четвъртък, 21 март 2013 г.

Les cannelés - част II

За удоволствието и радостта да похапвам cannelés ви разказах вече ето тук. Днес отново ще дам препратка в тази посока, защото там съм описала основната рецепта и начина на приготвяне на тези вкусни миниатюрни сладкишчета. Сега ще споделя само няколко вкусни идеи, с които може да ги разнообразите.


Миналия път обещах да покажа и каква формичка използвам. Аз съм срещала два вида: метални и силиконови в два различни размера - нормален и мини. Моята е силиконова с 24 мини гнезденца:


И като казвам мини, наистина са мини - големи са точно колкото половин палец- от върха му до първата сгъвка. Погледнете ръцете си и ще се убедите сами за какви размери говоря.

Споменах и моята малка книжка, в която  има много хубави идеи за cannelés с различни вкусове и днес искам да споделя някои от нещата, които опитах и ми харесаха. Надявам се да се харесат и на тези от вас, които имат формички и биха могли да си ги направят.

Ром и стафиди


Класическа комбинация за всякакви сладкиши, която успешно може да се приложи и тук. Взех идеята от книжката. Използвах базовата рецепта, която можете да откриете тук, но вместо шушулка ванилия сложих едно прахче, а с ромът накиснах малко стафиди за 1 нощ. На следващия ден, когато тестото е готово, с ромът, в който са киснали стафидите, се ароматизира сместта, а самите стафиди се разпределят в гнезденцата. Върху тях се излива тестото, като се внимава формичките да не се пълнят догоре.

Шоколад и лешници


По принцип когато се правят шоколадови cannelés шоколадът се разтапя в млякото, но аз реших да го сложа нарязан вътре с идеята да се усеща като частици. Използвах нарязан на парченца шоколад с цели лешници - първо напълних формичките с тесто, след това го разпределих и после с клечка за зъби разбърках сместа във всяко гнезденце. Не го сложих най-отдолу като стафидите, защото се притесних да не залепне. Беше ми нужно само  парче и половина шоколад (специално при този шоколад са доста големи) заради миниатюрния размер на формичките. Вместо шоколад бихте могли да използвате парченце плод, макар че аз наистина не знам какво бих могла да нарежа толкова на ситно.
Двата вида изпекох заедно за по-бързо- разделих тестото на две и разпределих ароматите по равно:


Получиха се много, много вкусни миниатюри с изненада!

Портокал


Чудесен портокалов вкус за пролетно настроение. В базовото тесто сложих прахче ванилия, а ромът пропуснах. Може би би се получило чудесно с портокалов ликьор, но аз нямах. Сокът от един голям портокал сложих на котлона да се редуцира наполовина и след като се поохлади го добавих към тестото, заедно с мъничко ситно настъргана портокалова кора.


Cannelés се пекат в предварително загрята на 210 градуса фурна. Времето за печене от 45 минутки на мен ми е недостатъчно, защото ги обичам по-карамелизирани. Обичам също и съвсем леко да намазвам формичките с малко масло всеки път, макар че не е необходимо, поради същата причина - по-карамелен вкус.

Времето, уви, пак ще се равали, но нека ви е слънчево в сърцата и мислите! :)


23 коментара:

  1. Как няма да ни е слънчево при подобно предложение, Мими? То бива ли такава вкусотия?
    Ох, само ще преглъщам по тези сладкишчета засега... Но ако се сдобия с форма, може да опитам.
    А ако са по-големи, например стандартни форми за мъфини, проблем ли ще е?
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стандартните са много големи, Гери. Мънички трябва да са формичките, много мънички. Може би с мини-мъфинките ще се получи, но ще трябва да се увеличи и времето за печене според мен. Ще добиеш представа за вкуса, но за истински Cannelés ти трябва формичка :)
      Честит празник и хубава нова седмица!

      Изтриване
  2. Страхотно изглеждат всички,но веднага си отмъквам няколко с портокал!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусно и красиво изглеждат ...и пролетно ! И аз като Наталия искам с портокал :) !
    Честита пролет ,Мария ! Слънчева и усмихната !
    С поздрав !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всички искате с портокал.. но това е защото не сте опитали шоколадовите :) За тях ще разкажа следващия път :)
      Хубава пролет, Иванче!

      Изтриване
  4. Ох, добре, че ме подсети за тях, тъкмо ги бях позабравила!:) Но знам, че ще ги направя, според теб коя форма да използвам: с големина за бонбони, или имам едни за мъфини, като малки кексчета са с дупка в средата? Честита Пролет, Мария!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може би и двете ще станат. Тестото е като палачинково - все ще се изпече, въпроса е за колко време.
      Ако решиш да тестваш, ще се радвам да разбера какво се е получило, защото и на мен ми е много любопитно, но аз нямам подходяща друга форма, за да пробвам за всички, които си нямат формичка за cannelés.
      Честита пролет и хубав празник, Кате!

      Изтриване
  5. Не съм правила, но изглеждат толкова симпатични и вкусни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Изключително симпатични и вкусни изглеждат!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, Бети, благодаря ви! Радвам се, че ви харесват!
      Големи сладури са и изчезват за нула време :)

      Изтриване
  7. Изглеждат страхотно! Честита първа пролет!

    ОтговорИзтриване
  8. Искам от всички варианти,Мария!Буквално ме омагьосват снимките ти!Има ли значение количеството портокалов сок,колко трябва да е приблизително-лъжица,две,три....?
    Трябва да ги опитам задължително,много ми възбуждат любопитството!
    Прегръдка и хубави почивни дни!Честита пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зависи от портокала, Роси, но лъжица-две може би. Хубаво би било според мен аромата да се подсили и с още толкова портокалов ликьор, но аз нямам талъв в момента. Ще тествам обаче вариант със захаросани портокали по-натам.
      Много целувки от мен! И честита фейсбук страничка - вече съм ти фен! :)

      Изтриване
    2. Благодаря ти,Миличка! :) И аз съм ти голям фен тук,а ти имаш ли страничка на блога във ФБ?

      Изтриване
    3. Не, Роси, нямам страничка, само личен профил. С това мое темпо на писане малко няма смисъл :)Но теб ще те следя още по-изкъсо сега :))

      Изтриване
  9. Спомням си ги тези сладкишчета :)
    Много е сладурска формичката. Не съм виждала подобни в България.
    Трябва да си направя екскурзия до Франция :))
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Задължително, Ели!
      Екскурзия до Франция не бива да се пропуска при никакви обстоятелства! :)
      Сърдечни поздрави от мен!

      Изтриване
  10. Зная за какво иде реч, Мария -
    това наистина са прекрасни малки изкушения и много красиви в твое изпълнение!
    Поздрави, слънчева и усмихната пролет, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианче!
      Много са вкусни, нали? Превърнаха се в слабост откакто ги опитах за първи път. Радвам се, че моят вариант ти допада!
      Хубав апролет и честит празник!

      Изтриване
  11. Мария, честито Благовещение!
    Таква сладурчета си направила. Разкошни са.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит празник, Вещичке!
      Много ти благодаря за хубавите думи!

      Изтриване