понеделник, 12 март 2012 г.

Хляб с хрупкав бадемов топинг

На идеята попаднах случайно, докато си ровичках из нета. Маслените трохи, поръсени върху козуначено тесто ми се сториха интересни и като се позачетох се натъкнах на Placek - полски сладък хляб с хрупкав топинг отгоре, много подходящ за предстоящите празници. И въпреки, че зимата все още напомня за себе си, мисля че е време да включа една тематична рецепта, затова ви  предлагам моята интерпретация на този вкусен хляб:

Хляб с хрупкав бадемов топинг



Необходими продукти:

за тестото:

500 г. бяло брашно
1 пак. суха мая (7 г.)
4 с.л. захар (пълни)
1/2 пак. краве масло (60 г.)
1 голямо яйце
1 ч. ч. прясно мляко
кората на половин лимон
по желание шепа стафиди

за топинга:

2 с.л. захар
2 с.л. брашно
1/4 пак. масло
филирани бадеми

Приготвяне:

Брашното се изсипва в купа. Към него се прибавят сухата мая, захарта, настърганата лимонова кора и всичко се разбърква с лъжица. В средата на сместа се прави кладенче, в което се чуква яйцето (предварително извадено от хладилника, за да е със стайна температура), разтопеното масло и с постепенно добавяне на затопленото прясно мляко се замесва тесто. Оставя се да втаса, докато удвои обема си.

Топингът се приготвя като в купичка се смесват брашното и захарта. Нарязаното на кубчета студено масло се втрива с пръсти в тази смес,докато се получат трохи. Накрая се прибавят бадемите, втриват се много леко в трохите, за да не се начупят прекалено и купичката се поставя в хладилника, докато втаса хляба.

Втасалото тесто се оформя на хлебче с намаслени ръце. Ако решите да добавите стафиди, накиснете ги предварително в малко ром или коняк. Разстелете тестото на правоъгълник върху плота, отцедете стафидите, поръсете ги отгоре и завийте на руло. Сложете хляба в намаслена форма за печене и оставете да втаса повторно.

Фурната се загрява на 200 градуса. Готовият хляб се намазва с малко прясно мляко и върху него се разпределят маслените трохи, като се притискат леко, за да залепнат по-добре.  Слага се във фурната (аз я намалих на 180 градуса, след като го метнах вътре) и се пече до златисто.

Ето идея за вкусна великденска закуска, напук на високите цени на яйцата :)


20 коментара:

  1. Много ми хареса с тази коричка :). Поздравления за чудесната идея. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче! Коричката е фантастична, придава съвършено нов облик :)
      Хубава вечер и от мен!

      Изтриване
  2. Мария, чудесна идея!
    Със сигурност ще се възползвам от нея!
    И аз съм "за" и разчупвам традициите!
    Прегръдки и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По този въпрос, Дани, бях сигурна, че ти ще ме подкрепиш! :) Има толкова много нови неща, които да се опитат, защо трябва да се ограничаваме само с добре познатото, нали? ;)
      Прегръщам те и аз!

      Изтриване
  3. Страйотно хлебче,Мария! Много сполучливо е станало!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубаво стана наистина, Траянче! Бях толкова нетърпелива да го снимам, че дори не го изчаках да изстине, за да го извадя от тавичката :) Много е вкусно!

      Изтриване
  4. Веднага ме привлече това симпатично хлебче!Много изкусителна коричка...!
    Идеята и рецептата ми хареса,благодаря ,че сподели Мария!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мира, много се радвам, че ти харесва! И на мен ми допадна, а синът ми е във възторг от "хрупкавото сладичко" отгоре :)
      Слънчеви пролетни дни и от мен!

      Изтриване
    2. Хехе чудесен Великденски хляб! Да традициите са за да се разчупват!

      Изтриване
  5. Свежа идея- допада ми! Макар да обожавам козунак и сега ще се разкъсвам до Великден с кое да се захвана;)
    Чудни снимки, Мария, изкуши ме;)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Мъхче! :) И аз много обичам козунак, но искам да опитам и толкова много нови неща...

      Изтриване
  6. Мари, страхотна вкусотия си замесила... с тези захарни бадеми отгоре...ммм...Няма да се престраша скоро да меся, но пък вече имам форма за мадленки и от утре ги почвам. Твоите с розмарина са от първите за пробване. Съвсем се отнесох не по темата, но понеже съм тук, реших да си кажа всичко наведнъж :-)
    Поздрави и хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, Дени, много се радвам! Ще останеш доволна от формичката за мадленки, сигурна съм, има толкова много хубави рецепти! Ще чакам да се похвалиш!
      Сърдечни поздрави и от мен! :)

      Изтриване
  7. Много ми харесва това хлебче! А още повече идеята за нови неща! И аз обичам да разнообразявам празниците:) Благодаря ти, че сподели! Изглежда много вкусно с тези бадемки отгоре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи, Candy! Наистина е хубаво всяка година да има по нещо ново на масата, иначе в един момент става скучно :)

      Изтриване
  8. Супер идея е тази поръска,Мария!
    Тук винаги ухае страхотно,особено от този пухкав козунак!
    Великолепно печиво!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, голям комплимент ми правиш, благодаря ти от сърце!
      Много прегръдки и от мен!

      Изтриване
  9. Еха, как ме замечта за козунак! Прекрасно е хлебчето! Явно трябва и аз да се стягам от сега :) Сърдечни пожелания за хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, ми то ей го къде е Великден :) Пък и след него като се заредят едни пролетни празници... красота! Доживяхме да се стопли най-сетне! :))
      Хубав ден ти пожелавам и много слънце!

      Изтриване