С риск да ви омръзна с моите багети, реших, преди да съм забравила, да споделя още един, сравнително по-бърз начин за приготвянето им, който преди време научих отново от приятели. Той също дава много добри резултати и ако не ви се чака 3 дни, за да си направите квас, може да използвате тази рецепта и пак да се насладите на вкусните френски хлебчета.
Продуктите са същите, различна е само технологията. От тази доза пак излизат 4 големи багети.
Френски багети - втори вид
Необходими
продукти:
за
закваската:
150
г. брашно
150
мл. топла вода
5
г. суха мая
за
тестото:
350
г. брашно
1
ч. л. сол (равна)
цялата
закваска
около
150-170 мл. топла вода
Приготвяне:
В
купичка смесете всички продукти за закваската. Разбъркайте добре до
получаване на хомогенна смес, покрийте купичката с кърпа или салфетка и я оставете на стайна
температура (20-25 градуса) за минимум 12 часа. Сместа ще се надигне и ще се образуват балончета, затова си предвидете малко по-дълбока купичка.
На
следващия ден в подходящ съд смесете брашното и солта за основното тесто. В
средата на брашното направете кладенче и изсипете в него закваската. С постепенно
добавяне на топла вода замесете гладко и еластично тесто, което да не лепне.
Покрийте съда с кърпа или със свежо фолио и оставете тестото да втаса на топло.
Втасалото
тесто премесете леко върху набрашнен плот и с остър нож го разделете на четири
равни части. От тях се оформят малки продълговати питки, покриват се с кърпа и
се оставят да си починат 15-20 минути, след което са готови за оформяне.
Останалите стъпки по оформянето и изпичането на багетите са същите като при тези, приготвени с квас. Резултатът е отново чудесен- вкусни багети с превъзходна хрупкава коричка и въздушна сърцевина, готови да правят компания на някоя супичка или ястие, да бъдат превърнати в брускети, сандвичи или да си ги похапнете топлички просто ей-така.
Много са ти хубави багетите и въобще не може и да има омръзване от тях! Даже започвам съвсем сериозно да се замислям дали към края на месеца да се пробвам най-сетне да направя едни такива :-).
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер, Мари!
МИМКА, където ухае на хляб аз съм там веднага:))))
ОтговорИзтриванеМного хубави багети си спретнала и сега ще ме караш и аз да правя ми то всеки ден си меся па защо да не е багети вместо хляб.:))) Копвам си резептата ще меся :)))
Силно те прегръщам и спокойна нощ!
Мимче,ако знаеш как ми трябват такива багетки заследващата супичка...
ОтговорИзтриванеИ аз като мето любимо Зиче, в събота(понеже утре ми е много натоварен ден:( Ще ги спретна и ще ти се похваля със снимчици:)
А,пред прозорчето с декорациите, с милото,на лунна светлина бих си пила винцето:)
Прегръщам те миличка и те целувам;)))
Стават за нула време, момичета, мързелива работа :) Ще чакам отзиви, наистина са много вкусни, а за супичка, Кате, са направо идеални! И аз ви изпращам много прегръдки! И наздраве от мен! ;)
ОтговорИзтриванеМария, много ме съблазняваш с тези багетки :)
ОтговорИзтриванеЩе взема да опитам по бързата процедура!
Прегръдка и хубава вечер!
Da si kaza, hich ne mi omrazwat, sorry za latinicata, no na tova PC niamam kirilica;-)
ОтговорИзтриванеPrekrasni sa!
Страхотни багетки,Марийче!
ОтговорИзтриванеЗаписала съм си рецептата и чакам удобен момент ,за да ги направя...
Поздрави от мен!
Не знам ако не си бяхте купили тези машини за месене и печене , дали толкова тестени изделия щяхте да публикувате всеки ден?
ОтговорИзтриванеО,какъв ужасно жлъчен и лишен от смисъл коментар прочитам преди мен,та чак ми е трудно да се въздържа да не го изкоментирам.
ОтговорИзтриванеМиме,извини ме,мила!
Багетките са разкошни,и определено повече ми харесва тази рецепта поради съкратеното време за приготвяне,благодаря ти!
С тази хрупкава коричка са просто идеални!
Много усмихнати почивни дни ти пожелавам от сърце!
Дани, Мъхче, Живе, благодаря! Този метод има едно неудобство- закваската трябва да се приготвя отново и отново за всяка отделна доза, което вече прави нещата тромави, затова аз предпочитам да замесвам тестото с квас. Но за еднократно приготвяне това е много добър вариант. Надявам се да ви харесат! :)
ОтговорИзтриванеLisanka, вероятно да, защото аз нямам машина за хляб!
Днес е петък, желая ви мнооого слънчев ден и хубави предстоящи почивни дни! :))
Еликсирче, благодаря ти и аз! Надявам се сега вече да се престрашиш- сигурна съм, че много ще ти харесат багетките и тогава ще си забъркаш квас, за да не се налага винаги, когато искаш да си направиш, да чакаш по 24 часа :)
ОтговорИзтриванеМного прегръдки имаш от мен и също пожелания за чудесен ден и весел (и вкусен) уикенд! :)
Страхотни франзелки , Мери! Изглеждат много хрупкави и апетитни! Идва ми .....да си отхапя веднага от тях!!!
ОтговорИзтриванеЗаповядай! :D И при мен това е първата мисъл, минаваща през главата, веднага щом ги извадя от фурната! :)
ОтговорИзтриванеСтрахотни са , Мимче!
ОтговорИзтриванеМай е време да се престраша и да опитам:)
Прозореца е вълшебен!
Прегръдки, топла и усмихната седмица!
Много ти благодаря, Леви! :)
ОтговорИзтриванеЦелувки от мен!
Мария, днес ги направих и съм очарована!
ОтговорИзтриванеТочно по моя вкус - с хрупкава коричка и много шупли отвътре!
Малко е ми се получи оформлението, защото исках да ги направя по-малки,но това не се отрази на вкуса!
Прегръдки и хубава неделя!
Дани, много се радвам! Наистина се получават страхотно, а малките багети са перфектни за сандвичи - често правя такива и свършват за нула време :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за хубавите отзиви, желая ти чудесна неделна вечер и до скоро!
Ех, трябваше да започнеш с тази рецепта, къде по-кратка е за изпълнение :) Но първо си искала да ни измъчиш с трите дни. Шегувам се разбира се, по-дългата рецепта дава прекрасни хлебчета, а по-кратката ще я пробвам също, въпреки че в хладилника си имам още закваска и тесто. Приятелките ми бяха впечатлени от вкуса на хлебчетата и изумени колко време трябва да се чака за този вкус :) Но мисля, че и тях ги зарибих.
ОтговорИзтриване