вторник, 6 ноември 2018 г.

Френски лучен хляб с мащерка

С аромат на късна есен. Пухкав, разкошен и много любим. Опитайте! :)


Необходими продукти:

400 г бяло брашно
5 г суха мая
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. захар
1 с. л. зехтин
около 250-270 мл топла вода

1 голяма глава лук
1 ч. л. суха мащерка
малко сол и черен пипер
щипка захар
зехтин

Приготвяне
Брашното, маята, солта и захарта се смесват в купа и се разбъркват. Добавя се зехтинът и с постепенно добавяне на топлата вода се замесва меко, еластично и нелепнещо тесто. Поставя се в леко намаслена купа, завива се със свежо фолио и се оставя на топло да втаса, докато утрои обема си.

Лукът се нарязва на тънки полумесеци. В тиган се загряват 1-2 с.л. зехтин, прибавя се нарязаният лук. Подправя се със сол, черен пипер, щипка захар и мащерка и се готви, докато омекне, течността от него се изпари напълно и започне леко да се карамелизира. Отстранява се от котлона и се оставя настрани да се охлади.

Втасалото тесто се изважда върху набрашнен плот и леко се разстила с пръсти. Върху него се изсипва лукът, краищата на тестото се завиват навътре и тестото се омесва още веднъж, за да се разпредели лукът навсякъде из него. Оформя се на кръгло или продълговато хлебче, поставя се в застлана с хартия за печене тавичка, покрива се с фолио и се оставя да втаса повторно.

Хлебчето се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна до златиста коричка. 

5 коментара:

  1. Това ще се прави задължително, благодая, Мария! В лидл има един хляб с картофи и лук, който много ми допада, така че и този ще ми хареса!

    ОтговорИзтриване
  2. Даде ми идея за следващ експеримент, Весе. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за споделената рецепта! Получи се страхотен хляб!Следвах рецептата дословно, с малка добавка-запържен бекон.

    ОтговорИзтриване