Не правя често торти у дома, но се случи така, че за няма и седмица приготвям бисквитена торта за втори път. С първата трябваше да изчистя опетненото име на този десерт пред сина ми, защото до момента за него тя навяваше само лош розов спомен от детската градина. И сега, като се замисля, странно е как за осем години веднъж не сме се сетили заедно да направим точно такава торта... Хубаво е да видиш как недоверието в погледа след първата хапка се превръща в искрено задоволство, последвано от моментална заявка за същата торта, "този път шоколадова и с онези хубавите, шарените топчета, с които украсихме детските меденки за Коледа" :)
Ако трябва да съм напълно искрена, не ми се нрави особено, когато бисквитена торта е приготвена с дебели бисквити като "Закуска" или нашенските едновремешни обикновени бисквити. Предпочитам по-малките бисквити от типа "Petit Beurre", като и там дебелината доста варира, но аз избирам винаги възможно най-тъничките, защото с тях тортата става наистина страхотна. Те не изсмукват цялата влага от крема, защото им трябва съвсем малко, за да омекнат до съвършенство, а тортата остава сочна, кремообразна, нежна и размазващо вкусна - точно каквато трябва да бъде.
Шоколадова бисквитена торта
Необходими продукти:
/за тавичка с размери 25 х 15 см./
1 голям двоен пакет тънки бисквити тип "petit beurre"
800 мл. прясно мляко (1,5 % масленост)
5 с. л. с връх захар
4 големи жълтъка
1 пак. ванилена захар
4 с. л. с връх брашно
100 г. шоколад за готвене (52 % какао)
няколко с. л. конфитюр от малини
допълнително прясно мляко за напояване на бисквитките
шарени пръчици, топчета, звездички и т.н. за украса
Приготвяне:
Отделете 50 мл. от млякото. Останалото изсипете в тенджерка, заедно със захарта и го загрейте на котлона почти го кипване. Предпочитам да слагам захарта в млякото, вместо при яйцата, защото така си гаранирам пълното й разтваряне. В голяма купа разбъркайте с телена бъркалка жълтъците, заедно с ванилената захар. Добавяйте постепенно от брашното и от заделеното мляко, за да получите абсолютно гладка гъста консистенция без никакви бучици. Не препълвайте супер много лъжиците с брашно - те трябва да са с добре оформен връх, но не и с планини брашно отгоре. Имайте предвид, че кремът не трябва да е много гъст, защото бисквитите ще изсмучат част от влагата в него и от шоколада той допълнително ще стегне.
Когато млякото се загрее достатъчно, започнете да го прибавяте на тънка струйка към жълтъчната смес, като разбърквате непрекъснато. Не бързайте, съвсем не е необходимо да излеете цялото мляко наведнъж - по-добре е кремът да стане идеално гладък, отколкото да правите всичко по учебник. Когато всичко се смеси добре, върнете крема в тенджерката и на средно силен котлон го сварете, докато се сгъсти като бъркате непрекъснато. Пак да ви напомня, че той трябва да бъде със средна гъстота. Когато се свари, начупете шоколада на парчета и го пуснете вътре - топлината на крема ще го разтопи, а за вас остава само хубаво да разбъркате всичко до плътен хомогенен цвят.
Започнете подреждането на тортата като топвате за кратко бисквитките от двете страни в прясно мляко и ги подреждате плътно в тавичката. Полейте ги с щедро количество крем и повторете с втори ред бисквити и отново крем. За третия ред вземете бисквитка, намажете я с дебел пласт конфитюр и я захлупете с втора бисквитка и поставете така образувания сандвич върху крема без да го топвате в млякото. По същия начин се процедира, докато се запълни целия ред. Следват крем, бисквитки в мляко и накрая целия останал крем. Оставяме тортата да се поохлади преди да я декорираме, а след като достигне стайна температура, я прибираме за една нощ в хладилника.
Насладете се на предстоящите почивни дни с парченце вкусна бисквитена торта с вкус на шоколад и малини. Честита Баба Марта и да ви е сладко! :)
Толкова обичам домашна бисквитена торта - няма по-хубаво от нея. Поне така ми е спомена още от детството, когато баба ми я правеше. Дано така да остане и в спомените на сина ти! :)
ОтговорИзтриванеПрекрасно предложение!
Честита Баба Марта - да се бели и червени, весели и засмени всички удома!
И в моите спомени бисквитената торта е специална, Алекс. Надявам се да успея да предам този спомен и на новото поколение в лицето на сина ми :)
ИзтриванеЧестита Баба Марта и от мен и честит 8 март! Много усмивки и здраве ти пожелавам от сърце!
Честит Празник, Мими!
ОтговорИзтриванеТрябва да правиш по-често тортички, великолепна е! Точно такава много я обичам с шоколад и с тези бисквитки! Прегръдка!
Честити празници, Павлинче! (докато успея да отговоря и те се натрупали :))
ИзтриванеБлагодаря ти, ще ми се и на мен по-често да похапваме торта, но пустото време все не стига... затова пък истински й се наслаждаваме, когато я има! :)
Голяма пргръдка и от мен!
Напълно разбирам защо е имало нова заявка за тази торта!И шоколад и малко малинки за разкош!Наистина страхотна!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти, Нати, много се радвам, че ти харесва!
ИзтриванеЧестит 8 март, с пожелания за много усмивки и красота около теб!
Честита баба Марта, да сте здрави и засмени! Тортата е великолепие! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЧестита Баба Марта и честит 8 март, Катенце!
ИзтриванеТортата беше великолепие, ама свърши много бързо...
Трябва да си купя по-голяма тава :D
Прегръдки и от мен!
Мария, много вкусно изглеждаща торта!
ОтговорИзтриванеМного я обичам, дори си нося обикновени бисквити, специално за нея :)
Хубави празнични дни!
Честит 8 март, Мира, и благодаря! :)
ИзтриванеЧувствам се малко гузно, че чак сега я правя тази торта, но смятам занапред да се поправя и по-честичко да я приготвям.
Поздрави сърдечни и весел празник!
Аха, и аз така - не обичам "Закуска", а тъничките бисквити:)
ОтговорИзтриванеЧудесна тортичка, че и шоколадова, аз лично бих пропуснала малините:)
Поздрави!
Весе, само ако не ги обичаш разрешавам :)
ИзтриванеШоколад и малини е чудесна комбинация, те са само за нюанс, но наистина е страхотно с тях! Но нали е за теб - хайде, и само шоколад става ;)
Честит 8 март, бъди щастлива и се радвай на живота от сърце!
Прегръдки сърдечни от мен!
Обичам само сок от малини - велик е!
ИзтриванеВече има такова разнообразие при приготвянето на бисквитена торта, така че лесно ще се забрави розовия крем, приготвен с нишесте и вода (за съжаление и така се приготвяше!)
ОтговорИзтриванеВкусна торта,Мария!
Тили, главно така се приготвяше.
ИзтриванеТо навремето, освен розовия крем никакъв друг нямаше, така че тогава и това си беше добре. Но доживяхме и по-добри времена, и по-добри рецепти :)
Честит празник, с пожелания за много усмивки и слънчеви дни!
А пък синът ми точно обратното- обожаваше розовия крем от деЦката и ме обявяваше за пълен лузър, щото не го правех толкова вкусен като там;)) Вече, разбира се, не е така.
ОтговорИзтриванетортичката е велика- великата бисквитена торта с шоколад. поздрав, Марийче!
С децата не се спори, Мъхче! :)
ИзтриванеГотовите купешки кюфтета по едно време и те бяха "по-хубави" от моите, че нямали вътре лук, магданоз и незнам си там още какво, но сега друга песен ми пее :D
Радвам се, че ти харесва тортичката! Скромно, но от сърце - сложни торти нямам време да правя :)
Поздрави и весел уикенд! :)