четвъртък, 5 юли 2018 г.

Зелена салата с нар, млечен дресинг и запечено халуми

Напоследък все си мисля за това как постоянно забравям да публикувам в блога рецептите, които представям в блогосписанието. Което е голям пропуск от моя страна, тъй като винаги се старая те да бъдат подходящи за сезона и като вид, и като продукти, и трупането им в папки и папчици си е чиста загуба.. за света. Скромно, нали? ;) 

Скромно-нескромно, тези рецепти трябва да стоят там, където могат да бъдат видени, приготвени и опитани от повече хора, а не на диска на моя компютър. Затова от днес започвам една по една да ги добавям в моята вкусна виртуална библиотека и ще дам началото с ето тази много любима моя салата, която е изключително подходяща за лятото и аз горещо я препоръчвам на всички любители на средиземноморската кухня. 


Самата тя може да се превърне в лека вечеря за двама или в предястие за 3-4 души, а бялото вино към нея е просто задължително. А салатата неслучайно е толкова прекрасна - такава е, защото рецептата е дело на големия гръцки готвач Лефтерис Лазару, чийто голям фен съм аз. Всички негови рецепти, които съм приготвяла у дома до момента, са изключително вкусни, а най-много ме респектира начина,по който използва традиционните гръцки продукти в ястията си. Затова днес ви каня да опитате тази прелест в мое изпълнение с пропорции и промени на око (разбира се, иначе какъв кулинарен блогър съм ;)) за едно наистина прекрасно и свежо допълнение към лятната ви трапеза. :)

Зелена салата с нар, млечен дресинг и запечено халуми


Необходими продукти:
/за 3 порции/

1 пакет микс салати лоло верде, лоло росо и дива рукола
200 г халуми
зрънцата от 1/2 нар
няколко листа свежа мента

дресинг:
100 г кисело мляко
100 г крем сирене с подправки
50 мл зехтин
малко ябълков оцет на вкус
сол и прясно смлян черен пипер


Начин на приготвяне

В блендер разбийте до еднородна смес киселото мляко, крем сиренето и зехтинът. Подправете със сол, черен пипер и малко оцет на вкус.

Нарежете халумито на филийки и го запечете със съвсем малко зехтин на оребрен или обикновен тиган. Може и диретно на барбекюто, чудесно става! :) 

Сложете микса салати в голяма купа, заедно с накъсаните листа мента. Поръсете обилно със зрънцата нар. Подредете отгоре запеченото халуми, полейте с дресинга и сервирайте с изстудено бяло вино.


Голям летен разкош е, обещавам ви! Да ви сладко и слънчево! :) 

5 коментара:

  1. Удоволствие е да видя публикация тук, още повече толкова апетитна! Салатата е !!! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. О, от кога подканям аз да публикуваш и тук, Мария!
    Честна казано, аз като един от малкото упорито отказващи да се включат във фейсбук, не се сещам често да погледна списанието, а тук си ми под око:))
    Интересна и различна зелена салата!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, момичета, че наминавате през блога! Радвам се, че ви харесва салатата, наистина с няколко допълнителни продукта става по-различна, а е много вкусна, обещавам! :)

    Весе, тоя фейсбук е голямо зло, да знаеш, светът вече не е същия заради него, но това е една друга тема, в която не бих искала да задълбавам, че ще стане страшно. ;) Въпреки това един "служебен" профил без споделяне на кой знае каква лична информация върши работа за следене на новостите. :))

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thank you very much for visiting my blog and for your comment, Greg!
      I'm glad you like the salad. It's fantastic and really tastes like summer. :)

      Изтриване