Вчера реших да пробвам една рецепта за бишкоти, която изглеждаше бърза и лесна и впоследствие наистина се оказа такава. Единственото нещо, което не спазих по предписание, бе да шприцовам бишкотите в нормалния им размер. Направих ги с по-тънък накрайник на поша, защото исках нежни и тънки бисквитки за сладоледа, с който се разхлаждаме в жегите. С голямо удоволствие установих, че на вкус домашните бишкоти са дори още по-добри от купените и са също толкова подходящи за тирамису, шарлота, парфе и т.н.
Признавам - няма да ги докарате съвсем еднакви на вид, ако ви треперят ръцете, докато ги шприцовате, но пък вкусът компенсира всяка по-накъдрена бисквитка. Все пак може много да си улесните живота, ако си разграфите предварително хартията за печене от обратната страна и работите по очертанията.
Рецептата открих в една стара книжка 90-та година - "Сладкарско изкуство". Тя се оказа изключително елементарна, стига да се абстрахирате от безумното количество от 12 яйца за 1 доза бишкоти. Аз използвах само 3 и разпределих всички останали продукти спрямо това количество - на яйце се паднаха по точно 25 грама брашно и 33.33 грама пудра захар. Ще напиша рецептата с тези пропорции, а ако някой реши да се пробва, може да си напасне количеството спрямо необходимия брой яйца.
Фини домашни бишкоти
Фини домашни бишкоти
Необходими продукти*:
3 яйца
75 г. брашно
100 г. пудра захар
допълнително:
пудра захар за поръсване
допълнително:
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Белтъците и жълтъците се разделят в два отделни сухи съда. Белтъците се разбиват на твърд сняг с половината от захарта, а жълтъците - на пухкав крем с останалата захар. Към този крем постепенно се прибавят разбитите белтъци и пресятото брашно с внимателно разбъркване до получаването на хомогенна гладка смес. Тази смес се пълни в пош и върху хартия за печене се шприцоват бишкотите. За да се получат еднакви, е хубаво да си разграфите хартията с молив от обратната страна. Не ги шприцовайте много нагъсто, защото се надуват леко и може да се залепят една за друга. Може да ги направите прави или с удебелени краища като осморки. След като всички бисквитки са шприцовани, се поръсват обилно с пудра захар. Изчаква се малко, около минутка, и се поръсва втори слой. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване и след като се извадят, отново се поръсват с пудра захар и се оставят да изстинат. Много са крехки.
* Основна рецепта за тънки и хрупкави домашни бишкоти
Марийче, честита да е наградата ти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, че я споделяш и с мен!
Много ме радват тези виртуални приятелства!:)
А бишкотките са супер! Все им се каня, но все не стигам до тях, мисля, че след като видях твоите няма да имам мира докато не ги забъркам:)
Прегръдки и мнооого усмихнат ден:)))
Марийче, честита ти награда! Благодаря за споделянато и! Радвам се и ценя много нашето приятелство!:-)))
ОтговорИзтриванеБишкотите са станали чудесни! Трябва и аз да направя непременно!
Когато имаш време, мини през блогчето ми, там те очаква една награда!
Хубав, усмихнат и вдъхновяващ ден и хубави почивни дни!:-)))
И аз ви благодаря за приятелското отношение и позитивното настроение, с което ме зареждате всеки ден! За мен е удоволствие да споделя тази усмивка с вас!
ОтговорИзтриванеА бишкотките, мисля, че наистина ще ви харесат! :)
Пожелавам ви и аз един прекрасен уикенд с много положителни емоции! :)
Леле,Марче,ама защо купуваме бишкоти?И рецептата хубава и лесна и бишкотите изглеждат уникални(особено тази-последната разчупената мммммм...)
ОтговорИзтриванеЧестита награда и благодаря,че я споделяш с мен!
Искрено се радвам на виртуалното ни приятелство!
Прегръдки и пожелания за прекрасен и разпускащ уикенд:)
Честита награда и благодаря за споделянето и с мен! Това я прави още по-ценна! А за бишкотите просто нямам думи :) Ясно е, че трябва да се пробват след тези недопуснимо изкусителни снимки :) Хубави и лъчезарни почвни дни!
ОтговорИзтриванеМария,радвам се,че с Траяна сме ти донесли частица настроение и удовлетворение с тази наградка!
ОтговорИзтриванеБишкотите са ти станали чудесни!Мен лично изобщо не би ме безпокоило дали са еднакви.Важното е ,че са домашни.И убедена съм,много вусни!
Поздрави и прегръдки от мен!
Момичета, и аз се чувствам щастлива сред вас и безкрайно се радвам, че открих толкова много нови приятели! Oт вас научих много неща и винаги с голямо удоволствие и интерес се отбивам в прекрасните ви кътчета. Благодаря ви!
ОтговорИзтриванеКате, аз бях дотук с бишкотите от магазина :) За моя голяма изненада, наистина страхотно лесна рецепта и невероятен вкус!
Надявам се вече да сте много по-добре, прегръдки от мен и бързо възстановяване!
Габи, благодаря, ще се радвам, ако ги опиташ! Освен всичко друго са и страшно бързи за приготвяне.
Еликсир, и аз съм на това мнение! Няма нищо по-хубаво от една прясно изпечена, ухаеща домашна бисквитка, пък била тя и малко кривичка - точно този неподправен уникален чар пълни душата на човек!
От мен най-хубави пожелания и един чудесен уикенд! Bisous! :)
Мария, чудесни бишкоти!Много хубава усмивка си получила, вдъхновяваща:))).
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Благодаря, Аелис! :)
ОтговорИзтриванеМариче, честита награда и благодарности за това, че я споделяш и с мен!
ОтговорИзтриванеНай-сърдечни поздрави и много, много усмивки да има винаги около теб!
Благодаря, Миме, и от мен пожелания за всичко най-прекрасно! Целувки!
ОтговорИзтриванеНикога не съм и помисляла, че може толкова лесно да се направят бишкоти. Използвах ги за тирамису и се получи прекрасно.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за добрите отзиви!
ИзтриванеБишкотите наистина са много лесни и вкусни- радвам се, че са се харесали и на Вас.
С пожелания за хубаво лято! :)
И аз не вярвах, че се правят толкова лесно. Но преди да ги направя имам един въпрос - мекички ли са бишкотите или се получават твърди?
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ИзтриванеМного съжалявам за късния отговор... дано това да не се е оказало причина да не направите бишкотите!
Бих казала, че са крехки - точно каквито едни бишкоти трябва да бъдат :) Опитайте ги, много са вкусни и се правят за нула време. Много са подходящи за всякакви десерти с бишкоти- от сладоледени до тортени изпълнения. И с кафенце само са чудесни :)
Лесни и вкусни. Благодаря.
ОтговорИзтриванеРадвам се, че са се харесали :) Благодаря за коментара!
Изтриванеpredpolagam she ne sa tolkova hubavi shtom nikoy ne gi e probval
ОтговорИзтриванеТова оставям Вие сам/а да прецените, ако решите да изпробвате рецептата.
ИзтриванеНевероятни,пухкави прекрасни!!!
ОтговорИзтриванеНаправих за нула време!!!
Е, страхотно се радвам, че са Ви харесали!
ИзтриванеДа ми изпратите снимка! :)
Как смятате дали е удачно да ги приготвя от предния ден, понеже искам да ги използвам за тирамису?
ОтговорИзтриванеО, ама разбира се, няма никакъв проблем.
ИзтриванеТъкмо ще изпръхнат хубаво и ще се напоят по-добре с кафе :)
Колко долу горе бишкоти се получават от тази доза? Нужни са ми за бишкотена торта. Благодаря
ОтговорИзтриванеКолко долу горе бишкоти се получават от тази доза? Нужни са ми за бишкотена торта. Благодаря
ОтговорИзтриванеМного хубава рецепта
ОтговорИзтриванеСега ще пробвам със тази рецепта,вместо бишкоти да направя цял блат,не се ли прави на този принцип пандишпанов блат?
ОтговорИзтриване