В месеца на виното и любовта какво по-хубаво от една разкошна бадемово-шоколадова торта - прекрасен италиански десерт, лесен за приготвяне и невероятно вкусен. Кой би помислил че само пет съставки и около час във фурната могат да сътворят съвършенство...
Торта Капрезе
(източник: mamina.fr)
Необходими продукти:
4 яйца
100 г. меко масло
140 г. захар
200 г. смлени бадеми
150 г. натурален шоколад
Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Белтъците и жълтъците на яйцата се разделят. Шоколадът се разтопява на водна баня или в микровълновата фурна.
Разбийте маслото и захарта до получаването на кремообразна смес. Прибавете към нея един по един жълтъците, като разбърквате хубаво до пълното им усвояване. Към тази смес прибавете първо смлените бадеми, а след това и разтопеният шоколад. Разбъркайте всичко много добре.
Белтъците се разбиват на сняг. Той се прибавя към другата смес на 3 части, като всеки път се разбърква внимателно, за да не спадне въздухът.
Получената хомогенна смес се изсипва в предварително намаслена тавичка (20 см.) и се пече на средна скара на 180 градуса за около 50 минути. След изпичане, тортата се оставя да се охлади и тогава се освобождава от формата. Поръсва се с пудра захар и се сервира на стайна температура.
Класиката си е класика - винаги успява да те развълнува и всеки път по различен начин! С тази италианска приказка ви пожелавам емоционални февруарски празници и да ви е сладко!
Радвам се, че отново си тук, Мария!
ОтговорИзтриванеА предложението, с което се завръщаш е прекрасно. С радост ще се възползвам и от тази твоя рецепта. Сигурна съм, че ще се получи много вкусно.
Поздрави!
Мария, добре си дошла :)
ОтговорИзтриванеЗавръщането ти е много обещаващо.
Вкусна шоколадова класика!
Прегръдка и хубаво настроение!
Това изглежда много вкусно. Италианците определено разбират от храна.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много вкусно и приятно начало след дълго отсъствие, Мария! Радвам се, че отново си сред нас във виртуалното пространство! Липсваше!:)
ОтговорИзтриванеОчаквам с нетърпение нови публикации и вкусни рецепти!
Усмивки! :)
Много вкусна и сочна!
ОтговорИзтриванеМими,определено усетихме липсата ти и се радвам,че се поправи:)!Прекрасен десерт!
ОтговорИзтриванеМимче, много ми липсваше!
ОтговорИзтриванеИдваш с невероятна торта,сочна и много апетитна.
Да не ни забравиш сега пак еййй:))))
Целувки!
И аз много се радвам да ви "видя", момичета, супер много ми липсвахте всички!
ОтговорИзтриванеНямам търпение да разгледам всички вкусни неща и интересни истории, които пропуснах!
Благодаря за комплиментите за тортичката! Радвам се че ви допада, наистина е ужасно вкусна!
Целувки от мен и до скоро!
Наистина класиката си е класика!С прекрасен десерт започваш,Мария!Ще очаквам с нетърпение и следващите ти рецепти!Успешна нова седмица!
ОтговорИзтриванеОпределено комбинацията между шоколад и бадеми е една от любимите ми.
ОтговорИзтриванеНе съм пробвала тази торта, но веднага влиза в списъка ми :)
Поздрави!
Добре си се завърнала, Мария
ОтговорИзтриванес класика, представена страхотно - великолепна торта!
Сърдечни поздрави и усмихнати зимни дни, Диана
Благодаря ви за топлото посрещане и за хубавите думи!
ОтговорИзтриванеГоляма прегръдка от мен!
Великолепен,сочен десерт ни предлагаш за начало на кулинарната година,Мария!Много ми харесва!Казваш,да се приготвям за още и още чудесни изкушения,дадено!С пожелание за слънчев и ползотворен ден! :)
ОтговорИзтриванеМари, много се радвам да видя публикация от теб :-)
ОтговорИзтриванеВеликолепен сладкиш. Така ме изкушаваш да го опитам тия дни... само пет съставки - лесна работа :-)
Разкошна е! Добре дошла, Мария! С нетърпение очаквам следващите ти кулинарни изкушения! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЩе се постарая :) Времето може и да не стига, но колкото- толкова!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, момичета!
Целувки!
Мари, кейкът го приготвих. Много е вкусен - класически и шоколадов. Мерси за рецептата.
ОтговорИзтриванеПоздрави
Извинявай, че пак се връщам с коментар, но след един ден престой в кутията забелязах, че кейкът е с много по-балансиран и интензивен вкус и просто не мога да спра да режа парчета от него :-)... Мисля да го опитам следващия път със смлени лешници. Добре биха се съчетали с шоколада.
ИзтриванеДени, изключително ми е приятно да прочета това!
ИзтриванеТортата наистина е изключително вкусна и да, на следващия ден вкусът е доста по-завладяващ.. абе шедьовър, не знам как иначе да я нарека :)
Радвам се, че ти харесва; с лешници също би се получила разкошно и може би към тях млечен шоколад. А мен от известно време ме е осенила идеята да пробвам комбинация от бял шоколад и не знам, шамфъстък примерно :))
Благодаря ти за коментара и до скоро!
прекрасен сладкиш. Аз го правих със смлени орехи, стана отличен. Предварително орехите малко се запичат. Може и да се направи глазура от шоколад
ОтговорИзтриванеМного благодаря! :)
ИзтриванеРадвам се, че се е получил добре и се е усладил! :) И аз съм му голям фен.