За първи път видях тези звездички в моята финландска книжка, която преди време пропътува целия път от Тампере до София (и то в най-големия студ), за да попълни библиотеката ми. Още тогава си ги набелязах и днес вече са факт.
Рецептата не спазих. Тестото приготвих сама, по свой вкус - истинско многолистно тесто с мая и лимонов аромат - получи се много добре и се разлисти разкошно. Сушените сливи, които си купих преди време, бяха малко количество и реших да си ги запазя за Коледа, когато пак ще творя такива звездички. Вместо тях направих микс от каквото имах и пак се получиха много добре. Затова, нека ви представя моите
Финландски коледни звезди
за тестото:
300г. бяло брашно
1/2 пак. суха мая (от 7 г.)
60 г. захар
1/2 ч.л. сол
3 щипки настъргана лимонова кора
бучка масло, около 10-15 г.
около 180 мл. прясно мляко
1/2 пак. масло (от 125 г.)
за пълнежа:
ябълка, нарязана на кубчета и поръсена с лимонов сок, за да не потъмнява
стафиди, предварително накиснати в малко ром
счукани орехи
настъргана лимонова кора
или друго по ваше желание - сушени плодове, конфитюр или както е в оригиналната рецепта - пюре от сушени сини сливи.
жълтък за намазване (по желание)
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
От посочените продукти се замесва тесто. Всички сухи съставки се смесват в купа, към тях се прибавят мекото масло и постепенно затопленото прясно мляко и се меси, докато се получи хубаво гладко тесто. Оставя се да втаса, покрито с кърпа, докато удвои обема си.
Върху набрашнен плот се изсипва втасалото тесто и леко се замесва отново. С помощта на точила се разточва на правоъгълник. Мислено разделяме правоъгълника откъм дългата му страна на 3 равни части. Нарязваме кубчето студено масло на слайсове ги подреждаме в средната част на правоъгълника така, че да се покрие цялата, след което хващаме първо едната страна, примерно дясната и я загръщаме навътре върху частта с маслото, а след това върху нея по същия начин и загъваме и лявата страна на правоъгълника - става като папка. Притискаме леко с ръце, изтупваме излишното брашно и оставяме тестото да си почине за половин час в хладилника, завито в свежо фолио.
След 30 мин. изваждаме тестото, отново върху леко набрашнена повърхност и го обръщаме със загънатата част надолу. Разточваме отново внимателно на правоъгълник, разделяме мислено на три и отново го сгъваме по същия начин, както първия път. Оставяме тестото отново в хладилника за 15-20 минутки.
Тази операция се повтаря три пъти, като при всяко ново разточване внимаваме сгънатите части да се падат отдолу. След третото сгъване тестото е готово за употреба. Разточваме го на кора, дебела около половин см. и с остър нож го нарязваме на квадрати.
Всички продукти за пълнежа се смесват в купичка.
За да оформим звездите разрязваме по средата ъглите на всяко квадратче, все едно по диагонал, но само до половината, за да запазим средата на квадратчето цяла. В тази среда слагаме по мъничко от плънката, след което хващаме едно от получените крайчетата и го завиваме към средата; едно оставяме свободно, хващаме следващото и към средата и по този начин всички крайчета, докато се получи тази красива форма. Притиснете ги добре в средата, защото по време на печенето може да се отворят. Оставете ги отново лекичко да втасат.
Намазваме внимателно крайчетата на звездичките с малко разбит жълтък (това е по желание и трябва да се внимава да не се разтича много отстрани, защото тестото се слепва и не се разлиства добре) и ги печем в предварително загрята на 200-210 градуса фурна. Топлички се поръсват с пудра захар и са удивително вкусни и ароматни.
Разбира се, ако не ви се занимава, винаги може да си направите тези сладки и с готово бутер тесто. Много са красиви!
От тесто със същите продукти, но без да го правя многолистно, си направих и ето такива смешни елзаски човечета-бриоши. Оформих ги, оставих ги да втасат, намазах с жълтък и хайде във фурната! Очичките и копченцата са от нарязани стафиди, но може да използвате и натрошен шоколад. Прекрасни са - пухкави и мекички!
За финал и още мъничко финландско настроение ще ви покажа и зимното небе над замръзналото езеро в Тампере. Студът буквално се носи във въздуха, но е толкова спокойно и красиво... почти неземно!
Мария, царица си на тестото!
ОтговорИзтриванеЧудесни звезди!
Знаеш, че правихме такива от хартия, със забодено кабърче в средата и на една пръчка се въртеше като въртележка :)
Разбирам, че първия път, тестото, загънало маслото, не се разточва.
Правилно ли съм разбрала?
Прегръдка и хубаво предколедно настроение!
Благодаря ти много за високата оценка, Дани! :)
ИзтриванеДа, сега като каза се сетих за тези въртележки.. чудих се на какво ми приличат, на върха на езика ми беше, ама...
Иначе наистина досега не бях виждала сладки с такава форма.
Правилно си разбрала - първия път тестото не се разточва, а само леко се притиска с ръце и се прибира в хладилника... и оттук-нататък разточваш, сгъваш и оставяш да си почива 3 пъти подред.
Ако ти се вижда малко маслото, може да добавиш още, но ще стане доста по-тежко на вкус.
Много е хубаво това тесто и според мен са най-хубави сладките, докато все още са леко топли. И кухнята ухае прекрасно!
Прегръдки и весело посрещане на празниците! :)
Страхотни са! Много ефектни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеУх, великолепни са!!!И аз като Дани си припомних хартиения вариант първо :) Истината е, че все се каня да направя домашно многолистно тесто, но като дойде момента прибягвам до готовото ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Мария!
Мерси, Дивче!
ИзтриванеТо си е играчка принципно, но такова малко количество става за нула време - само трябва да го изчакаш да втаса и после за няма и час и си готова :)
Сърдечни поздрави и от мен!
Мими,така добре си личат пластовете на звездите......прекрасни са!Майсторска работа!Браво и поздрави:)
ОтговорИзтриванеСърдечно ти благодаря, Миленка! Не за първи път работя с такова тесто, но всеки път когато се получат хубави пластовете много се радвам! :)
ИзтриванеНевероятни са, приличат ми на едни вятърни въртележки от детството! Толкова са красиви от тесто, а и вкусни при това! Усещам студа, но и красотата на това място - невероятно е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате!
ИзтриванеДа, но тези вятърни въртежелки наистина са много вкусни :) В ранния следобед ги пекох, а вкъщи още ухае така все едно току-що съм ги извадила от фурната :)
Мария, напълно ме грабна с тази рецепта! Вкусни и красиви са звездичките, а идеята за тестото е уникална. Никога не съм правила домашно многолистно тесто, сега ме мотивира. Снимките са чудесни, а последната ми е фаворит! :) Сърдечни поздрави! :)
ОтговорИзтриванеДани, благодаря! :) Домашното многолистно тесто, без значение дали е с мая или без, е невероятно. Абсолютно си заслужава усилията, които даже и не са чак толкова непосилни.
ИзтриванеМного, много се радвам, че ти харесват снимките!
Прегръдки и весели празници!
Прекрасни звездички ,толкова празнично изглеждат!
ОтговорИзтриванеНе съм правила многолистно тесто,но след твоите обяснения мисля да пробвам.
Със сигурност домашно приготвено е по-вкусно.
Рецептата ми хареса и си я записвам,благодаря!
Хубава нова седмица!
Мира, аз съм живото доказателство, че всеки може да си направи такова тесто :) Опитай, лесно е и постижимо с налични продукти. Освен това от него стават страхотни кифлички, като кроасанчета, без да се слагат тонове масло - и едно малко пакетче върши работа. И можеш да си го ароматизираш както искаш :)
ИзтриванеВесели празници от мен!
Прекрасности и вкусотии!
ОтговорИзтриванеБраво, Мария!
Весел и празничен декември!
Весели празници и на теб, мила Вещичке! Благодаря ти! :)
ИзтриванеМного са красиви, Мария!
ОтговорИзтриванеМноголистното тесто ти се е получило просто перфектно!
Поздрави!
Много се поласках! :)
ИзтриванеСърдечно благодаря, Ели!
Топли и вкусни празници ти пожелавам!
Мда, въртележките... дали и от тези няма да стане една, а като ми омръзне да я въртя, да я хапна;) Чудесни са, Марийче! Тая работа с тестото ти се получава пер-фект-но!!!!
ОтговорИзтриванеХаха, Мъхче, повъртяхме ги и ние у дома, но само докато решим кой коя да си хапне :) Много ти благодаря, радвам се, че ти харесват!
ИзтриванеВесели празници!
Марийче, ама наистина сте голяма любов с тестото! Аз още с месенето не се справям, а за домашно многолистно тесто дори и не помислям :) Затова грабвам от твоите коледни звезди и дим да ме няма ;) Прегръдки и Весели празници!
ОтговорИзтриванеЗаповядай, Габи, почерпи се! :)
ИзтриванеБлагодаря ти за хубавите думи, весели празници желая и на теб!
Мария,любовта към тестото е достигнала неимоверни висоти и майсторство при теб,звездичките ти са съвършени,невероятно красиви и толкова апетитни!И наистина са се разлистили перфектно!Прекрасни снимки!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеРоси.. такъв страхотен комплимент .. Благодаря ти, мила, благодаря от сърце!
ИзтриванеСтарая се и се уча, а всички вие толкова ме окуражавате, нямате си идея просто! Много се радвам за тестото и за снимките, и за всичко, благодаря!
Много прегръдки и щастливи празнични дни!
Многолистното тесто си е висш пилотаж, а ти си се справила чудесно! Поздравления!
ОтговорИзтриванеЗвездичките изглеждат много вкусни и допринасят за празничното настроение!
Вълшебна и уютна Коледа от мен:)
Весела Коледа,Марийче!
ОтговорИзтриванеЖелая вълшебна вечер и прекрасен празник!
Честита Коледа,Мария!
ОтговорИзтриванеНа цялото семейство пожелавам здраве,щастие и благоденствие!Да се множат успехите ви и да се сбъдват мечтите!
Много са ти красиви сладките коледни звездици!
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа, Мари! С пожелания за здраве и любов!
Честита Нова година, Мария!!! Нека 2013 влезе в домовете ни със здраве, радост и любов! Нека я посрещнем с усмивка, да я изживеем с любов и да я изпратим с успехи! За много години!
ОтговорИзтриванеЧестита Нова 2013 година Мария! Да е благодатна, пълна със здраве, късмет и любов ти пожелавам! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеМили приятели, благодаря ви от сърце! Да е щастлива и красива Новата година за вас и вашите семейства! Здраве, любов и много усмивки ви пожелавам!
ОтговорИзтриванеМного ми липсвате!
Целувки за всички ви!
Много жалко, че чак сега ги виждам тези разкошни сладки, за Коледа щяха да бъдат много харесани и са напълно подходящи, но пък и сега не пречи да се опитам да ги приготвя!Хареса ми самият пълнеж и продуктите,които трябват..."ябълка, нарязана на кубчета и поръсена с лимонов сок, за да не потъмнява стафиди, предварително накиснати в малко ром" с този ром ще им се придаде един по свеж аромат. Благодаря и за хубавите снимки и продължавайте да споделяте с нас своите идеи за вкусотии.
ОтговорИзтриванесчукани орехи
настъргана лимонова кора