петък, 16 ноември 2018 г.

Домашен ябълков сладкиш

Това е една от онези рецепти, които всеки припознава като рецепта на своята майка, баба, леля. Написани на ръка върху пожълтелите страници на стара тетрадка и без никакви претенции за изтънченост и висша кулинария, точно те обикновено остават в наследство и съхраняват за поколенията през годините спомените от детството и уюта на семейния дом. 

Точно такъв е и сладкишът, с който ще ви почеря днес - съвсем простичък, на пръв поглед невзрачен дори и с продукти, наивно измерени в чаени чашки вместо в точни грамажи, но несравнимо ухаещ на гостоприемен дом и зимен уют - нещо непостижимо за така популярната напоследък огледална глазура, която дори аз се научих да приготвям. Какво да се прави - мода! ;) 

Без повече приказки следобедно днес ви поднасям поредната рецепта с любимите ми ябълки и ви подканям да сгреете идващите почивни дни с нея. :)

Домашен ябълков сладкиш


Необходими продукти:

2 яйца
3 к. ч. захар
2 к. ч. олио
4 к. ч. брашно
3 средно големи ябълки
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. канела
1 к. ч. счукани орехи и/или стафиди
пудра захар за поръсване


Приготвяне

Ябълките се почистват и се настъргват на едро ренде. Към тях се добавят содата и канелата и се разбъркват хубаво.

В купа се разбиват яйцата и захарта. Добавя се олиото и се бърка до усвояването му. Към тази смес се прибавят ябълките, след това постепенно брашното и накрая ядките, като се разбърква добре, за да се разпределят равномерно в сместа. 

Тестото се изсипва в намазнена тавичка (или други малки или големи формички) и се пече на умерена фурна (180 градуса) до суха клечка. Сладкишът се охлажда леко, внимателно се изважда от формата и се поръсва обилно с пудра захар. 

1 коментар: