вторник, 21 април 2015 г.

Спаначена тортиля с моцарела на фурна

Вече и аз съм на пролетни вълни, нищо че още малко ми е студено. Температурите навън не са това, което очаквам от втората половина на април, но да кажем, че е имало и доста по-студени години, затова няма да мрънкам много :) Навън вече се раззелени и когато няма от гадния вятър е много, много приятно, затова днешното ми предложение също е зеленичко, свежо и много вкусно - тортиля със спанак, моцарела и доматче, но не на тиган, а приготвена във фурната за апетитна запечена коричка и златист загар на сиренцето.


Този вкусен печен омлет може да сервирате като предястие или като леко основно ястие. Пропорциите са малки, но са съобразени с моята правоъгълна тавичка. Ако имате желание да нахраните повече (или по-големи) хора, просто увеличете количеството на всички продукти х2, х3 или хN. Освен това може да си го приготвите и изцяло на тиган, но тогава ще трябва да се заемете с обръщането, успеха на което почти винаги зависи от това колко точно е незалепващо покритието на въпросния тиган.

Спаначена тортиля с моцарела на фурна


Необходими продукти

500 г. пресен крехък спанак
1 голям стрък пресен лук
1 скилидка чесън или 1 стрък пресен чесън
1 топка моцарела
1 домат
4 големи яйца
1 ч. л. нишесте
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус


Приготвяне:

Почистете и измийте спанака, отцедете го добре от водата и го нарежете на едро. Загрейте зехтина и пуснете вътре ситно нарязаните лук и чесън. Щом освободят ароматите си, добавете цялото количество спанак и разбъркайте. Гответе го за няколко минутки, докато омекне и течността му се изпари. Дръпнете тигана от котлона и го оставете да се охлади.

Загрейте фурната на 180-200 градуса.

В купа разбийте 4 големи яйца, заедно с лъжичката нишесте. Подправете със сол и черен пипер на вкус и добавете при яйцата обработения спанак. Разбъркайте добре и изсипете сместа в малка правоъгълна или квадратна тавичка, дъното на която е застлано с хартия за печене. Аз поставям хартията така, че да покрива дъното и да стърчи от две от страните над тавичката за по-лесно изваждане на тортилята. 

Нарежете моцарелата и доматите на полукръгчета. Подредете ги върху горната смес с леко застъпване, като ги редувате. Изпечете тортилята до апетитно зачервяване и задължително я оставете леко да се охлади, преди да я извадите от тавичката, за да не й развалите формата. Нарежете на квадрати и сервирайте още топла или поохладена с бяло винце или с биричка. Вкусно! :)


24 коментара:

  1. О, че прекрасно! Май по-хубава тортиля не съм виждала - и по-вкусна! :)
    Аз също бих се спряла на печена и със загар - много по-апетитна във всяко отношение.
    Поздрави, Мими, с пожелания за усмихната пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха, мерси, Гери! Наистина добре ми позираше този път нещото в чинията :)
      Вкусна е тортилята много, лека и свежа, а спанака който купих онзи ден беше разкошно крехък и просто нямаше по-добър начин да го оползотворя.
      Сърдечен поздрав и за теб! Да ти е цветно и слънчево! :)

      Изтриване
  2. Изглежда толкова вкусно и апетитно, че хуквам за спанак:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче!
      И аз много обичам спанак :)

      Изтриване
  3. Аз ще го сервирам за вечеря- след работа, това ще е дно бързо и добре оценено ястие. Поздрав, Марийче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно това му е предназначението, Мъхче - да е бързо и добре оценено :D
      И ние го ометохме за вечеря, друг път ще му се наслаждаваме бавно и на малки хапки :)

      Изтриване
  4. Днес точно се чудех спанак или тиквички. Благодаря за идеята :))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И с тиквички ще стане :)
      И аз благодаря, радвам се, че си на гости в моя блог, Яна! :)

      Изтриване
  5. И на мен ми хареса идеята и ако се наканя да я осъществя за вечеря, ще се отбия пак с отзиви. Поздрави от мен

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, Дени!
      Слагай смело вътре каквото ти душа иска, спанакът е благодатна основа за вкусове разни по твой вкус :)

      Изтриване
  6. Марийче, изключително атрактивно изглежда тази тортиля и сигурна съм, че вкусът и си заслужава всеки комплимент!
    Поздрави и благодаря за вкусната идея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче!
      Вкусно беше и бързо най-вече, което е важно, когато времето ти е кът... има и такива дни.
      Поздрави сърдечни и от мен! :)

      Изтриване
  7. Страхотна тортиля,Мария!Тортилята не знам защо все свързвам с наличие и на картофи,а в твоята версия -повече с фритата ,но както и да го нарека няма никакво значение пред изумителната гледка,която ми предлагаш днес!Без съмнение ще влезе в менюто,благодаря ти!Поздрав с усмивка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мне, не е задължително тортилята да е само с картофи, Роси, аз съм хапвала тортиля с най-различни неща вътре. А фритатата пък за мен е нещо пържено, но всъщност наистина няма значение - дори и омлет да си го наречем (каквото е всъщност), все е вкусно :)
      Благодаря ти за хубавите думи, поздрави и усмивки имаш и от мен! :)

      Изтриване
  8. Мари, да докладвам - вкусна се получи тортилята, съжалявам само, че не сложих повече сирене. Аз като цяло импровизирах с пропорциите докато ги наглася за една порция, че съм сама вкъщи тия дни. Мерси още веднъж за свежата идея.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно, много се радвам да го прочета това!
      Може би е моя грешката, трябваше да напиша, че топката моцарела беше доста големичка :)
      И аз благодаря, Дени, колко бързо я реализира само! :)

      Изтриване
  9. Голяма вкусотия, чудна рецепта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. По това време на годината видя ли снимка на зелено ястие се втурвам да я разучавам :) Твоята тортиля направо ще я направя тази вечер - вчера си купих спанак, но нещо не ми се занимаваше с миенето му и го зарязах. Сега разбирам защо - чакал си е рецептата :) Изглежда супер апетитно!
    Поздрави, Мария!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен ми е досадно чистенето на всякакви зелении, но няма измъкване, Албенче :)
      Надявам се да ти хареса омлета, става чудесен на фурна.
      Слънчев поздрав и от мен! :)

      Изтриване
  11. Ама, че сочно и прекрасно, Мария!

    ОтговорИзтриване
  12. Вкусно е, ама никак не е бързо и предвид броя на изцапаните съдове. Май е време да си купя съдомиялна. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чак пък съдомиялна :) Не съм съгласна с Вас, макар че, имайки предвид масовия стил на готвене в нашата част от света - всичко в една тенджера (тава) и готово - да, може да се каже, че тиган, купа и тавичка са си доста посуда за миене ;)

      Изтриване