неделя, 9 септември 2012 г.

Чоризо с чесън и крутони

Към почитателите на бирата е адресиран и днешния ми пост с предложение за едно чудно испанско мезенце - пикантно и много, много вкусно! Количеството и пропорциите на продуктите са според вашите предпочитания.

Чоризо с чесън и крутони


Необходими продукти:

150 г. чоризо
1-2 скилидки чесън
2 филийки стар хляб
суха мащерка
пресен магданоз
сол

Приготяне:

В тиган загрейте мъничко, ама наистина мъничко зехтин, в който леко запържете нарязани на ситно 1-2 скилидки чесън. Прибавете към тях нарязано на кръгчета пикантно чоризо, посолете леко (испанските колбаси са много хубави, но са безсолни за българския вкус), поръсете във суха мащерка и го запържете и него, като го разбърквате, за да се зачерви от всички страни. Когато е готово го прехвърлете чинийка, като запазите отделената от колбаса мазнина в тигана.


Върнете тигана на котлона и на мястото на чоризото сложете вътре нарязани на кубчета филийки стар хляб. Те ще поемат отделената ароматна мазнина. Запържете ги от всички страни и когато са готови, добавете към тях чоризото. Разбъркайте няколко пъти, колкото да се смесят, поръсете със ситно нарязан пресен магданоз, разбъркайте отново и сервирайте мезето веднага с добре изстудена биричка.


Нека се възползваме от хубавото време, докато е време! Наздраве!

22 коментара:

  1. Не съм от почитателите на бира,нито никак, но ще стана много лесно почитател на мезето, предложено за нея :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дивче, и с винце върви :) Ама е лютичко, да предупредя!

      Изтриване
  2. Много ми хареса тази рецепта,за което ти благодаря,Мария!Само,че се чудя дали няма да объркам нещата ако вместо биричка си пийна чаша студено,бяло винце:)))))))))))Браво за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съвсем няма да сбъркаш, Миленче! Просто на мен ми се струва, че с биричка върви най-добре :)

      Изтриване
  3. Много хубава рецепта, Мария, дори и бира няма да и търся!

    ОтговорИзтриване
  4. Хубаво предложение! Изглежда много апетитно! Благодаря за рецептата! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е вкусно, Дани! Който не обича люто може да си го направи с някой по-непикантен колбас от същия тип, вече има избор на пазара и при нас.

      Изтриване
  5. Много харесвам чоризо! Страхотна рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ние много го харесваме, Траянче :) Благодаря ти!

      Изтриване
  6. Дано да е по-благосклонна идната софийска зима, изпълнена с по-малко троли навред :-)Много ми хареса снимката накрая, правена някъде из слънчевите части на континента :-) Дано топлото и ваканционно настроение се задържи за по-дълго край теб!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оо, Дени, даже напротив - с всяка следваща зима стават все повече и все по-сърдити.. на моменти имам чувството, че се напреварват кой по-злостна физиономия ще извади :D Но много ти благодаря за пожеланията - дано така стане наистина! :)
      Сърдечни поздрави и от мен!

      Изтриване
  7. Мария,съвсем зачезна и ми липсваше,но се надявам,че лятото е било много пълноценно!
    Гозбичката изглежда страшно апетитно,а и любопитно,че не съм готвила чоризо!
    Сърдечни прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си мила, Роси! (hug) Прекрасно беше лятото наистина, жалко, че си отива...
      Вкусно е чоризото, в каквото и ястие да го включиш. Веднага те пренася на едно по-слънчево място! :)
      Голяма, голяма прегръдка от мен!

      Изтриване
  8. Хей, радвам се, че се завърна:) при това с вкусно предложение.



    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милото посрещане, Леви! И аз се радвам, че съм отново сред вас! :)

      Изтриване
  9. Много апетитно предложение за бирено мезе!
    Няма как, зимата ще дойде, но тогава ще ни топлят спомените за посетените през лятото красиви слънчеви места, като това на последната снимка ;)
    Поздрави и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Ели! И също така да се надяваме, че тази зима няма да е така люта, както предвещават.. аз съм южно дете, не обичам да ми е студено :)
      Поздрави и от мен, много хубаво настроение ти пожелавам! :)

      Изтриване
  10. Ей, така ми липсваш!
    Ястието много ми допада, то се знае, ще се пробва!
    Целувам те*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ти много ми липсваше, Кате! Целувки имаш и от мен! :)

      Изтриване
  11. Вкусът ароматът на чесън са уникални в ястията, особено го обичам с пилешко или някакви картофи независимо как са направени, много добър вкус се получава и като че ли апетитът ти се отваря, което не е добре де хахха, благодаря за тази рецепта. Днес по късно ще се опитам да я направя и дано се получи така добре както сте я снимали и вие. Както казвате те ще поемат отделената ароматна мазнина. И ако запържим от всички страни и когато са готови, добавим към тях чоризото, със ситно нарязан пресен магданоз ще се получи фантастичен вкус.

    ОтговорИзтриване
  12. Искрено ви благодаря за тази рецепта, която е именно към почитателите на бирата с испанско мезенце - пикантно. Обичам испанската кухня и с това чоризо което от миналата година открих гледам да готвя каквото може с него, понеже вкусът му е доста интересен и придава невероятно ухание.Направо седа и гледам тази снимка и вече искам да ям.Ще се опитам да я направя, благодаря за подробното описания на рецептата и бързо става като гледам.

    ОтговорИзтриване