четвъртък, 28 февруари 2013 г.

Селски хляб

С някакво внезапно мило вдъхновение днес и с последното налично ръжено брашно реших да направя селски хляб. Съвсем го бях забравила горкото най-отзад в шкафа, скоро не бях правила хляб с друго брашно освен бяло. Надявам се да е доволно, че днес най-накрая успя да се реализира, пък аз да не забравя да презаредя с провизии в най-скоро време.


Ева Тонева ме подсети за селския хляб. Ето с какви продукти го приготвих аз:

Необходими продукти:

400 г. бяло брашно
100 г. ръжено брашно
1 пак. суха мая (7 г.)
1 ч. л. сол
щипка-две захар
около 300 мл. топла вода

Приготвяне:

Принципно при хляб с няколко вида брашно е хубаво да се прави предварително закваска (аз я правя 24 часа по-рано, както при багетите), обаче както споменах, желанието за селски хляб ме обзе толкова спонтанно, че минах по бързата процедура - всички сухи съставки, разбъркани в купа и постепенно добавяне на вода, докато се замеси гладко тесто. Омесете го хубаво, за да се развие глутена, завийте тестото и го оставете да втаса на стайна температура - бавно и славно.

Втасалото тесто премесете леко върху набрашнен плот и оформете като кръгла питка (този път не разделих тестото на две, исках голям хубав хляб, точно като във Франция). Сложете го в намазнена или поръсена с царевично брашно тавичка. Покрийте го отново с кърпа или със свежо фолио (леко намазнено, за да не залепне) и оставете хлябът да втаса втори път.

Загрейте фурната на 240 градуса. Сложете на най-долна скара огнеупорен съд с гореща вода.

Когато фурната загрее, поръсете хляба с малко брашно и направете няколко разреза с остър нож. Дизайна е по желание :) Винаги прорязвайте хляба непосредствено преди печене, защото ако го срежете много рано така ще "цъфне", че ще ви развали цялото удоволствие от хлебоправенето. Сложете хляба във фурната, намалете я на 220 градуса (ако имате функция вентилатор използвайте я, така горещата пара циркулира идеално из цялата фурна) и печете до готовност. За хрупкава коричка за последните 10 минутки от печенето извадете водата от фурната и открехвайте отвреме-навреме вратата, за да излиза парата.


Охладете хляба върху решетка и му се насладете с вкусна вечеря, както ще направим ние. Снимка на разрязан хляб няма този път, защото докато го чаках да изстине се стъмни, а разрязването на горещ селски хляб си е живо престъпление. Но пък е толкова красив неразрязан, че си позволявам трета бонус снимка ;)
Честит последен ден от месец февруари и нека посрещнем Баба Марта с усмивка, за да не я ядосаме още от първия ден! :) 


36 коментара:

  1. Аз толкова красив хляб не съм виждала. Вярно, вкусен ще да е, ама и оформлението ме грабна.
    Поздрави, Мария!

    ОтговорИзтриване
  2. Напоследък само домашен хляб правя, този вече мие фаворит и ще го направя! Мимче, много е красив, много! Прегъдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Мария, вълщебница си с хляба!
    Чудесен е!
    Прегръдка и Честита Баба Марта!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудно изглежда твоят хляб,Мария!
    Направо усетих аромата му.
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Леле, и ти си майсторска класа!Жестока питка!

    ОтговорИзтриване
  6. Ааааа никакво ядосване :)...щом я посрещаш с хляб нека ти бъде сладък целия месец ,Мария ! Бонуса е заслужен - много красив хляб !
    Хубав март !

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесен хляб!! Ще го направя със сигурност!

    ОтговорИзтриване
  8. Много са хубави новите ти рецепти, Мария,
    но този хляб ме грабна веднага!
    Прекрасно изпълнение, много красиво и хрупкаво изпечен!
    Комплименти и първомартенски привет,
    с пожелания за здраве, късмет и много, много щастие, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. От сърце ви благодаря за хубавите думи!
    Вкусен беше хляба снощи, ще се радвам ако се хареса и на вас :)
    Честита Баба Марта, бъдете ведри, здрави и засмени през цялата година!
    Много целувки и прекрасен слънчев ден! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Много е красив този хляб и много вкусен, комплименти! Честита Баба Марта - здраве и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  11. Мария, чудесен хляб! Завързвам ти виртуална мартеничка с пожелание за здраве, весели и усмихнати дни!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  12. Мария, разкошен хляб си направила. Майсторка си в това отношение. Браво!

    ОтговорИзтриване
  13. Мария, честита баба Марта! Да си жива и здрава, румена и засмяна.
    Слънчев и усмихнат Март!

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесен хляб, Мария!
    Честита Баба Марта!
    Здрава и засмяна да си!

    ОтговорИзтриване
  15. Разкошен хляб мечта!Поздравления за майстора! Не само вкусен, но и много красив!
    Честита Баба Марта Мария, с пожелание за здраве и сбъднати мечти и за теб и за всички около теб!

    ОтговорИзтриване
  16. Много е красив, Мария!
    Честита Баба Марта!
    С пожелания за здраве, щастие и късмет!

    ОтговорИзтриване
  17. Честита Баба Марта,Мария!

    ОтговорИзтриване
  18. Честита Баба Марта!Мими,бъди здрава и широко усмихната през цялата година!

    ОтговорИзтриване
  19. Честита Баба Марта!Невероятен е!

    ОтговорИзтриване
  20. Страхотен хляб, Мария!
    Честита Баба Марта и от мен!

    ОтговорИзтриване
  21. Ехееее,ама ти цяло изкуство си приложила при печенето,Мария!
    И страхотна шарка си му направила,че и се е запазила идеално.
    Скоро бях правила един подобен хляб,подстрекана от Зорничка и уж и аз го срязах вече втасал преди печенето,обаче му се изгуби фасона на финала.
    Както винаги идеално печиво ни представяш,и вкусно,и красиво!
    Комплименти за майсторството,хубава седмица и прегръдка от мен,мила! :)

    ОтговорИзтриване
  22. Честит празник,мила!
    Бъди обичана,успешна,удовлетворена и нека имаш повече поводи да грее лицето ти с усмивка!

    Прегръдка и весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, никога не ме забравяш!
      Благодаря ти, мила, честит 8 март на патеричка!
      Щастлива и много обичана бъди!
      Голяма прегръдка от мен!

      Изтриване
  23. Благодаря ви, мили момичета!
    Да ни е честита Баба Марта, да ни подари прекрасно време и хубави емоции!
    Много ме стоплихте с комплиментите за хляба, благодаря ви от сърце!
    Прегръщам ви всички!

    ОтговорИзтриване
  24. Миме, хлябчето ти изглежда вълшебно хубаво! Прекрасна кулинарка си! Винаги си пълна с идеи и изненади! Прегръщам те и ти желая много приятни мигове през Уикенда!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенка, благодаря ти, мила!
      Голяма, голяма прегръдка имаш и от мен!

      Изтриване
  25. Този хляб е просто перфектен, носи толкова хубаво послание към всички, поздравления за всички мартенски празници и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иглика, много ти благодаря за хубавия коментар!
      Слънчев и красив месец пожелавам и на теб!

      Изтриване
  26. Една от големите ми слабости това са домашните хлябове :) Обожавам аромата им...
    Ще надникна някой път за рецептата :)


    хубава вечер!!

    ОтговорИзтриване
  27. Аз купих пшеница и ръж в биомагазин и там ми смелиха брашно от тях.
    Стана добре,в смисъл не лепне,бухна си и т.н.Вкусът е по-различен от на купешкия хляб,не толкова рафиниран,хлебчето не е толкова въздушно и обемно,коричката по-груба.
    Въпреки това аз съм много доволна и смятам занапред да действам по този начин.
    Благодаря за рецептата!Много ще ми помогнете,ако разполагате с рецепти за пълнозърнено брашно,тъй като съм новак в материята!Поздрави!Ели.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е! Домашният хляб е по-плътен, по-вкусен и по-уханен от купешкия просто защото не съдържа разните там "подобрители" и огромното количество набухвател, което прави хляба въздушен. Също така е в пъти по-траен, нищо че няма консерванти.
      Радвам се, че си пробвала рецептата, Ели, и ти благодаря за обратната връзка! С прясно смляно брашо досега не съм пекла хляб, де този късмет, вкусът сигурно се разгръща още повече. Ще опитам скоро да покажа нещичко и с пълнозърнесто брашно, просто не съм се сетила, понеже използвам предимно бяло.
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  28. Днес и аз правя хляба,макар и за по- тъжен случай. Надявам се да стане хубав,като вашия който изглежда прекрасно.Мисля и аз да си смеля брашно в биомагазина за следващия път.Благодаря за прекрасната рецепта.Желая Ви много здраве и нови кулинарни емоции!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам за повода, но се надявам хляба да е станал хубав! А с брашно от био магазина просто няма начин да се получи обратното, със сигурност ще стане много вкусен, истински!
      Благодаря за пожеланията, аз на свой ред Ви пожелавам по-малко лоши и повече хубави моменти!

      Изтриване
  29. Отговори
    1. Съжалявам, точно време не мога да посоча, никога не го засичам, защото всяка фурна пече различно и не искам никого да подвеждам с времето за печене. Следете цвета на коричката на хляба - стане ли златисто-кафява, значи е готов.

      Изтриване