сряда, 14 март 2012 г.

Хрупкави финландски понички

Още нещо интересно финландско за хапване- понички, но не какви да е, а хрупкави и с много интересна форма. Приготвят се по време на пролетния карнавал, с който финландците отбелязват настъпването на топлото време и пробуждането на природата. Синоптиците обещаха, че тази седмица най-после пролетта ще навести и нас, затова мисля, че моментът да ви ги покажа е особено подходящ.
Рецептата всъщност не е нищо необичайно, интересен е начинът на приготвяне на тези понички. Тестото се шприцова в горещата мазнина, за да се получат нещо като птичи гнезденца, символизиращи пролетта и изпържено по този начин то става приятно хрупкаво и вкусно. Моите гнезда, естествено, заприличаха по-скоро на разрушени след яростно птиче нападение, отколкото на симпатични такива, но все пак ги правя за първи път (взимам си бележка и за вбъдеще ще се постарая повече). Поничките не отнемат много време за приготвяне и ако някой ден ви се прииска да зарадвате малчуганите около вас с нещо весело, ето и рецептата от моята книжка:

Хрупкави финландски понички


Необходими продукти:

3 яйца
2 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
150 мл. прясно мляко
200 г. брашно
мазнина за пържене
пудра захар за поръсване

Приготвяне:

В купа чукнете яйцата, без да ги разбивате. Добавете захарта, солта и млякото, разбъркайте и прибавете брашното. Бъркайте докато се получи хомогенна смес.

Загрейте мазнина за пържене в по-дълбок съд. Когато се сгорещи, изсипете тестото в пош с тънък накрайник и шприцовайте тестото в горещата мазнина, като се стараете да оформяте кръгли понички не по-големи от 7-8 см. в диаметър. Пържат се до златисто, отцеждат се върху кухненска хартия и се поръсват обилно с пудра захар, която по желание може да ароматизирате с една ванилия.

Тъй като гъстотата на тестото доста зависи от брашното, което се използва, ви препоръчвам преди да пържите поничките да пробвате как ще се шприцова. Ако е по-рядко няма да ви се получат хубави завъртулки, защото всичко ще се слее, а ако е много гъсто ще излиза по-трудно от поша, затова, ако е необходимо, добавяйте още мляко или брашно, докато се получи подходяща гъстота.

25 коментара:

  1. Мария, чудни са, аз един път без да искам постигнах точно този резултат, правейки нещо друго ... испански чуроси :)) Твоите гнезденца са чудни, нищо че са рошавки :) Моите да не ти казвам на какво приличаха :)
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха, благодаря ти, Ев, разсмя ме :) Аз толкова се старах да ги направя като хората и виж какво стана, може би е трябвало да си мисля за нещо друго, докато ги шприцовам, за да се получат както трябва :))
      Хубав ден желая и на теб! :)

      Изтриване
  2. Много красиви са се получили :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Симпатични бих казала по-скоро, Дени :) Но поне бяха вкусни, пък и малкия много им се радваше. Благодаря ти!

      Изтриване
  3. Мария, чудесна идея :)
    Бих си хапнала с удоволствие едно гнездо !
    Сърдечни поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай, Дани! Топлички са чудесни! :)

      Изтриване
  4. Гледай ти какви завъртулки са измислили финландците;) Да и се чудиш? Имах съвсем друга и по-сухарска представа за тях;)
    Но идеята много ми допадна. Благодаря, Мария, че я сподели.Сега двойно повече хора ще попадат на твоя блог;)))
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Мъхче, финландците са може би едни от най-свободомислещите хора на планетата, може би точно заради ограниченията, които им налага суровият климат. Ако говорим изобщо за някакъв консерватизъм в нещо - не там, а тук е мястото! ;)
      Радвам се, че ти допада идеята! Прегръдки от мен и хубав четвъртък! :)

      Изтриване
  5. Мария, освен, че са много красиви, със сигурност са и много вкусни. С повечко пудра захар, ще се почерпя с удоволствие... :)))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Ели! Заповядай, почерпи се! :)

      Изтриване
  6. И аз се увличам по чуждестранна кухня, а да си призная за финландска досега хич не съм помисляла:) Дори не съм срещала рецепти за нея! Тези понички са много интересни, а определено и много вкусни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Забелязвам тази тенденция при теб, Candy, и много ти се радвам за това! Хубаво е да се научават нови неща, в кулинарията наистина не трябва да има граници!
      Благодаря ти, че се отби! Хубав и усмихнат ден! :)

      Изтриване
  7. Миме,... толкова са красиви твоите понички, че... не бих ги изяла, а.... бих ги .....изпозувала чудесно за декорация! Невероятни са,... голяма красота си инвестирала в тях!!! Изобщо не изглеждат на разрушени гнезда (по твоите думи), а.... ми изглеждат ми като хрупкави пухкави цветенца!!! Много са апетитни, а.... и прекрасно си ги поднесла! Благодаря ти за удоволствието , което ми достави с тях! Прегръщам те и ти желая много вълнуващ и позитивен четвъртък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Албенче!
      Сърдечни прегръдки и от мен, с пожелания за вълнуващ уикенд! :)

      Изтриване
  8. Страхотни са! Ще ги направя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, Траянче! Благодаря ти!

      Изтриване
  9. Това е рецепта само за мен :) Определено трудно ми се отдава да следвам форми при правенето на понички :) Много благодаря за идеята и рецептата! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря, Габи! Както и да ги направиш, все ще станат, къде ще ходят ;)
      Прегръдки и от мен, много!

      Изтриване
  10. хехе,че симпатични гнезденца!
    пак си супер идейна,Миме,и радваш окото с чудни снимки!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И мен ме радват хубавите ти думи, Роси! Старая се, доколкото ми е възможно :)
      Целувки и слънчево настроение!

      Изтриване
  11. Много са идейни и забавни, Мария,
    а предполагам и също толкова вкусни - чудесна рецепта!
    Сърдечни поздрави и много усмихнати мартенски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено ми беше интересно и забавно да ги направя, Дианче! Радвам се, че ти харесват, много!
      И от мен пожелания за хубави почивни дни и много настроение! :)

      Изтриване
  12. Здравей, Мария
    би ли върнала отговор на l.slokoski@goodfood.bg?
    Бихме искали да публикуваме рецептата ти в нашата рубрика BG blogs :)

    ОтговорИзтриване
  13. Много весели, сигурна съм, че са и много вкусни!
    Ще ги опитам с удоволствие!


    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Леви!
      Прегръдки!

      Изтриване