вторник, 22 май 2018 г.

Рататуй

Но не онзи подреденият, който познаваме от филмчето, а малко по-различен. :) Такъв, чието приготвяне изисква доста повече време и внимание от нарязването на зеленчуците на кръгчета и подреждането им в тавичката, и такъв, при който всичко в тенджерата накрая губи форма и цвят, а вкусът се насища и с парче топъл хляб направо избухва в устата ви. 

Рататуй се научих да приготвям през далечната вече за мен 2007 година. Много преди да имам блог и малко след като бях стигнала моя личен кулинарен връх по онова време - най-вкусната мусака, която и до ден днешен никой не може да бие и рулото "Стефани". :) Не ми се смейте много - така си беше тогава (сигурно съм от малкото кулинарни блогъри, които не готвят още от деца ;)), а сега нека ви покажа моята интерпретация на това велико ястие. Мисля, че моментът е особено подходящ - идват най-хубавите месеци от годината, зеленчуците ще стават все по-слънчеви и вкусни, а най-хубавото е, че това ястие е великолепно не само топло - когато е сервирано студено, е просто перфектният избор за летните обедни жеги.



Необходими продукти:

2 големи патладжана
2 големи тиквички
2 големи зелени чушки
2 големи глави лук
4 домата
3 скилидки чесън
3-4 с. л. пресен магданоз, ситно нарязан
стръкче прясна мащерка
сол и черен пипер на вкус
зехтин

Приготвяне

Измийте добре всички зеленчуци. Нарежете патладжаните на дебели колелца и ги поставете в голяма купа, пълна със солена вода. Причината да не поръсвам патладжана на сухо със сол е проста - не ми харесва как почернява. Предпочитам да го накисна в солена вода за 20-30 мин. и после да го изплакна с чиста - по този начин хем горчилката изчезва, хем зеленчукът не потъмнява. Изи. :) 

През това време подгответе останалите зеленчуци - всеки вид в отделен съд. Нарежете тиквичката на по-едри кубчета, а лукът на полумесеци. Доматът обелете, отстранете семките, а месестата му част нарежете на лентички, като запазите и сока. Почистете чушките и ги нарежете на лентички. Обелете и счукайте малко чесън. Когато патладжанът е готов, изплакнете го с чиста вода, подсушете го леко с кухненска салфетка и нарежете и него на едри кубчета. Когато си подготвите всичко, вече може да започнете да готвите. :)

Загрейте 3-4 с. л. зехтин в дълбок съд с дебело дъно. Запържете в него до полуготовност първо патладжаните, после тиквичките. Извадете ги в купа. В същия съд запържете лука и зелените чушки (ако е необходимо, добавете още малко зехтин, тъй като патладжаните попиват доста от него) заедно за десетина минутки - да омекнат, без да покафеняват. Прибавете към тях чесъна, подправете със сол и пипер на вкус, прибавете малко мащерка за разкош (обожавам аромата й, комбинира се жестоко с лук, патладжани и пресен магданоз). 

Прибавете доматите към лука и чушките. Разбъркайте и гответе, докато отделената течност почти се изпари. След това върнете патладжана и тиквичката в касеролата, поръсете обилно със ситно нарязан магданоз. Разбъркайте внимателно всичко, похлупете с капак и оставете ястието да се готви десетина минутки с капак на по-слаб огън, а след това махнете капака и гответе, докато остане почти само на мазнина, като внимавате да не загори. 

Сервирайте рататуй топъл или студен, поръсен с още пресен магданоз, най-добре с топъл бял хляб, пухкава фокача или хрупкава багета. Никакви черни, пълнозърнести, многозърнести, сбити, клисави, съсухрени, содени и т.н. "здравословни" хлябове, моля - да не ставаме за смях на французите. ;) Да ви е сладко!



8 коментара:

  1. Усещам уханието, Марѝ.
    И аз не съм от тези, които готвят от деца :)
    За хляба съм напълно съгласна!
    Не ти намирам мусаката, нито рулото ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха, Дани, рулото си е руло- нищо особено, обаче за мусаката рецептата си я пазя в дълбока тайна. :) Имам я от баба, това е най-вкусната мусака с картофи, която някога съм яла и не мисля да я споделям - ще я оставя като семейно наследство. ;)

      Изтриване
  2. Ставаме три:)
    И аз не съм въртях около мама, а около тате, като дете, "заготвих" едва след като се омъжих, а доста по-късно открих магията "кулинария".
    Харесва ми рататуя ти, Мария, и разбира се с топъл, бял хляб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Етооо, заформихме си групичка! :)
      Всъщност не е важно кога, важното е че, нали така, Весе?! ;) Да сме живи и здрави само, тепърва имаме цял живот пред нас да въртим вкусни манджи. :)

      Изтриване
  3. Здравейте! Много се радвам, че се завърнах те. Днес направих турска пица с кайма, по вашата рецепта.Много, много вкусно. Следващата ще е киш по провански. Признала съм ви като майсторка на тестото.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Катя, за топлото посрещане и наистина много се радвам, че пицата се е получила добре! Кишът също е много вкусен, ще очаквам отзиви. :)

      Изтриване
  4. Мари, не зная по каква причина, но тази е първата публикация от теб, която виждам от години май. Звучи пленително и задължително ще опитам да я претворя. Между другото поразително прилича на “Имам баялдъ”, което обожавам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами аз малко се бях позагубила за година-две, но бавно и славно се завръщам. :) Опитай рецептата, ще ти хареса, а прилича на турското ястие, защото продуктите са идентични. Ако не се лъжа, само тиквичката липсва там, а тук- лимоновият сок, подправките също леко се различават, но като цяло е подобно. :)

      Изтриване