вторник, 15 март 2016 г.

Свинско контрафиле с бяло вино по гръцки

Не е тайна, че като се позатопли имам залитания към гръцката кухня (както доста хора, предполагам), затова днес искам да ви представя една страхотна свежа рецепта на известния гръцки готвач Лефтерис Лазару. Още щом я прочетох беше решено, че ще я приготвя при първа възможност, а възможността дойде още снощи, когато имахме много хубав повод да празнуваме и половинката изяви желание за гръцка вечеря за случая. Като бонус в хладилника ни чакаха и две бутилки страхотно бяло вино, което просто си плачеше за нещо такова в чинията.

Рецептата е много бърза и лесна, продуктите ги има във всеки супермаркет и ако все още не сте измислили какво да си сготвите довечера, това може би е вашето ястие. Нямах много време за фотосесии снощи, но ето го все пак моят вариант, който е със съвсем леки девиации от оригинала:

Свинско контрафиле с бяло вино, свежа салата и запечено халуми


Необходими продукти:

6-8 парчета свинско контрафиле с дебелина около 1 см.
200 мл. хубаво бяло вино
сол и черен пипер на вкус
1 ч. л. сух риган
3-4 с. л. брашно
няколко с. л. зехтин

1-2 шепи рукола
1-2 шепи пресен бейби спанак
10-тина чери доматчета
сол, зехтин, лимонов сок на вкус

около 250 г. сирене халуми
зехтин

Приготвяне:

Измийте и подсушете добре с кухненска салфетка парчетата месо. Подправете ги на вкус със сол и черен пипер от двете страни. Подгответе си чинийка с брашно близо до котлона. В по-дълбок тиган загрейте 2-3 с. л. зехтин и когато се загрее добре, оваляйте всяко парче месо в брашното, изтръскайте внимателно излишното и запечатайте месото до златисто от двете страни. Аз ги пускам по 2 броя наведнъж - не трябва да се застъпват и задушават, а да се запържат. Когато са готови, ги изваждайте в чинийка и по този начин подгответе цялото месо.

При запечатването на оваляното в брашно месо вероятно част от брашното се е запържило повече, затова излейте тази мазнина, почистете тигана (или вземете нов тиган или тенджерка с капак) и загрейте нови 1-2 с. л. зехтин. Подредете пържолките в него, поръсете ги с още малко сол и пипер, подправете ги с риган. Добавете бялото вино и похлупете. Щом течността заври, намалете котлона на средна степен и оставете месцата да се задушават под похлупак до пълна готовност. Не отнема много време. Приготвено по този начин контрафилето става много крехко и вкусно, с прекрасен,ароматен, леко гъст сос. Излишно е да казвам, че е добре да използвате качествено вино, което всъщност, заедно с ригана, дава основния аромат на ястието. Не използвайте вино, което не бихте пили - това правило важи не само за френската кухня и не само за червеното вино. ;)

Нарежете халумито на парчета с дебелина половин - един сантиметър, според вашите предпочитания. Загрейте малко зехтин в обикновен тиган и запечете халумито от двете страни до желаната степен на златисто. Лично аз го обичам по-препечено, просто е невероятно! Може да използвате и оребрен тиган. Тази стъпка от рецептата е добре да направите непосредствено преди поднасяне, (халумито се изпича много бързо), защото е най-вкусно, когато е още топло.

За салатката сложете зеленийките в удобна дълбока купа, добавете нарязаните на половинки доматчета. Направете дресинг от зехтин, лимонов сок и сол (всичко на вкус) и овкусете салатата също неподредствено преди поднасяне. 

Подредете в чиния по 2 парченца от филето, малко салата и парчета запечено халуми. Полейте месото с лъжица-две от божествения сос и сервирайте с охладено бяло вино :)


22 коментара:

  1. Прелест е тази рецепта, Мария! Много ми допада, защото обичайната трудност при контрафилето е да не се получи сухо, а по този начин приготвено, обещава да е сочно.
    Благодаря за рецептата, ще се възползвам :-)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лети! Знам че и ти харесваш гръцката кухня, защото имаш много хубави рецепти в блога си. Да, контрафилето е трудно да се докара точно "сочно", но пък тук сосът върши чудеса :) и освен това е наистина божествен на вкус, ако се ползва хубаво вино. Въобще комбинацията от трите компонента в чинията е страхотна и горещо я препоръчвам! :)
      Поздрав и от мен и приятна вечер!

      Изтриване
  2. Наговорили сме се ;), и вкъщи вчера имаше подобни пържолки! Но сиренцето ми е любопитно какво е на вкус, никога не съм опитвала. Хубав ден, Миме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, сиренето "халуми" е много вкусно. Доста по-твърдо е и не се разпада при печене и пържене. В Бг не навсякъде го зареждат, но наскоро видях в Кауфланд на щанда с пакетираните сирена карловско сирене тип "халуми" и предполагам, че го има във всички магазини от веригата. Хубаво е, вече го пробвахме, така че може да си вземеш от там и да си изпечеш, сигурна съм, че много ще ти хареса! :)

      Изтриване
  3. Чудесна рецепта, Марѝ!
    Свинското стои като кадифено!
    И халуми обичам, но трудно го намирам :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Сосът наистина е с кадифена текстура, заради брашното по месото. Много е вкусно, препоръчвам! :)
      В горния коментар писан на Теди откъде може да си вземе българско халуми.
      Няма начин да го няма в Бургас!
      Прегръщам те и аз!

      Изтриване
  4. Обичам семплите рецепти като тази, защото съм се убедила, че са най-вкусни! Гледката е много апетитна и непременно ще се възползвам от рецептата! Поздрави, Мария!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Нели, напълно споделям мнението ти!
      Ще се радвам, ако пробваш рецептата!
      Приятна вечер и поздрави от мен! :)

      Изтриване
  5. Като мен например, затова и скорострелно се озовах тук, като видях заглавието:). Чудесна рецепта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знам, знам аз за теб, Кате! :)
      Като чуя "гръцка кухня" и ти веднага, заедно с още две-три дами, ми изкачате в главата :) А ако се замисля, поне още толкова ще изкочат на първо четене :D За второ пръстите няма да ми стигнат да ги изброявам :) Много сме! ;)
      Благодаря ти, поздрави и приятна вечер и от мен!

      Изтриване
  6. Отначало свинското ми се видя като запечен пътешки дроб и се зачудих акк ли би стоял с халумито (него поне го разпознах :)). За дроба не знам, но определено месцата му стоят много добре :)
    Чудна и бърза рецепта!
    Сърдечни поздрави, Мария!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, патешки дроб!... Обичам, но за съжаление ми е забранено да го ям :(
      Няма как да е това в чинията, Мира :) Съвсем постно свинско си е, без следа от мазнинка по него :)) А халумито страшно му отива, наистина :)
      Благодаря ти, поздрав и от мен и приятна вечер!

      Изтриване
  7. Прекрасна порцийка!Не знам кое да кажа ,че обичам повече....И месото,и салатката,а за сиренцето да не говорим ми са толкова любими!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Миленка, все любими неща вътре :)
      Удоволствие х 3 :)

      Изтриване
  8. Мм, а пък снимките са толкова изкушаващи....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ммм, благодаря ти, Мъхче! :)
      Зареждай виното в хладилника и придърпвай една порция :)

      Изтриване
  9. Току-що готвих по Вашата рецепта. Резултатът бе божествен! Благодаря Ви за вкусната идея! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно, много се радвам, че сте решили да изпробвате рецептата! :)
      Аз благодаря за доверието и за ценната обратна връзка, усмихнахте ме много!

      Поздрави,
      Мария

      Изтриване
  10. Много добра рецепта. Мъжът ми беше повече от доволен 😌

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотна рецепта! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  12. Fait Maison: Свинско Контрафиле С Бяло Вино По Гръцки >>>>> Download Now

    >>>>> Download Full

    Fait Maison: Свинско Контрафиле С Бяло Вино По Гръцки >>>>> Download LINK

    >>>>> Download Now

    Fait Maison: Свинско Контрафиле С Бяло Вино По Гръцки >>>>> Download Full

    >>>>> Download LINK

    ОтговорИзтриване