понеделник, 29 февруари 2016 г.

Домашен барбекю сос

Семейството ми много обича домашни бургери, особено синът ми - за него този тип сандвичи винаги ще бъдат част от менюто на "Хрупкавият рак" :) Не бих казала, че често посещаваме такъв тип места за хранене (по-скоро винаги е чиста случайност), но не съм и от хората, които категорично забраняват консумацията на сандвичи навън. За мен също обаче по-вкусни и по-здравословни от домашните бургери няма, затова днес ще ви предложа един страхотен сос за тях, който макар да не се причислява съвсем към графата "здравословни", може да ги направи наистина специални. 


Рецептата, към която се придържах, е на Гордън Рамзи и това е най-вкусния основен барбекю сос, който съм опитвала. Промените в нея се дължат на наличните продукти у дома и на собствения ми вкус, така че това е не точно барбекю соса на Рамзи, а моя скромен прочит на неговата гениална рецепта. 

Домашен BBQ сос


Необходими продукти*:

1/2 средна глава лук
2 големи скилидки чесън
1 с. л. с връх тръстикова захар
1 с. л. паприка
2-3 щипки лют кайенски пипер (ако не обичате люто, просто го пропуснете)
1 с. л. ябълков оцет
1-2 с. л. сос "Уорчестър" 
6-7 с. л. кетчуп
3 с. л. вода
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Нарежете лука и чесъна на ситно. В малка тенджерка загрейте зехтина и запържете за минутка чесъна и лука. Поръсете с малко сол и черен пипер. Котлона не трябва да е много силен, тъй като бързо може да ги изгорите. Добавете захарта и продължете да запържвате, докато омекнат и се карамелизират. Не забравяйте постоянно да разбърквате, за да не ги загорите, защото ще трябва да започнете всичко отначало. 

Следващата стъпка е прибавянето на паприката и лютия пипер. Те също бързо прегарят, затова бъдете внимателни с температурата на котлона. След най-много минутка, добавете оцета, а след още 1-2 минути - сосът Уорчестър и кетчупа. Кетчупът, който ползвах аз, се оказа доста гъст, затова за да дам възможност на соса все пак малко да поври, за да се обединят ароматите, добавих към него и малко вода. Разбъркайте всичко и оставете на слаб котлон за 3-4 минутки или докато течността отново се редуцира. Сосът не трябва да е прекалено течен, нито прекалено гъст, защото след като изстине, се сгъстява допълнително. Когато е готов, овкусете с още сол и черен пипер, ако е необходимо, прехвърлете го в купичка и го оставете да се охлади до стайна температура, след което може да го приберете в хладилника. 


Прекрасен сос, който придава на сандвичите един наистина чудесен и богат вкус. Нашите този път са с мекички домашни питки с прясно мляко, малки кюфтенца с много свежи зелени подправки (пресни магданоз, лук, чесън), които изпекох във фурната, крехка салата, домати и слайсове чедър. Вкусотия!

*Рецепта за базов сос "Барбекю"

3 коментара:

  1. Искам и аз един бургер,Мария,щом е от твоите-великолепен сос си приготвила!Щастлив месец март!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги си добре дошла на гости, Роси! :)
      Честита баба Марта, с пожелания за здраве и усмивки!
      Сърдечни прегръдки!

      Изтриване
  2. Страхотна рецепта за домашен сос за барбекю си измислила! Поздрави и успех!

    ОтговорИзтриване