На идеята попаднах случайно, докато си ровичках из нета. Маслените трохи, поръсени върху козуначено тесто ми се сториха интересни и като се позачетох се натъкнах на Placek - полски сладък хляб с хрупкав топинг отгоре, много подходящ за предстоящите празници. И въпреки, че зимата все още напомня за себе си, мисля че е време да включа една тематична рецепта, затова ви предлагам моята интерпретация на този вкусен хляб:
Хляб с хрупкав бадемов топинг
Необходими продукти:
за тестото:
500 г. бяло брашно
1 пак. суха мая (7 г.)
4 с.л. захар (пълни)
1/2 пак. краве масло (60 г.)
1 голямо яйце
1 ч. ч. прясно мляко
кората на половин лимон
по желание шепа стафиди
за топинга:
2 с.л. захар
2 с.л. брашно
1/4 пак. масло
филирани бадеми
Приготвяне:
Брашното се изсипва в купа. Към него се прибавят сухата мая, захарта, настърганата лимонова кора и всичко се разбърква с лъжица. В средата на сместа се прави кладенче, в което се чуква яйцето (предварително извадено от хладилника, за да е със стайна температура), разтопеното масло и с постепенно добавяне на затопленото прясно мляко се замесва тесто. Оставя се да втаса, докато удвои обема си.
Топингът се приготвя като в купичка се смесват брашното и захарта. Нарязаното на кубчета студено масло се втрива с пръсти в тази смес,докато се получат трохи. Накрая се прибавят бадемите, втриват се много леко в трохите, за да не се начупят прекалено и купичката се поставя в хладилника, докато втаса хляба.
Втасалото тесто се оформя на хлебче с намаслени ръце. Ако решите да добавите стафиди, накиснете ги предварително в малко ром или коняк. Разстелете тестото на правоъгълник върху плота, отцедете стафидите, поръсете ги отгоре и завийте на руло. Сложете хляба в намаслена форма за печене и оставете да втаса повторно.
Фурната се загрява на 200 градуса. Готовият хляб се намазва с малко прясно мляко и върху него се разпределят маслените трохи, като се притискат леко, за да залепнат по-добре. Слага се във фурната (аз я намалих на 180 градуса, след като го метнах вътре) и се пече до златисто.
Ето идея за вкусна великденска закуска, напук на високите цени на яйцата :)
Много ми хареса с тази коричка :). Поздравления за чудесната идея. Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дианче! Коричката е фантастична, придава съвършено нов облик :)
ИзтриванеХубава вечер и от мен!
Мария, чудесна идея!
ОтговорИзтриванеСъс сигурност ще се възползвам от нея!
И аз съм "за" и разчупвам традициите!
Прегръдки и слънчева седмица!
По този въпрос, Дани, бях сигурна, че ти ще ме подкрепиш! :) Има толкова много нови неща, които да се опитат, защо трябва да се ограничаваме само с добре познатото, нали? ;)
ИзтриванеПрегръщам те и аз!
Страйотно хлебче,Мария! Много сполучливо е станало!
ОтговорИзтриванеХубаво стана наистина, Траянче! Бях толкова нетърпелива да го снимам, че дори не го изчаках да изстине, за да го извадя от тавичката :) Много е вкусно!
ИзтриванеВеднага ме привлече това симпатично хлебче!Много изкусителна коричка...!
ОтговорИзтриванеИдеята и рецептата ми хареса,благодаря ,че сподели Мария!
Хубава седмица!
Благодаря, Мира, много се радвам, че ти харесва! И на мен ми допадна, а синът ми е във възторг от "хрупкавото сладичко" отгоре :)
ИзтриванеСлънчеви пролетни дни и от мен!
Хехе чудесен Великденски хляб! Да традициите са за да се разчупват!
ИзтриванеБлагодаря! :)
ИзтриванеСвежа идея- допада ми! Макар да обожавам козунак и сега ще се разкъсвам до Великден с кое да се захвана;)
ОтговорИзтриванеЧудни снимки, Мария, изкуши ме;)!
Мерси, Мъхче! :) И аз много обичам козунак, но искам да опитам и толкова много нови неща...
ИзтриванеМари, страхотна вкусотия си замесила... с тези захарни бадеми отгоре...ммм...Няма да се престраша скоро да меся, но пък вече имам форма за мадленки и от утре ги почвам. Твоите с розмарина са от първите за пробване. Съвсем се отнесох не по темата, но понеже съм тук, реших да си кажа всичко наведнъж :-)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица от мен!
Е, Дени, много се радвам! Ще останеш доволна от формичката за мадленки, сигурна съм, има толкова много хубави рецепти! Ще чакам да се похвалиш!
ИзтриванеСърдечни поздрави и от мен! :)
Много ми харесва това хлебче! А още повече идеята за нови неща! И аз обичам да разнообразявам празниците:) Благодаря ти, че сподели! Изглежда много вкусно с тези бадемки отгоре!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавите думи, Candy! Наистина е хубаво всяка година да има по нещо ново на масата, иначе в един момент става скучно :)
ИзтриванеСупер идея е тази поръска,Мария!
ОтговорИзтриванеТук винаги ухае страхотно,особено от този пухкав козунак!
Великолепно печиво!
Прегръдки!
Роси, голям комплимент ми правиш, благодаря ти от сърце!
ИзтриванеМного прегръдки и от мен!
Еха, как ме замечта за козунак! Прекрасно е хлебчето! Явно трябва и аз да се стягам от сега :) Сърдечни пожелания за хубава вечер!
ОтговорИзтриванеГаби, ми то ей го къде е Великден :) Пък и след него като се заредят едни пролетни празници... красота! Доживяхме да се стопли най-сетне! :))
ИзтриванеХубав ден ти пожелавам и много слънце!