Когато времето започне трайно да застудява, често ме обхваща едно такова скандинавско настроение. Пускам си някоя изтрещяла готик метъл музика и заедно с мрачния в повечето случаи текст на песните, се пренасям мисловно в онези бели северни страни, където въздухът е толкова кристално чист, че чак е прозрачен; където водата е като огледало и всичко е толкова, толкова спокойно, дори неземно бих казала. В унисон с тези мои настроения спонтанно дойде и решението да изпека канелени кифлички:
За канелените кифлички се твърди, че са родом от далечна Швеция, но са много разпространени във всички скандинавски страни. Kanelbulle, skillingsbolle или korvapuusti - както и да изберете да ги наричате, все са си вкусни. И точно едни такива "сгряващи", както се изрази Дани за канелата :) Моите избрах да бъдат като korvapuusti - финландски, заради начина на оформяне. Докато шведските и норвежките кифлички са навити като охлювчета, тези се режат зигзагообразно на триъгълничета. Рецепти за тях има различни, но общо взето всички представляват хубаво тесто, като за бриош, поръсено с обилно количество захар и канела и понякога за разкош захарна глазура.
Ето с какви продукти си ги направих аз:
Kанелени кифлички
Необходими продукти:
300 г. бяло брашно
1/2 пак. суха мая
2 пълни с. л. захар
1/2 ч. л. сол
1/2 пак. краве масло (от 125 гр)
1 яйце
около 150 мл. прясно мляко
меко масло за намазване
захар за поръсване (може и кафява)
канела
1 жълтък за глазиране
Приготвяне:
Продуктите трябва да са със стайна температура.
Брашното, маята, захарта и солта се смесват в купа и се разбъркват. В сместа се прави кладенче, в което се чуква яйцето, добавя се разтопеното масло и с постепенно добавяне на затопленото мляко се замесва тесто, което се покрива с кърпа и се оставя на топличко да втаса.
Когато удвои обема си, тестото е готово и може да бъде разточено на правоъгълник върху набрашнена повърхност. Повърхността му се намазва хубаво с масълце и се поръсва обилно със смес от захар и канела. Според мен тук би се получило чудесно и с малко смлени орехчета и стафидки, но щом шведите са казали без ... ще пробвам следващият път. Правоъгълникът се завива на руло и се нарязва напречно, за да се получат охлювчета или зигзагообразно по диагонал, за да се получат тригъгълничета, които се подреждат в тавичка, застлана с хартия за печене. С малкият пръст или с дръжка на дървена лъжица се притискат в средата, за да приемат традиционната форма на финландски кифлички - ушички. Оставят се отново, покрити, да втасат повторно, намазват се разбит жълтък с малко прясно мляко, поръсват се със захар и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна до златист загар. По желание може да си направите захарна глазура и да ги поръсите с нея след изпичане.
С тези кифлички и с топла напитка може да си изкарате един супер следобед по скандинавски. А аз ви пожелавам чудесна петъчна вечер и слънчев уикенд с едно изпълнение на невероятната Таря:
Divne lepinje, obozavam cimet :)
ОтговорИзтриванеThanks, Jacamaca, I like cinnamon too!
ОтговорИзтриванеHave a nice week-end! :)
Прекрасни са станали и много ароматни!
ОтговорИзтриванеСмятам, че си се "сгряла"!!!
Поздрави, Мария и хубава вечер!
О, Дани, аромата определено ми въздейства много зареждащо, топло и предколедно дори! :) Благодаря ти, че ме подсети, че имам и канела вкъщи - тотално я бях забравила, защото през летните месеци не я ползвам особено.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и от мен и приятни почивни дни!
Мария, чудесни кифлички!Представям се какъв аромат се е носил в кухнята ти - на масълце и канела, чудно!!!
ОтговорИзтриванеА Таря е страхотна!!!Много ми беше мъчно, като се разделиха с Nightwish.
Поздрави и хубава съботна вечер!
Миме,толкова сладкодумно пишеш,колкото и реално говориш и разказваш!И направо си те представих докато четох каква си нахилена и усмихната!И как не-при тези ужасно съблазнителни кифлички!
ОтговорИзтриванеАз определено няма да слушам какви ги казват шведите и ще ръсна и малко орешки и стафиди,но ще се правят,то се е видяло!Тъкмо да "настроя" антените и аз :)))!
Сърдечен поздрав,прегръдка и ти пожелавам уханна неделя!
Роси
Уф,как забравих беее....снимките са жестоки!
ОтговорИзтриванеНаправо ми идва да се пресегна за една!:))
С дъх на канела-обожавам този аромат.И с какъв гланц само-прекрасни кифлички.
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Прекрасно изглеждат и снимките и това, което е на тях :) Ароматът на канела ми е любим, както на повечето хора.
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Много ви благодаря, момичета! Хубаво е, че има толкова много фенове на канелата, сега по Коледа ще стане страшно, усещам! ;))
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви харесват и снимите! Не мога да се меря с вас в тази област, но се старая доколкото ми е възможно.
А Таря - страхотна е Таря! За съжаление не успяхме да отидем на концерта й това лято, но така се стекоха нещата!
Приятен понеделник и хубава седмица ви пожелавам! :)
По канелата, по канелата и хоп тук :) Да се запиша и аз в нейния фенклуб. Винаги прекалявам с нея в сладкишите :) Правила съм нещо подобно, но твоите изглеждат толкова примамливи, че непременно ще се опита и този вариант! Поздрави и прегръдки!
ОтговорИзтриванеКато видя/чуя канелени кифлички и се сещам за "Карлсон, който живее на покрива", но аз съм израстнала с книгите на Астрид Линдгрен :-) Изглеждат превъзходно! Това си е чист лукс към кафето :-)
ОтговорИзтриванеСпорна и усмихната нова седмица!
Поздрави, Милена :-)
Канелени кифлички- навяват ми страхотни мисли:-)
ОтговорИзтриванеИ ми се приискват:-)
Изглеждат фантастично!
Мимче, кифличките обещават да са много вкусни и ароматни!
ОтговорИзтриванеИдеални са!
Благодаря ти за рецептата!
Прегръдки!
Много ви благодаря!! (hug) Направихте днешния ми празник още по-прекрасен с толкова хубави думи - сърдечно благодаря на всички! Прегръщам ви и ви пожелавам здраве, любов и много топлина, а на именниците- честито и наздраве! :)
ОтговорИзтриванеКифличките са страхотни!А за концерта на Таря- 26 янури не е далече:)))
ОтговорИзтриванеМария, прекрасни са кифличките. Действително канелата е ароматът, който настройва за зимния сезон. Но преди това нека се насладим на есенния благодат - тикви, ябълки, круши...
ОтговорИзтриванеБлагодаря за музикалния поздрав. Много харесвам Таря, често слушам песните и с Nightwish.
Сърдечно благодаря за вниманието към моя блог. Разходи се из коридорите на кулата - имам 2 рецепти за кифлички като едната е светкавична.
До скоро!
Анонимен, супер много ме зарадва с тази новина (за мен е новина, защото с малък калпазан вкъщи е трудно да се следят изкъсо яките мюзик-арт мероприятия)! :) Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеМила Зиче, трогната съм! Много ти благодаря за прекрасната наградка!
Вещичке, и аз много се радвам на присъствието ти, благодаря за хубавите думи! :) Непременно ще прегледам рецептите за кифлички- оказа се, че малкия мосю им е голям фен, особено ако са сладки :))
С толкова много почитатели на Таря и Nightwish, май си заформихме фен-клуб не само на канелата ;) Супер!!
Благодаря ви още веднъж и до скоро! :)
обожавам канелата като сладкарска подправка,ако има начин ще я слагам на всичко :))))
ОтговорИзтриванекифличките ти са страхотни,усещам аромата им,и особено в това мрачно време ти стоплят душата
поздрави
Мария
Марийче, и на мен като на Мириамс канелата ми е най-любимата подправка, (не само за сладки, когато рецептата позволява, я слагам и на солени ястия). А твоите кифлички са толкова изкусителни....:-))) Обичам да чета постовете ти, обичам и снимките, както и рецептите ти, всичко ми харесва наистина много.
ОтговорИзтриванеПоздравления за прекрасната рецепта и невероятното и представяне!
Прегръдки от мен и пожелания за хубави есенни дни!
Мимче,не мога да си обясня как съм пропуснала тази рецепта:(
ОтговорИзтриванеМного ми допада и с малко промени,ще си ги направя за въглехидратния ден!
Прегръщам те и се радвам,че съм ти била полезна!
Миме, благодаря ти! Канелата е идеален начин да кажеш на времето: " И какво като навън е "брррр" , на мен си ми е много добре даже!" :))
ОтговорИзтриванеПоздрави и от мен и хубава вечер! :)
Мони, мила Мони... ти винаги знаеш как да накараш човек да се изчерви! Благодаря ти с най-топли чувства за всяка мила дума, за всеки жест! Много ми е приятно да общувам с теб и се надявам някой ден да се запознаем лично :)
Прегръщам те и аз!
Кате, понякога и на мен блогър-а ми обновява със закъснение новите публикации, случва се! Радвам се, че и тази рецепта може да се вмести в диетичния режим (аз нали не съм фен на диетите). Ще чакам да похвалиш резултата! :)
Желая ти прекрасна вечер и много прегръдки и от мен! :)
Мимче, аз съм пак.:-))) Когато ти е удобно, намини през блогчето ми, там те очаква изненада.:-)) Очаквам те!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и уютна вечер, мила!
Мария, привет! За мен е удоволствие днес да те поканя на гости в кулата - има наградка в знак на уважение към теб.
ОтговорИзтриванеРеших да надникна при теб и тези страхотно изглеждащи кифлички ми се изпречкаха.Страхотни са,осещам аромата им.Залагам ги в програмата :)
ОтговорИзтриванеЛека нощ за сега ,но ще се върна,тук ухае много апетитно!
Привет отново! :)
ОтговорИзтриванеМони, какво си ми приготвила пак? Веднага ще дойда да разбера, обичам изненадите! :))
Вещичке, с удоволствие приемам поканата! Много ти благодаря за наградата и за приятелството! :)
Нели, много ме зарадва, благодаря ти! Винаги си добре дошла! :)
Прегръдки за всички и много хубава вечер ви пожелавам!