неделя, 15 март 2015 г.

Сладък средиземноморски хляб

Днес ви предлагам сладка версия на вкусния плосък хляб фугас или фокача, която може да се каже, че е кулинарна забележителност от региона на Южна Франция. С това сутрешно слънчице навън автоматично пред погледа ми изплуваха лазурни води и цъфнали глицинии и концепцията за неделна закуска веднага ми се избистри в съзнанието. 


Вкусно пухкаво тесто с дъх на масло, хрупкава захарна коричка и аромат на лято - с това бих могла най-общо да опиша този хляб. Обикновено ароматът, който се използва, е вода от портокалови цветчета, но аз в момента нямам от нея, затова моят вариант днес е с лек захарен сироп с лимоново-розмаринови нотки. Но всъщност, няма значение как ще го ароматизирате, стига да мирише на лято... и хубавото настроение още от сутринта ви е в кърпа вързано :)

Fougasse d'Aigues-Mortes


Необходими продукти:

за тестото:
1 и 1/3 ч. ч. бяло брашно
1/3 ч. ч. захар
1/2 пак. суха мая (от 7 г.)
1 щипка сол
1 яйце
30 г. разтопено и охладено масло
около 1/3 ч. ч. затоплено прясно мляко

за гарниране:
масло
захар
вода от портокалови цветчета или

за лимоново-розмариновия сироп:

1 и 1/2 к. ч. вода
1/2 к. ч. захар
лимонова кора от 1/4 лимон
1 малко клонче розмарин

Приготвяне:

От посочените продукти замесете меко и еластично нелепнещо тесто. Поставете го в чиста купа, покрийте го и го оставете на топло да втаса (във фурната), докато удвои обема си.

През това време в малък съд (джезве) кипнете водата, захарта и лимоновата кора за сиропа. Не оставяйте течността много да ври, защото тя и без това е малко, но дори това количество е предостатъчно, тъй като с нея само ще напръскаме хляба за аромат. Оставете само за минутка на котлона, колкото да се разтвори захарта, след което отстранете и сложете вътре клончето розмарин, за да ароматизира допълнително сиропа. Ако не обичате розмарин може да пропуснете тази стъпка. Оставете сиропа да се охлади. 

Постелете дъното на малка тавичка (с диаметър 20-22 см.) с хартия за печене. Прехвърлете втасалото тесто в нея и с леко намазнени пръсти го разстелете по цялата повърхност. Покрийте тавичката и оставете хляба да втаса повторно. Ако е топло, това става много бързо. 

Загрейте фурната на 180-200 градуса.

С пръсти направете на няколко места дупки в тестото. Във всяка дупчица сложете по мъничко масло. Напръскайте хляба с водата от портокалови цветчета / сиропа и поръсете обилно със захар. Изпечете, докато коричката стане златиста и хрупкава. Извадете хляба от фурната и, още докато е горещ, го напръскайте отново леко с ароматния сироп. Оставете го да се охлади и го нарежете.


18 коментара:

  1. Мда, поредната пленителна рецепта.
    Благодаря, че се грижиш за моето вдъхновение, Мария! <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Взаимно се вдъхновяваме, Илианче!
      И аз се радвам, че мога да почерпя идеи от всички вас!


      Изтриване
  2. Мими, ама ти нямаш спирка с тези твои тестени чудесии... Прекрасен хляб!
    Хубав ден ти желая (макар да се скри слънцето)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, човек ако се разходи из блога, ще помисли, че само хляб ядем :))
      За което е виновно слънцето, естествено, с него само се дебнем, но й се вижда вече края на тъмната част от годината :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  3. Ох, отново поредното изкушение, Мария :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани!
      Слънчева нова седмица ти желая! :)

      Изтриване
  4. Мария,ти си извор на брилянтни идеи и винаги ме провокираш на макс,страхотен хляб,представям си как ухае и колко е фин и мек,прелест!Хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ухае на масло и на лято, и е една наистина чудесна закуска, Роси.
      Благодаря ти, и нали знаеш, че твоите ястия често гостуват на нашата трапеза :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Изглежда чудесно,Мария!Хубава седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Траянче!
      Нека бъде хубава седмицата и за теб!

      Изтриване
  6. Много добре изглежда, предизвикателно изкишаващо дори бих казала!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти допада, Жани, благодаря ти!

      Изтриване
  7. Страхотно и предизвикателно предложение!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И лесно, и вкусно, Тили :)
      Поздрави и усмивки и от мен! :)

      Изтриване
  8. Чудесен е, не съм срещала сладък вариант. Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има, имаа :)
      И е чудесен!
      Нека слънцето бъде с теб, Кате! ;)

      Изтриване
  9. Ох, красота!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мира, сърдечен поздрав и от мен! :)

      Изтриване