четвъртък, 5 юли 2018 г.

Зелена салата с нар, млечен дресинг и запечено халуми

Напоследък все си мисля за това как постоянно забравям да публикувам в блога рецептите, които представям в блогосписанието. Което е голям пропуск от моя страна, тъй като винаги се старая те да бъдат подходящи за сезона и като вид, и като продукти, и трупането им в папки и папчици си е чиста загуба.. за света. Скромно, нали? ;) 

Скромно-нескромно, тези рецепти трябва да стоят там, където могат да бъдат видени, приготвени и опитани от повече хора, а не на диска на моя компютър. Затова от днес започвам една по една да ги добавям в моята вкусна виртуална библиотека и ще дам началото с ето тази много любима моя салата, която е изключително подходяща за лятото и аз горещо я препоръчвам на всички любители на средиземноморската кухня. 


Самата тя може да се превърне в лека вечеря за двама или в предястие за 3-4 души, а бялото вино към нея е просто задължително. А салатата неслучайно е толкова прекрасна - такава е, защото рецептата е дело на големия гръцки готвач Лефтерис Лазару, чийто голям фен съм аз. Всички негови рецепти, които съм приготвяла у дома до момента, са изключително вкусни, а най-много ме респектира начина,по който използва традиционните гръцки продукти в ястията си. Затова днес ви каня да опитате тази прелест в мое изпълнение с пропорции и промени на око (разбира се, иначе какъв кулинарен блогър съм ;)) за едно наистина прекрасно и свежо допълнение към лятната ви трапеза. :)

Зелена салата с нар, млечен дресинг и запечено халуми


Необходими продукти:
/за 3 порции/

1 пакет микс салати лоло верде, лоло росо и дива рукола
200 г халуми
зрънцата от 1/2 нар
няколко листа свежа мента

дресинг:
100 г кисело мляко
100 г крем сирене с подправки
50 мл зехтин
малко ябълков оцет на вкус
сол и прясно смлян черен пипер


Начин на приготвяне

В блендер разбийте до еднородна смес киселото мляко, крем сиренето и зехтинът. Подправете със сол, черен пипер и малко оцет на вкус.

Нарежете халумито на филийки и го запечете със съвсем малко зехтин на оребрен или обикновен тиган. Може и диретно на барбекюто, чудесно става! :) 

Сложете микса салати в голяма купа, заедно с накъсаните листа мента. Поръсете обилно със зрънцата нар. Подредете отгоре запеченото халуми, полейте с дресинга и сервирайте с изстудено бяло вино.


Голям летен разкош е, обещавам ви! Да ви сладко и слънчево! :) 

4 коментара:

  1. Удоволствие е да видя публикация тук, още повече толкова апетитна! Салатата е !!! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. О, от кога подканям аз да публикуваш и тук, Мария!
    Честна казано, аз като един от малкото упорито отказващи да се включат във фейсбук, не се сещам често да погледна списанието, а тук си ми под око:))
    Интересна и различна зелена салата!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, момичета, че наминавате през блога! Радвам се, че ви харесва салатата, наистина с няколко допълнителни продукта става по-различна, а е много вкусна, обещавам! :)

    Весе, тоя фейсбук е голямо зло, да знаеш, светът вече не е същия заради него, но това е една друга тема, в която не бих искала да задълбавам, че ще стане страшно. ;) Въпреки това един "служебен" профил без споделяне на кой знае каква лична информация върши работа за следене на новостите. :))

    ОтговорИзтриване
  4. Wow this certainly looks full of flavor! Wish I was just as good as a cook! Thanks for the share, hope you have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.


    Greg Prosmushkin

    ОтговорИзтриване