четвъртък, 11 февруари 2016 г.

Шоколадов крем с бадемови бисквити

Днес ви предлагам едно крайно недиетично, но за сметка на това много, много вкусно кремче с бисквити, вдъхновено от друг прекрасен десерт - шоколадовата шарлота. Как и откъде дойде идеята, може да прочетете във февруарския брой на SOintoFOOD, а междувременно споделям рецептата :) 


Необходими продукти за 2 порции:

за бадемовите бисквити*:
1 белтък от голямо яйце
3 с. л. захар
5-6 с. л. смлени бадеми
1-2 капки екстракт от горчив бадем

за шоколадовия крем:
100 г тъмен шоколад  (50% какао)
50 мл прясно мляко (1,5% масленост)
100 г масло на стайна температура
3 с. л. захар

допълнително:
2-3 с. л. коняк, за напояване на бисквитите
пудра захар
филирани бадеми

*може да ги замените с амарети или други бисквитки с вкус на бадеми


Приготвяне:

За приготвянето на бисквитките загрейте фурната на 150° С.

Разбийте белтъка със захарта на мек и пухкав сняг. Добавете смлените бадеми и разбъркайте внимателно сместа. Ароматизирайте с 1-2 капки екстракт от горчив бадем. С помощта на малък пош, или направо с лъжичка, оформете малки кръгли бисквитки върху тава, дъното на която е застлано с хартия за печене. Поръсете ги с малко пудра захар и ги изпечете до покафеняване. Трябва да бъдат хрупкави по краищата, но меки и дъвчащи отвътре.

Щом са готови бадемовите бисквити, извадете ги върху решетка и ги оставете да се охладят напълно. От тази доза излизат 8-10 бисквитки в зависимост от тяхната големина. 

За приготвянето на крема начупете шоколада на малки парчета в купичка.

Загрейте прясното мляко в микровълнова фурна почти до кипване и веднага го изсипете при шоколада. Оставете го за минутка-две да се разтопи от топлината и разбъркайте до хомогенна смес. Охладете леко. 

С телена бъркалка или с миксер разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Добавете към тях охладената шоколадова смес и продължете да разбивате още няколко минутки. Разпределете така получения крем в две малки купички или чашки.

С помощта на четка напоете добре с коняк, и от двете страни, по 2-3 бадемови бисквитки. Разпределете ги в купичките, потопени наполовина в шоколадовия крем. Покрийте купичките със свежо фолио и ги оставете поне за няколко часа в хладилник, за да могат всички съставки да се обединят в един прекрасен десерт. 

Преди сервиране може да поръсите с малко пудра захар и филирани бадеми. 

Разкошна вкусотия! Прави са французите - без масло нищо не е същото! ;)
Бон апети! :)

9 коментара:

  1. Чудесен крем и прекрасни бисквити. Прелистих списанието и много ми хареса, отивам да го прочета подробно. Хубава вечер, Миме!

    ОтговорИзтриване
  2. Мария, десертът е прекрасен и представен по неустоим начин от теб! Списанието е направено с толкова вкус и стил, удоволствие е човек да го прелиства, с нетърпение очаквам следващия брой! сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Така подробно и увлекателно си представила десерта,Мария,че от камък да си,ще се разтопиш!Поздравления към теб и Гери за новия брой,страхотни рецепти сте представили заедно с всички участници!Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  4. Десерта изглежда чудесно, комбинацията от шоколад и бадеми е неустоима!
    А за списанието, вече изразих възхищението си, но пак ще кажа, че е прекрасно и въм много щастлива, че бях част от този брой! Поздрави и хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравявам ви за новият брой. Отново оригинални, впечатляващи и тематични рецепти! А на тази прелест тук ѝ липсва само моят адрес:))) Поздрави, Мария!

    ОтговорИзтриване
  6. Дръпвам си от това шоколадово изкушение, че и бадемово отгоре на това!

    ОтговорИзтриване
  7. Скъпи виртуални другарчета,

    Съжалявам, че толкова късно ви пиша, но ме тръшна някакъв гаден вирус... всяка година е нещо ново, човек просто не може да им смогне :(

    От сърце ви благодаря за топлите думи за рецептата и за списанието! :)

    Кремчето наистина е супер вкусно, но никак не е диетично, а списанието... него го има благодарение на вашето вдъхновение и усетът ви за красивото и вкусното, ние само ги побутваме малко :) То си е наше и на страниците му винаги ще има място за всички!

    Прегръщам ви всички, бъдете здрави! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Неустоима и любима комбинация от вкусове - точно като невероятния февруарски брой на прекрасното ви списание!! Благодаря ви, че ми дадохте възможност да съм част от него :)
    Поздрави и прегръдки!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мина!
      За нас също беше истинско удоволствие!
      Сърдечна прегръдка!

      Изтриване