиви! Това означава много за мен, благодаря!
      Желая ти хубава вечер и много пролетно настроение!

      Изтриване
  8. Венцеслава14 март 2012 г., 15:16

    Мария, аз съм пробвала много рецепти за хляб, но откакто пробвах твоята, вече правя само такъв хляб, получава се страхотно. Много ти благодаря и годеникът ми много обича този хляб :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много за хубавите думи, Венцеслава! Радвам се, че моят хляб присъства и на вашата трапеза, благодаря ти, че се довери на рецептата!

      Изтриване
  9. Срахотен хляб :)))) и на мен ми се получи много е вкусен :) по хубаво от домашното мисля че няма :))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, много се радвам! Съгласна съм с теб - най-вкусна е домашно приготвената храна :)

      Изтриване
  10. Направих го с голям мерак, нооо.... стана много дебела и корава горната кора, отделно дето се разля, не стана така висок, като този на снимката. Следващия път ще пробвам в тавичка да го изпека, но за горната коричка...къде може да съм сбъркала? Поздрави, Мира

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Мира :)
      Съжалявам да прочета, че хлябът не се е получил според очакванията ти и се надявам да успея да помогна. От това което прочетох едно нещо ми идва наум - мисля, че може би си сложила малко повечко вода в тестото, в следствие на което то е станало по-меко и затова се е разляло така. По принцип съотношението брашно:вода е горе долу 2:1, тоест на 600 г. бяло брашно трябва да има около 300 мл. вода. За съжаление тази пропорция не винаги е съвсем точна, защото всяко брашно е различно и по-различен начин поема водата. Именно поради тази причина не съм дала точни количества за нея в рецептата, но горе- долу трябва да се следва това съотношение +/- 10-20 мл. Това е стандартно положение и тестото се получава средно меко; оттам нататък всяко увеличаване на водата води до получаване на тесто с високо съдържание на вода. Колкото повече е тя, толкова по-меко и трудно за оформяне става то и за да се запази хубава форма, трябва да му се определят граници, в които да се шири, т.е. да се сложи в някаква тавичка, за да не се разлее настрани, а нагоре. Освен това при този вид теста коричката се получава по-твърда, а вътрешността по-пореста точно заради влагата... Съжалявам, че толкова дълго го обясних, но с две думи - опитай да замесиш тестото с малко по-малко вода, нека е по-твърдичко, но не прекалено, защото иначе хлябът ти ще стане много сбит. Малко по-стегнатото тесто ще запази по-хубава форма и няма да се разлее, а и така коричката не би трябвало да се получи чак толкова дебела и твърда, а нормално дебела като за ръчен хляб. Много се надявам следващият път да се получи по-добре! Стискам палци и непременно пак ми пиши, какъвто и да е резултата, за да нищим заедно причините :)
      Поздрави и хубави празници!

      Изтриване
  11. Да кажа и аз нещо....СТАНА СУПЕР ВКУСЕН ХЛЯБ! Браво и благодаря!

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  12. И на мен ми се получи страхотно рецептата :) Благодаря Мария:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря за споделеното мнение!
      Приятен и усмихнат ден! :)

      Изтриване
  13. Само ,че формата не е като твоята толкова хубава и обемна,даже го напаравих на черти отгоре да е по-интересно.Но много искам да ми обясниш как точно го придаваш този обем ,знам че обяснила по-нагоре,но не ми стана ясно .Извинявай за невежеството.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нищо невежо не виждам - при моите първи опити хлябът беше вкусен, но на вид не беше никак добре. Започни с някоя по-малка тавичка(може и кръгла - от единия си край ще стане по-заоблено, но какво пък), където хлябът да няма много място да втасва настрани, а нагоре- това работи безотказно (за тази доза тесто с 26-28 см. тавичка ще постигнеш чудесен обем)! По-натам ще започне да се получава добре и в голямата тава, но всъщност защо ти е тя, ако в малката резултатът те удовлетворява, нали? Това пухкавото по средата на хляба на снимката се получава, когато двете хлебчета се допрат едно до друго при втасването - пекат се така слепени и после само ги разделяш с ръце, лесно става. Ако има по-голямо разстояние между тях, хлябът ще има коричка като горната от всички страни.
      Благодаря ти за коментара, надявам се да съм била полезна! Ще се радвам да се включиш пак и да кажеш как се получават нещата. До скоро! :)

      Изтриване
  14. Благодаря ти Мария:) сега го почвам,че ще имам и гости и искам да ги впечатля.Много искам после да ти кача снимка да покажа как е станало,но незнам тук дали ще мога.Но пак ще пиша:)

    ОтговорИзтриване
  15. Стана,Мария :) този път стана както трябва да бъде.И на големина и на височина и всичко направих както каза и стана и много се радвам.Баба ми ми бяха на гости и ги почерпих и като беше топличък и с чубричка и хоп единият хляб го изядохме:)Вече няма да купуваме хляб от магазина,ще си правя домашен,вкусен и най-вече истински:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей, чудесно наистина, страшно се радвам да прочета това!... Щастлива съм, че моят хляб присъства на вашата трапеза и искрено се надявам да ви се е усладил! Ако имаш желание, може някой следващ път да ми изпратиш снимка на електронната поща, която съм посочила в профила си, или да я качиш в албумче в някой сайт и да ми изпратиш линк, много ще се радвам!
      Благодаря ти за доверието и от сърце ти пожелавам хубави почивни дни! :)

      Изтриване
  16. http://media.snimka.bg/s1/0366/026975220.jpg

    http://media.snimka.bg/s1/0366/026975221.jpg

    Това са хлебчетата,но качеството на снимките не е добре,но пак се вижда колко са хубави,а колко са вкусни само нямам думи.Днес ще ходя в майка ми на гости и на нея ще покажа как стават ,че и те много го харесаха:)

    ОтговорИзтриване
  17. гледам,че така не са излезнали,сега ще опитам по друг начин :)
    http://aniani139.snimka.bg/cooking/dyukanski-recepti.512395.19352608

    ОтговорИзтриване
  18. ми и така не ства:(
    виж Мария,скайпа ми е aniani139 намериме моляте,искам да си споделяме и други рецепти :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напротив, става! :) Видях ги, изглеждат много добре, чудно са бухнали - поздравления! Честно казано, скайп ползвам много рядко, но ако имаш въпроси по рецептите винаги можеш да ми пишеш на мейла или тук в блога.
      Хубава неделя от мен! :)

      Изтриване
  19. Страхотен е ! В момента е във фурната и изглежда и ухае страхотно.Благодаря за чудесната рецепта.Бих искала да те попитам дали си пробвала да го изпечеш във хлебопекарната?
    Аз замесих тестото там и го оставих да втаса на програмата за тесто и се чудя на коя програма мога да го пека - за бърз хляб, нормален или програмата за изпичане.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По този въпрос не мога да ти дам съвет, съжалявам! Нямам хлебопекарна и не знам коя програма би била подходяща в случая... може би тази, която по принцип използваш. Все пак това е най-обикновено тесто и единствено може би дозата би имала някакво значение за времето за печене. Пробвай смело, няма какво толкова да се обърка, а някой междувременно може да се включи със съвет - и на мен ще ми е полезно!
      Приятна вечер и до скоро! :)

      Изтриване
  20. Анонимен2 май 2012 г., 21:46

    Мерси за отговора.Ще опитам с програмата , която горе долу съвпада с това за втасване и печене.Ще пробвам и ще кажа какъв е резултата. Иначе хляба стана божествен !

    ОтговорИзтриване
  21. Радвам се много! :)
    Ще чакам да споделиш за машината, стана ми интересно, а и ще бъде полезно и на други читатели.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен7 май 2012 г., 11:23

    здравейте готова съм да пробвам вашата рецепта за домашен хляб защото просто толкова вкусен изглежда че ме заплени, все още си представям самото оформяне защото не ми е много яснооо , но въпросът ми е относно фурната " на долен и горен реутан ли да го пека " или може и на вентилатор ....
    Скоро ще споделя и резултата от първият ми опит ....

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен7 май 2012 г., 14:06

    Мария изпекох го но не се получи това което очаквах тестото наистина стана страхотно и много добро за работа с него , същото като от твоите снимки вода сложих около 320 мл. просто се получи много добре , но после с оформянето не се получиха нещата и когато повторно втаса не се изду нагоре ама грам придоби квадратна форма като на тухла иначе ухае добре да видим как ще е на вкус....ще се опитам да ви го покажа ако стане ............
    http://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=3172049264956&set=a.1184250091219.2026292.1377251109&type=1&theater

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Милена!
      Видях снимката - наистина хлябът е придобил квадратна форма, предполагам на тавичката, в която е изпечен. Според мен тестото е станало малко по-меко и затова се е получило така, водата е дошла мъничко в повече все пак. Опитайте следващият път с една идея по-малко вода, тестото пак ще се получи добре, но ще бъде по-стегнато и по-лесно ще запази формата си. Аз понякога се улисвам с водата, защото за този хляб все още си я слагам на око и когато усетя при оформянето, че съм добавила повече, просто пека хляба в по-малка тава, а не в голямата, защото със сигурност ще се разлее. Разлика във вкуса няма- в единия случай хлябът става на по-големи шупли вътре, по-въздушен заради водата, а в другия има по-плътна структура.
      Относно оформянето - ако е трудно по този начин, може да опитате просто да сплеснете леко тестото и да го навиете на руло, също се получава добре.
      Този хляб пека без завихряне на въздуха, това го използвам предимно когато във фурната слагам и вода и пека на пара.
      Съжалявам за късния отговор, дано съм била полезна! Ако мога с още нещо да помогна съм насреща!

      Изтриване
  24. Анонимен8 май 2012 г., 11:00

    за оформянето ми обясниха как става и ще опитам а тавата беше наистина квадратна но ми обесниха че начина на завиване имам голяма роля при втасването за да се надигне нагоре а при мен това не се получи , тестото беше доста твърдо и немисля че може да бъде по твърдо просто смятам че няма на къде но днес пак ще правя и ще го покажа ...а ако го пека в тавата на фурната и са 2 хляба с растояние между тях няма ли пак да тръгне настрани...питам толкова много защото целя хляба ми да заприлича на твоят много ми харесваа....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е - начинът на завиване е важен за хубава форма на хляба. Затова след много опити ми се стори добра идея да използвам френския опит и да го приложа към нашия хляб. В поста ми "Френски багети" има едно видео, където е показан най-добрият, според мен, начин за оформяне на хляб (в случая за багети- при тях е изключително важно да не се разлеят, но може да бъде приложен и към всеки друг), може да ти бъде от полза. Когато тестото се притиска с длан по този начин външната му повърхност остава по-стегната, задържа форма; напрежението, което се създава при това притискане му позволява за задържи вътрешността в своите граници.. и когато тестото започне да втасва, то расте равномерно във всички посоки.
      Ама че го обясних и аз - по-добре изгледай видеото :) Мисля, че ще помогне.
      А относно голямата тава- ако тестото е с подходяща консистенция и е добре оформено- няма да се разлее; ако оставиш голямо разстояние между двата хляба, отвсякъде ще хванат коричка и няма да постигнеш този ефект в средата. Малко по-горе в коментарите има снимки, които ми изпрати друга моя читателка, тя е постигнала много хубав обем с по-малка тавичка и може би като за начало това е по-добрият вариант, поне докато свикне човек. 26-28 см. дори и кръгла, е идеална за тази доза.
      Хайде да видим днес какво ще се получи... непременно ми пиши!
      Поздрави! :)

      Изтриване
  25. здравейте Мария много ми е приятно да се запознаем макър и виртуално :-) . в момента чакам да ми втаса тестото и дано стане хубав хляб,че живея в Испания и ми писнаха тукашните измишлиотини наречени "хляб"- хаха.ПОЗДРАВИ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! :)
      Много се радвам, че сте на гости в блога и се надявам хлябът да се е получил добре!
      Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  26. Chudesna recepta :) popadnah na vashata recepta sluchaino v google i vednaga ia izprobvah,prosto niamam dumi kolko spoluchliv i vkusen hliab se poluchi,bravo i mnogo vi blagodaria samo se pitah dali shte ima sashtia rezultat ako ne e sas suha maia :)pozdravi ot men i oshte vednaj blagodaria za receptata :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ме зарадвахте сутринта, Елеонора! Сърдечно благодаря за похвалата и за това, че сте опитали рецептата - радвам се, че хлябът ви е харесал! Мисля, че вида на маята не е от съществено значение, стига да тя да е прясна и да се употреби по правилния начин. Аз използвам суха, защото е по-бързо, по-лесно, а и резултатът е много добър. Но ще се радвам, ако споделите впечатления как се получава този хляб с прясна мая, може би този въпрос вълнува и други читатели на блога, а и за мен ще бъде интересно, защото аз самата никога не съм пробвала да го направя с прясна.
      Още веднъж много благодаря! Приятна и спокойна неделя от мен! :)

      Изтриване
  27. Мария,Благодаря за прекрасната рецепта !Получи се вкусен и ароматен хляб.Аз все още съм начинаеща в месенето,но въпреки всичко се справих .Единствено трябва да наблегна на оформянето на хляба.Весели Празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей, много се радвам и ти благодаря за доверието и за хубавите думи!
      Въобще не се притеснявай за формата- важното е, че се е получил вкусен хляб.
      Поздрави и весели празници! :)

      Изтриване
  28. Здравей Мария,
    и аз реших да пробвам хляба, за който толкова много ми е примьчняло. Аз сам маж който живее извьн Бьлгария, а имам синче на което искам да му показвам всички хубости на нашата кухня, че тук е ужас с храната, имама в предвид Швеция. Та като прочетох рецептата ти, много се зарадвах, зашото съм забравил как ставаше. В ученическите години съм работим на практика в хлебарница и сам месел хляб , но това бе доста години назад. хахахах В момента втасва тестото и реших да споделя тук радостта от намерената рецепта. Аз не се притеснявам за месенето , че поне това не съм забравил как се меси. Единствено искам да помоля ако е възможно да ми кажеш какво лоличество в гр. е маята , защото тук са на пакетчета от по 50 гр. - е аз толкова сложих пак ще жидим , дано да сам уцелил. Благодаря за рецептата и приятен ден.
    Валентин

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Валентин,

      Предполагам имаш предвид 5 г. мая - ако е така, за 600 г. брашно трябва още малко, за да втаса добре. Пакетчетата, които продават тук са от по 7 г. и от 11 г., поне такава мая купувам аз. За това количество брашно слагам или цяло пакетче от 7 г. или около половината пакетче от 11 г. Ако ползваш прясна мая, достатъчни са 10 г. или половин кубче - тук те са по 20 г.
      Ще коригирам рецептата, благодаря ти, че ми насочи вниманието! Надявам се все пак хлябът да се е получил добре, много ще се радвам, ако ви се е усладил!
      Сърдечни поздрави от мен и ако имаш още въпроси с радост ще отговоря!

      Изтриване
  29. Здравейте,Мария!Изкуших се и аз да се включа с коментар,найвече за да Ви благодаря!Хлябът е супер!Превъзходен!Правя го много често-за вкъщи,за семейството на приятелката ми,за семейството на брат ми...Всички са очаровани.Единствената промяна,която ми се наложи да направя,е в грамажите.От 600 гр. брашно се получават сравнително малки хлебчета за всичките тези лакомници около мен.Дори се учудвам- тези хлябове на снимките Ви, от 600 гр. брашно ли са или просто от снимката изглеждат толкова големи?!Благодаря Ви още веднъж!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Най-напред и аз искам да Ви благодаря за хубавите думи и за това, че сред толкова рецепти за хляб сте се спрели на моята - благодаря от сърце!

      Относно грамажа на брашното - разбира се, за толкова много хора 600 г. са малко. Ние сме трима, затова съм дала тези пропорции, за нас е ОК като количество. Винаги може да го удвоите, за да стигне за всички. Хлебчетата от моите снимки всъщност не са много големи, но за сметка на това са чудно бухнали :) Ако ги съпоставите със скарата на фурната, върху която си почиват, може горе-долу да прецените размера им.

      Благодаря още веднъж за доверието! На цялото Ви семейство пожелавам приятна вечер, хубави почивни дни и да ви е сладко!

      Изтриване
  30. Здравей, Мария!

    Ами както и да го мисля- признавам си- не можах да разбера как мъ придаваш формата... Месиш, завиваш, обръщаш- ами... не схванах... Тук правя уговорката, че не съм "профи" и осъзнавам, че проблемът е при мен...

    Както и да е- молба:

    Дали не можеш да направиш едно видео и да го метнеш някъде (Youtube.com например)? Това би ми улеснило живота страхотно!

    ОтговорИзтриване
  31. И още нещо, Мария:

    Фурната вкъщи е т. нар. "convection oven"- това не зная как да го преведа на български, ама най- простичко- във фурната има вентилатори, които "въртят" въздуха за по- равномерно печене... Та- въпросът ми е- докато печеш хляба- използваш ли подобни вентилатори? Ако да- няма ли риск да се "пресуши" хляба?

    И под- въпрос: На кой рафт от фурната печеш (горен, долен, среден)?

    Предварително благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Иван!

      И аз не съм профи :) Старая се да се усъвършенствам в движение - имам огромно желание да се науча да правя хляб като майсторите.
      Открих едно видео : http://www.youtube.com/watch?v=1a9w9zQEsaE , надявам се да ти е от полза. То е за оформяне на багети, но аз оформям така моя хляб (допреди момента с разтеглянето на багетата) - разплесквам леко, прегъвам навътре, като притискам с длан, завъртам, притискам и другия край и после още веднъж. После обръщам с "лицевата част" нагоре и мятам в тавата :) Това е. Всъщност е съвсем лесно. Ако не държиш много на формата, можеш да оформиш хлебчетата като кръгли питки - пак стават страхотни. Всичко останало е без промяна.
      И моята фурна е такава. Този хляб специално го пека без вентилатор на средна скара, но всъщност май няма значение - и с вентилатор ще стане. Сложи скарата на най-долното ниво и върху нея купичка с гореща вода, а тавата с хляба на средното ниво. Парата ще овлажни горещия въздух във фурната и хляба няма да се пресуши, даже ще стане още по-пухкав.
      И още нещо се сетих - ако искаш отгоре коричката да има красив златист цвят, преди да сложиш хляба в горещата фурна, намокри хубаво повърхността му с вода. Това го научих впоследствие :) Всъщност за хляба май винаги има какво ново да се научи :)
      Успех с оформянето и моля те, сподели какво се е получило!
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Здравей, Мария!

      Благодаря за бързия отговор. Видях видеото, както и това, което си споменала за френските багети:
      http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=OI-WstoakmQ

      Ще пробвам задължително, просто защото тук, където съм- не съм намерил нито един вид хляб, който да "ми пасне" на вкуса, да е като българския, така да се каже... Писна ми от "кифли без мармалад" и от подобия на козунаци, които някой хора наричат хляб...
      Просто не мога да ям кюфтета например- с козунак. Пробвах много- не мога! :) :) :)

      Ще пробвам и ще пиша!

      Благодарско още веднъж!

      Изтриване
    3. За нищо - дано съм ти била полезна!
      Ще се справиш, не е трудно, а хлябът е много вкусен - точно като едновремешния ръчен хляб. Великолепен е разчупен още топъл, дори само със сиренце и шарена сол... За кюфтенца е идеален :)

      Изтриване
  32. strahoten hlqb :) opitah i se poluchi .. po-hubav hlqb ne bqhme qli :) bravo!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не бих могла да прочета нещо по-хубаво сутринта - благодаря много!
      Да ви е сладко!

      Изтриване
  33. Живея в Chicago и не можах да свикна с техните хлябове(италиански,руски,полски,местни и т.н..Реших да надникна в интернет и попаднах на вашата рецепта.Никога не съм знаел как се прави хляб(неволята учи).Да сте жив(а) и здрав(а) стана прекрасен хляб(аз съм мъж и ми бехе много трудно).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви от сърце за хубавите думи!
      Много се радвам за хляба, винаги ми е много приятно да прочета, че се е получил добре. Забелязала съм, че не става съвсем добре само при един единствен случай - когато съм ядосана, докато го замесвам :)) Затова си мислете за хубави неща, докато правите хляб и резултата винаги ще е добър, гарантирам! :)
      Жив и здрав бъдете и още веднъж много ви благодаря!

      Изтриване
  34. Daleche ot BALGARIA sme y tova koeto vijdam otnovo me varna tam! Ne viarvah che otnovo ste vitia HLIABA na moeto detstvo!Zlatni ti race,milo momiche!!! Blagodaria ti ot sarce!pregrastam te y ti jelaia zdrave!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много, много ви благодаря!
      Чувствам се едновременно трогната и поласкана и просто не знам какво да кажа в този момент... много ме развълнуваха думите ви!
      Здраве и усмивки желая и на вас от сърце!
      Поздрави сърдечни от България!

      Изтриване
  35. Здравей,Мария!И аз искам да благодаря за чудесната рецепта.Вече почти 3 седмици откакто правя хляб по твоята рецепта,но правя двойна доза тъй като се оказа,че този хляб е доста вкусен и свършва бързо:)Освен това е доста по-засищащ от купешкия.Аз въобще не съм добър готвач,но тази рецепта е страшно сполучлива след като дори аз успях да направя хубав пухкав хляб и дори правя комбинации и с пълнозърнесто пшенично или ръжено брашно.Но най-много съм доволна и заради детето защото сега то може да яде доста по-качествен и вкусен хляб,а какъв аромат се носи при изпичането...но ти това си го знаеш :)Ползвам също и хитрината с фурната за по-бързо втасване - чудесна идея!Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз много благодаря, Марина, за хубавите думи! :)
      Чудесно е, че все повече хора си правят хляб у дома, просто е несравним с купешкия и откъм качество, и откъм вкус! Радвам се, че се довери на моята рецепта и ти благодаря, че сподели своите впечатления!
      Да ви е сладко на всички у дома!

      Изтриване
  36. kolko vreme otnema cqlata rabota

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зависи от количеството, което ще замесите, но горе-долу между 2 и 4 часа. В това хубаво време хлябът втасва за нула време.

      Изтриване
  37. Хлябът изглежда страхотно от снимките ви, също тестото стана много приятно за месене и сед първото втасване. Искам да попитам само къде бъркам защото след като втасаха за втори път след премесването придобиха хубави бухнали форми, но веднага след махането на кърпата от тях те се смачкаха.Сега очаквам крайният резултат но много се разочаровах като видях че така се смаякаха хубавите форми които бяха придобили а се бях зараджала много като ги видях първоначално :/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Честно казано, никога не ми се е случвало това, което описвате. Хлябът е втасал и след като сте махнали кърпата е спаднал.. да не би да е бил превтасал и/или кърпата да се е залепила и когато сте я дръпнали да се е нарушила целостта му? Опитайте следващият път да покриете хлебчетата със свежо фолио, намазнено с мъничко олио, за да не залепва и не ги оставяйте прекалено дълго да втасват - щом утроят обема си са готови за фурната.
      Надявам се това да не се е отразило на вкуса и да не ви е отказало да си направите хляб. Опитайте пак! :)

      Изтриване
    2. Много благодаря за рецептата и подробните обяснения...този път се получи и на форм ...а вкусът и как хрупка коричката докато е топъл и мек отвътре неописуем.... https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200310781750081&set=a.3430368755879.2127685.1170176467&type=1&theater ако ето как се получи ..Благодаря ти!

      Изтриване
    3. О, страхотни са, браво!
      Поздравления от сърце и благодаря за споделените отзиви и снимки!Радвам се, че не сте се предали след първоначалния неуспех и сте пробвали отново. Надявам се да се престрашите да опитате и някои от другите видове хляб - този е чудесен, но наистина е съвсем обикновен.
      С пожелания за прекрасно лято! :)

      Изтриване
  38. В момента правя хляба, за първи път ми е :) Но изглежда и ухае много добре :)

    ОтговорИзтриване
  39. Стана уникален и на вкус/сложих съвсем малко царевично брашно/ и на форма :) Много благодаря за уникалната рецепта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Кристина, за хубавите отзиви!
      Да ви е сладко! :)

      Изтриване
  40. Hello!

    Can you tell which type of floar you use? Type 550?

    Thank you very much!

    ОтговорИзтриване
  41. Само да се разхлади малко - не мога да не опитам. Такъв неустоим хляб си приготвила!

    ОтговорИзтриване
  42. Здравейте, никога не бях правила хляб, но след като видях вашия чак усетих аромата на токущо опечен хляб. Направих го като спазвах точно рецептата и се получи превъзходен хляб. Мислех че на другия ден ще е сух, но пак беше много хубав. Благодаря ви за хубавата рецепта.

    ОтговорИзтриване
  43. Марта, Яна, много благодаря!
    Хубав е хлябът, не отстъпва по нищо от вкуса от "едно време" и съм щастлива, че толкова много хора успяват да си го приготвят у дома и да му се насладят!
    Всеки път, когато прочета по някоя добра дума и просто...много се радвам, наистина много!

    ОтговорИзтриване
  44. Сложих 1/3 от маята, която купих - 42 г. Отначало ми станаха две смотани хлебчета, но след второто втасване станаха големи хлябове и като ги опекох, ядохме като невиждали :) Благодарим за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ви благодаря!
      Да ви е сладко на всички вкъщи! :)

      Изтриване
  45. Уникален хляб!!! Наистина!!! Стана страхотен. Точно като хляба от селската фурна в детството ми. Благодаря сърдечно за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
  46. Благодаря за рецептата и подробните обяснения. Аз съм прохождаща с месенето и хлябчето ми се получи много добре.

    ОтговорИзтриване
  47. За мен радост и огромна чест, че моят хляб докосна сърцата ви, добри хора!
    Благодаря ви от сърце за споделените отзиви, не знам какво да кажа.. много се вълнувам, четейки всеки коментар, всяка мила дума... благодаря ви!
    Желая ви мирна, здрава и много щастлива Нова 2014 Година!

    ОтговорИзтриване