Днес искам да ви представя една страхотна рецепта за домашно приготвени френски багети. Ако решите да ги опитате съм сигурна, че няма да останете равнодушни към изкусително хрупкавата коричка, меката въздушна сърцевина и неустоимия вкус, които ще изпълнят сетивата ви.
Рецептата сподели моята приятелка Nath, която търпеливо ми разясни цялата технология около приготвянето им.
Merci de tout cœur, Nath!
За да си приготвите тези хрупкави багетки у дома е необходима малка предварителна подготовка. Става дума за закваската за тестото, която се приготвя в продължение на 3 дни и ако имате доза търпение, ще се убедите, че абсолютно си е заслужавало чакането. Рецептата за тази квас е много популярна и е на Eric Kayser. Надявам се продължителното време да не ви стресне - веднъж приготвена, може да я ползвате дълго време и да я съхранявате в хладилника седмици наред.
Етапите за приготвянето на квас за багетите и продуктите, с които си я направих аз, са следните:
Квас / Levain liquide:
Етап I: В съд се смесват 50 г. пълнозърнесто брашно и 50 мл. хладка вода. Разбъркват се добре, съдът се покрива с кърпа и се оставя да престои на стайна температура (между 20 и 25 градуса) 24 часа.
Етап II: Смесват се 100 г. брашно (аз сложих бяло), 100 мл. вода и 20 г. захар. Към тази смес се прибавя престоялата 24 часа смес от предния етап, всичко се разбърква и съдът отново се оставя покрит с кърпа на стайна температура (20-25 градуса) за още 24 часа.
Етап III: Смесват се 200 г. брашно и 200 мл. вода, прибавя се престоялата смес от етап II, отново се разбърква. Оставя се, покрито с кърпа за още 12 часа на стайна температура (20-25 градуса).
Етапите за приготвянето на квас за багетите и продуктите, с които си я направих аз, са следните:
Квас / Levain liquide:
Етап I: В съд се смесват 50 г. пълнозърнесто брашно и 50 мл. хладка вода. Разбъркват се добре, съдът се покрива с кърпа и се оставя да престои на стайна температура (между 20 и 25 градуса) 24 часа.
Етап II: Смесват се 100 г. брашно (аз сложих бяло), 100 мл. вода и 20 г. захар. Към тази смес се прибавя престоялата 24 часа смес от предния етап, всичко се разбърква и съдът отново се оставя покрит с кърпа на стайна температура (20-25 градуса) за още 24 часа.
Етап III: Смесват се 200 г. брашно и 200 мл. вода, прибавя се престоялата смес от етап II, отново се разбърква. Оставя се, покрито с кърпа за още 12 часа на стайна температура (20-25 градуса).
След като изтекат последните 12 часа, получената квас е готова за употреба. На повърхността са се образували множество балончета и сместа мирише на боза ( няма нищо странно - нали и бозата се прави от ферментирало брашно :) ) Така приготвена може да се съхранява в добре затворен съд в хладилника за 8 дни. След този срок е необходимо да се повтори етап III, за да се поддържа "жива", а през този период, когато си взимате нужното количество, може да си допълвате липсите със смес от вода и брашно в съотвените пропорции, за да си имате винаги под ръка готова за употреба квас.
И ако дотук прочетеното не ви е отказало от желанието да си приготвите хрупкави багети у дома, ето и рецептата за тях:
Домашни френски багети
(Les baguettes maison de Nath)
500 г. бяло брашно
280 мл. хладка вода
5 г. суха мая
120 г. квас 8 г. сол
Приготвяне:
От посочените продукти се замесва тесто. Меси се на ръка или в кухненски робот, докато се получи гладко хубаво тесто, завива се с кърпа и се оставя на топло да втаса за около час или докато удвои обема си. Тестото е страхотно, еластично и много приятно за работа. След като втаса, се разделя на 4 равни части. От всяка част се оформя багета, като дължината се съобразява с тавата, в която ще се пекат.
Тъй като не знам, дали ще успея да обясня добре процеса на оформяне на багетите, искам да споделя с вас едно страхотно видео на Ciril Hitz по темата. На мен лично ми беше изключително полезно, надявам се, че и на вас ще бъде в помощ:
Оформените багети се оставят да втасат повторно за около 40 - 45 минутки. 20 минути преди да са готови, фурната се загрява на 250 градуса и на най-долна скара се поставя огнеупорен съд с гореща вода. Багетите се дооформят, като се правят прорези с остър нож по повърхността им. Преди това се напръскват леко с вода и по желание може да се поръсят с брашно. Слагат се във фурната и температурата се намаля на 200-220 градуса (при мен 200 + вентилатор). Пекат се за около 20-30 минутки, докато получат приятен хрупкав загар. Изваждат се и се охлаждат върху решетка.
Разрезът е страхотен, нали?
Непременно ги опитайте! Прекрасни са и на вид, и на вкус и съм убедена, че повече няма и да си помислите да си купите багета от магазина.
Още една чудесна рецепта за домашни френски багети може да откриете тук.
Мария, чудесни са багетите ти :)
ОтговорИзтриванеМного пъти съм ги гледала, както и клипа, но сега след твоето представяне със сигурност ще опитам!
Поздравления за чудесните награди и благодаря, че ги предаваш и на мен!
Прегръдки и хубав уикенд!
МИМКА, багети фантазия бръво на тебе .
ОтговорИзтриванеРецептата е страхотна май ще се прави :)))
Честити награди заслужени си са няма спор.
Благодаря ти за уважението и споделената награда с мен.
Прегръдки и хубава вечер.
Мария, наистина прекрасен разрез и невероятни багети! Благодаря ти и за наградките:)
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
Дани, Зиче, Траянче, сърдечно ви благодаря!
ОтговорИзтриванеАко ги опитате, много ще се радвам- наистина си заслужават!
Поздрави и хубави почивни дни, момичета! :)
Мария, много сполучливи багети. Приготвяла съм такива френски фантазийки, но не като твоите с квас. Трябва да опитам. В момента втасва повторно хлебчето по твоята рецепта за домашен ръчен хляб. Засега всичко е под контрол. Ще пиша по-късно при пълен резултат.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за наградките и вниманието.
До скоро!
След всички усилия по приготвянето им, със сигурност са се получили толкова вкусни, че могат да те откажат да купуваш от магазина! Аз вече съм превърнала кухнята в експериментална лаборатория, така че ще ги тествам тези багети някой ден!
ОтговорИзтриванеХубав остатък от уикенда!
Мими,невероятен разрез наистина!
ОтговорИзтриванеБагетите са толкова хубави,че задължително ще повторя рецептата ти!
Прегръщам те и ти благодаря за видеото!
Изглеждат направо убийствени- и отвътре и отвън!
ОтговорИзтриванеНай-чистосърдечно си признавам,че толкова търпение у мен няма да се намери,но пък ще нахраня очите си поне с твоите багетки,защото са страхотни,Мария!Поздравления за майсторството и мерака!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце,че сподели с мен наградите си,нека получаваш все повече и повече!
И много ме зарадва,че често си ми на гости,което се надявам да означава,че съм ти подействала идейно на менюто!
Поздрави и хубава неделя!
Witch, много ти благодаря! :) Опитай, ако ако имаш възможност - багетите по тази рецепта имат вкус на истински френски багети, които нямат нищо общо с тукашните по магазините.
ОтговорИзтриванеНадявам се ръчният хляб да се е получил добре!
Поздрави от мен и браво за курса - желая ти успех!
Благодаря ти, Дени! Сигурна съм, че ще се получат и много ще ви се харесат!
Целувки!
Кате, много ще се радвам, ако ги пробваш! Видеото е страхотно, надявам се да ти
бъде полезно!
Много прегръдки и от мен!
Лулу, благодаря ти от сърце!
Еликсирче, аз пък искам да те окуража да пробваш, защото приготвянето на багети отнема точно толкова време, колкото и приготвянето на всеки друг хляб и много по-малко време от приготвянето на някоя по-завъртяна погача, а ти си майстор на питките! :)
Тази закваска е вълшебна, аз вече слагам от нея и в другия хляб - резултата абсолютно си заслужава трите дни чакане около приготвянето й! И те са само толкова, защото после си имаш готова квас в хладилника дни наред, която просто трябва периодично да се допълва и веднъж седмично да се захранва наново за 12 часа.
Наистина много идеи черпя от теб, Роси, благодаря ти за вкусните рецепти!
Пожелавам ви страхотна нова седмица! :)
Мария, фантастични са! Много обичам всякакви хлебчета, багети и мога да си ги ям ей така без нищо :)
ОтговорИзтриванеЧудна седмица!
Мария, приготвила си пиршество за очите и наслада за небцето :) И понеже се опитвам да се възпитам в дух на търпение при готвенето ще опитам да ги приготвя. Имам един въпрос - горе-долу какво е количеството квас, което се получава? Прегръдки и хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеМерси много, Ева! И при нас половината изчезват още топлички :)
ОтговорИзтриванеГаби, получава се горе-долу един пълен голям буркан (от около 800 мл.) Аз слагам по 9-10 супени лъжици квас на 500 гр. брашно и 5 г. суха мая. Като си взема така 1-2 пъти, после започвам след всяко взимане да си забърквам в чашка по 50-60 г. брашно и същото количество хладка вода и тази смес изсипвам в буркана, разбърквам и прибирам в хладилника. Тоест взимам си 100-120 г. квас и си добавям същото количество, за да си имам под ръка.
Ако имаш въпроси ми пиши, с радост ще ти отговоря. Имам още една рецепта за багети, тя е "по-бърза" :) Скоро ще я публикувам, но тази специално на мен ми е фаворит!
Поздрави и от мен и много хубава седмица!
Sono perfetti
ОтговорИзтриванеciao
Така е, страхотен е разрезът, но не само той - цялата им визия е страхотна!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата и за наградата :)
Хубава седмица :)
ммммммммммммнммммм много обичам френски багети изглеждат страхотно на снимките
ОтговорИзтриванеБих се замислила-както съм я подкарала с месенето,не ми пречи и това да пробвам,защото тези багетки изглеждат толкова вкусно...
ОтговорИзтриванеПриятен ден,Марийче!
Oooooooo разкош!
ОтговорИзтриванеНе знам дали ще се справя, но с удоволствие ще опитам!
Клипчето ще ми е от полза със сигурност
Веднага си "грабвам" наградките!
Много, много благодаря, че ги сподели с мен, Мимче!
Сърдечен поздрав и усмивки:):):)
Мария, домашния ръчен хляб е чудесен. Вече три пъти направих от него в различни дози. Препоръчвам рецептата горещо. Благодаря!
ОтговорИзтриванеМного благодаря на всички!
ОтговорИзтриванеGrazie, Stefania! :)
Федорка, благодаря! Много си заслужават!
Живе, давай смело! Не е трудно, а са супер вкусни!
Леви, със сигурност ще се справиш! И после да не забравиш да се похвалиш! :)
Witch, много ме зарадва с хубавите отзиви! Радвам се, че хлябът се е получил добре, благодаря ти!
Пожелавам ви страхотен ден и много весел празник днес! :)
Хлебчетата изглеждат страхотни. Незнаех, че на този вид хляб му викат багета. Всъщност търпение трябва само със закваската, после до колкото разбрах само си чупиш от нея и добавяш, за да не свърши. Мисля, че ще изтърпя тези 3 дни, въпреки че още сега ми се иска да завъртя 2-3 и да ги пъхна във фурната :)
ОтговорИзтриванеТочно така - 3 дни за закваската и нито минутка повече! :) Закваската е страхотна, бих повторила - вълшебна и абсолютно си заслужава чакането! Дълго време се чудих защо нашенските багети нямат нищо общо с френските на вкус, а то ето къде била тайната... не е достатъчно само да се оформи продълговат тънък хляб от каквото и да е тесто, опитвала съм много пъти. Става вкусно, но просто не е багета :)
ИзтриванеБлагодаря ти за коментара, много ще се радвам, ако ти харесат хлебчетата! :)
Френските Багети ги пробвах и бързам да кажа, че наистина са страхотни и си заслужават чакането! Тъй като не съм от най-търпеливите, но пък от много любопитните, първия път не ги изчаках 3 дни, а само 2. Е тези от 3 ден са наистина хубави, дори само един ден си има разлика във вкуса. Не мога да опиша разликата, не съм професионален кулинар, но явно технологичното време от 3 дни е необходимо, за да се получи точния вкус. Пък и наистина чакането се изчерпва само с първите 3 дни, после няма какво да се чака :)
ИзтриванеРадвам се, че багетите оправдали очакванията ти! Благодаря ти за споделеното мнение и за това, че се довери на рецептата!
ИзтриванеПриятна вечер и хубави пролетни дни! :)
Изглежда мек и апетитен, представям си и как мирише на топъл хляб ммм... Но три дни ми се виждат много за моята нетърпелива натура. Видеото е много интересно, нямах и представа какви технологии има за правене и оформяне на хляб. Хлебарството се оказва цяла наука.
ОтговорИзтриванеФренски багети.....не бях чувала за такива, но изглеждат доста вкусно.
ОтговорИзтриванеПриличат малко на нашите франзели, или поне на външен вид. Разкошни снимки да ти се дояде. Със сигурност са много вкусни. Особено миризмата на току що изпечен хляб е уникална.Само не знам как ще издържа 12 часа, но предполагам ще си заслужава чакането. Много благодаря за споделената рецепта, доста добре си я описала и със снимките , статията ти е станала чудесна. Ще очаквам и други твои публикации.Охлаждането на решетка след изпичането им звучи странно или поне до сега не съм го правила с нито едно приготвено от мен тестено изделие.Малки тайни за вкусотии.
ОтговорИзтриванеМного благодаря! Малката тайна тук е търпението - дайте му възможност да се изяви и няма да съжалявате! :)
ОтговорИзтриванеМного благодаря за този клип,който споделихте с нас където се меси и приготвя самото тесто. Професионалиста си е професионалист личи се, само как работи с него. Дано някой ден и аз мога така!Не знам как ще мога да издържа цели 12 часа, когато получената квас е готова за самата употреба. Трябва да следя за повърхността са се образували множество балончета и това, че сместа мирише на боза освен да ми се допие друго не знам какво може да стане!Франзелките изглеждат божествено вкусни и със сигурност ще се опитам и аз да си ги приготвя пък дано да се получат.
ОтговорИзтриванеНай-добре ще е ако има как да им се добави масълце и ще станат още по-хубави.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за невероятната рецепта за този хляб, в нашият дом често се пече домашен хляб ,както казва майка ми ако не мирише до хлебче не е истински дом.По този начин не съм го правела и не знаех, че можем да допълним липсите със смес от вода и брашно в съответните пропорции, за да си имаме винаги под ръка готова за употреба квас.А не когато сме целите нацапани или не ни стигне да започнем на ново, просто си губим времето.Надявам се пак да ни пишете, днес ще пробвам рецептата и дано се получи така добре като на снимките ви.
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Проблем ли ще бъде след последното добавяне на брашно в етап 3 да се остави за 24 часа, а не за 12?Понеже искам да ги опека за закуска.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Райна, не, не е проблем. Единствено ако е много топло и съдът ти е малък, може да превтаса. Това е закваска, която не е само за една доза багети, направи си я по инструкции и си я дръж после в хладилника, като не забравяй да я подновяваш редовно с количество, равно на количеството, което си взела от нея, за да си имаш винаги под ръка.
ИзтриванеТези дни тъкмо с теб исках да се свържа по друг въпрос, ще се радвам, ако ми оставиш мейл за връзка или направо ми пишеш на моята поща (има я в профила ми). :)
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриване