петък, 12 юли 2013 г.

Полъх от Йонийско море

Макар морето да е соленичко, днес полъхът е сладък. С аромат на канела, ванилия и съхранил в себе си мили спомени за една красива ваканция на красивите Йонийски острови.

Не съм много по писането на пътеписи, затова ще ви го спестя. Само ще кажа, че беше прекрасно, приказно, нереално изумително и неоново красиво. Спиращи дъха гледки, кристално чисти тюркоазени води, много слънце и толкова чистосърдечно мили хора скоро не бях виждала вкупом на едно място. Трудно е, много ми е трудно да опиша атмосферата, затова просто пожелавам на всеки да си подари това преживяване и по възможност в месеците, когато все още няма супер много туристи.


А аз днес ще ви представя един традиционен десерт от о-в Закинтос, наречен фриганя.



Фриганя не е нищо необикновено, а толкова топло му става на човек на душата като си хапне. Десертът има различни разновидности и търпи импровизации, но като цяло се състои от пласт сухари, напоени с ароматен захарен сироп, крем и бита сладкарска сметана, а най-отгоре се поръсва с ядки и/или се украсява с плодове. Може също така да се залее със сладък топинг. Аз реших да приготвя вкъщи варианта с традиционните канела и ванилия, защото точно тези аромати (от сладките) съхраниха много спомени това лято, нищо че канелата все я причисляват към зимните подправки. Подробности разни :))

Фриганя
 по идея от: тук


Необходими продукти*:

1/2 пакет сухари

за захарния сироп:
1/2 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. вода
1 пръчица канела
лимонова кора

за крема:
500 мл. прясно мляко
1 голям жълтък или 2 малки жълтъка
3-4 с. л. захар
3 с. л. брашно с лек връх
2 прахчета ванилия
подсладена сладкарска сметана
ядки: филирани бадеми / смлени орехи / шамфъстък
по желание - пресни плодове или сироп по избор

Приготвяне:

Най-напред направете захарния сироп. Всички продукти за него се слагат в тенджерка и сместа се загрява на котлона, докато се сгъсти. Не забравяйте да използвате добре измити био лимони за тези неща, за да ви е мирна главата.

Подредете в правоъгълна тавичка филийките сухари така, че изцяло да покрият дъното й. Когато сиропът е готов и още горещ, махнете канелата и коричките и с лъжичка сиропирайте сухарите навсякъде - да не остават сухи местенца. Основата трябва да бъде сочна и ароматна - това се води сиропиран сладкиш. Оставете тавичката настрана, докато приготвите следващия пласт.

За крема разбъркайте в купа жълтъкът и захарта, добавете брашното и малко студено прясно мляко и бъркайте, докато се получи гъста каша. Прибавете останалото мляко (студено), разбърквайки, за да не се образуват бучки. Ако имате съмнения - прецедете. Сложете сместа на котлона и сварете крема на средно силен огън при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Свалете крема от котлона, разбъркайте да се охлади мъничко и залейте с него основата на сладкиша. Разпределете го навсякъде, загладете, покрийте съда със свежо фолио или намажете лекичко с масълце, за да не се образува твърда коричка и оставете да се охлади напълно.


Освен домашен ванилов крем, за направата на десерта може да ползвате готов крем от магазина със или без варене (пудинг, крем Оле и т.н.), сладкарски крем или въобще каквото ви душа пожелае. Ако ползвате студен крем не го слагайте веднага върху горещо сиропираните сухари, а ги оставете да се охладят преди това. Може също така да замените канелата в сиропа и отгоре с нещо друго, ако сте избрали крем с друг вкус, за да се постигне хармония в ароматите.

За последния слой на сладкиша разбийте сметаната на пухкав крем. Разпределете я отгоре с пош с интересен накрайник или с лъжица; загладете или оставете рошавко - както ви харесва. Поръсете с канела и филирани или счукани ядки и оставете да стегне в хладнилника.

Сервирайте сладкиша нарязан на парченца, добавете пресни плодове по желание или сладък топинг.


* Посочените продукти са за не много голяма продълговата тавичка. За по-голямо количество удвоете продуктите.

23 коментара:

  1. Еее, Миме, страхотно преживяване ни поднасяш. Наистина и морето, и плажът са невероятни. А десертът е така сочен и апетитен... Просто приказка!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, пожелавам ти да видиш цялата тази приказка на живо!
      Благодаря ти за милия коментар!
      Прегръдка голяма от мен!

      Изтриване
  2. Мария, страхотна, незабравима ваканция си имала! А снимките от пътешествията не са никога достатъчни! Обичам такива малки плажчета, а водата е изумително синя, примамваща...страхотна е!
    Сладкишът си го бива! Несъмнено е много вкусен!
    И аз ползвам канелата и през лятото. И никак не ми напомня за зимата. Както и карамфилът. През зимата и есента си има своето стоплящо очарование.Зимата си е зима и още е далеч! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Бети, но е толкова трудно да избере човек снимки, които да покаже - всички те са толкова прекрасни! Затова се въздържам :)
      Плажът от снимката е Порто Кацики, Лефкада - просто преиказен, водата е великолепно синя, магнетично е дори само като я гледа човек...
      А канелата, ах тази канела :) Традиционна подправка за десертите в Гърция, накъдето и да се обърнех, отвсякъде ме лъхваше този аромат :))
      Затова и реших да представя десерта в оригинал откъм аромати, има време и за други комбинации :)

      Изтриване
  3. Сочен сладкиш, лесен за направа и ефектен! Харесва ми и това, че може да се импровизира.
    Мария, приятна ваканция си прекарала, на много красиви места!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, Тили, наистина е фасулска работа :)
      Ще ми е приятно да го опиташ!
      Слънчева седмица! :)

      Изтриване
  4. Мария, сладкишът е невероятно изкусителен, а снимките превъзходни! Дано имам късмета някой ден да почуствам и аз атмосферата на о-в Закинтос! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пожелавам ти го, Танче!
      Така хубаво ще се заредиш... и все с хубави вълнения!
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  5. Мария, насладили сте се на вълшебно място!
    И сладкишът изглежда толкова лек и ароматен!
    Прегръдка от мен и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Дани!
      Лек е, да, много сочен и разхлаждащ.
      И от мен пожелания за много красиви изживявания! :)

      Изтриване
  6. Красиво местенце и вкусно изглеждащ десерт, Мария, дори много, много вкусно :)

    С пожелание за хубаво и слънчево лято :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче!
      Прекрасно лято пожелавам и на теб!

      Изтриване
  7. Прекрасен десерт,Мария!Благодаря ти,че я сподели!Прекрасни събота и неделя:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама как няма - толкова е вкусно! :)
      Хубаво лято, Миленче, с много слънчеви емоции!

      Изтриване
  8. Вълшебни места и страхотно вкусен сладкиш! С пожелания за прекрасно лято и фантастични спомени от чудни земи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Същите прекрасни пожелания и от мен, Иглика! :)
      Навсякъде е хубаво, когато е споделено!
      Слънчеви поздрави!

      Изтриване
  9. Такива места вдъхновяват и ни карат да се чувстваме различно, някак толкова леко ни става... Прекрасна ваканция и прекрасни снимки! Сладкиша го чувам за пръв път, но изглежда неустоимо! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, този сладкиш, доколкото разбрах, се прави само там, затова не е много популярен. Имам още нещо интересно, което да покажа, ще се опитам да го приготвя тези дни.
      Хубави летни дни ти пожелавам!

      Изтриване
  10. Невроятна идилия!Среахотен плаж!
    Сладкиша ме спечели за фен и ще го направя!
    Поздрави и прекрасна неделя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Миме, и се надявам да го одобрите!
      Най-хубави пожелания от мен на цялото семейство!

      Изтриване
  11. Вълшебно лято...много вдъхновящо -
    приказно място, прекрасни снимки и неустоим десерт...
    Благодаря за удоволствието, усмихната и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче, за мен е удоволствие да споделя част от тези емоции с вас!
      Красив юли и хубава ваканция! :)

      Изтриване
  12. Очарователни снимки и вкусен десерт :)Атмосферата от подобно преживяване се описва трудно, но никога не се забравя Мария ! Радвам се че надникнах в блогчето ти и споделих емоциите ти :)

    ОтговорИзтриване