Днес ви предлагам едно крайно недиетично, но за сметка на това много, много вкусно кремче с бисквити, вдъхновено от друг прекрасен десерт - шоколадовата шарлота. Как и откъде дойде идеята, може да прочетете във февруарския брой на SOintoFOOD, а междувременно споделям рецептата :)
Необходими продукти за 2 порции:
за бадемовите бисквити*:
1 белтък от голямо яйце
3 с. л. захар
5-6 с. л. смлени бадеми
1-2 капки екстракт от горчив бадем
за шоколадовия крем:
100 г тъмен шоколад (50% какао)
50 мл прясно мляко (1,5% масленост)
100 г масло на стайна температура
3 с. л. захар
допълнително:
2-3 с. л. коняк, за напояване на бисквитите
пудра захар
филирани бадеми
*може да ги замените с амарети или други бисквитки с вкус на бадеми
Приготвяне:
За приготвянето на бисквитките загрейте фурната на 150° С.
Разбийте белтъка със захарта на мек и пухкав сняг. Добавете смлените бадеми и разбъркайте внимателно сместа. Ароматизирайте с 1-2 капки екстракт от горчив бадем. С помощта на малък пош, или направо с лъжичка, оформете малки кръгли бисквитки върху тава, дъното на която е застлано с хартия за печене. Поръсете ги с малко пудра захар и ги изпечете до покафеняване. Трябва да бъдат хрупкави по краищата, но меки и дъвчащи отвътре.
Щом са готови бадемовите бисквити, извадете ги върху решетка и ги оставете да се охладят напълно. От тази доза излизат 8-10 бисквитки в зависимост от тяхната големина.
За приготвянето на крема начупете шоколада на малки парчета в купичка.
Загрейте прясното мляко в микровълнова фурна почти до кипване и веднага го изсипете при шоколада. Оставете го за минутка-две да се разтопи от топлината и разбъркайте до хомогенна смес. Охладете леко.
С телена бъркалка или с миксер разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Добавете към тях охладената шоколадова смес и продължете да разбивате още няколко минутки. Разпределете така получения крем в две малки купички или чашки.
С помощта на четка напоете добре с коняк, и от двете страни, по 2-3 бадемови бисквитки. Разпределете ги в купичките, потопени наполовина в шоколадовия крем. Покрийте купичките със свежо фолио и ги оставете поне за няколко часа в хладилник, за да могат всички съставки да се обединят в един прекрасен десерт.
Преди сервиране може да поръсите с малко пудра захар и филирани бадеми.
Разкошна вкусотия! Прави са французите - без масло нищо не е същото! ;)
Бон апети! :)
Чудесен крем и прекрасни бисквити. Прелистих списанието и много ми хареса, отивам да го прочета подробно. Хубава вечер, Миме!
ОтговорИзтриванеМария, десертът е прекрасен и представен по неустоим начин от теб! Списанието е направено с толкова вкус и стил, удоволствие е човек да го прелиства, с нетърпение очаквам следващия брой! сърдечна прегръдка!
ОтговорИзтриванеТака подробно и увлекателно си представила десерта,Мария,че от камък да си,ще се разтопиш!Поздравления към теб и Гери за новия брой,страхотни рецепти сте представили заедно с всички участници!Сърдечен поздрав!
ОтговорИзтриванеДесерта изглежда чудесно, комбинацията от шоколад и бадеми е неустоима!
ОтговорИзтриванеА за списанието, вече изразих възхищението си, но пак ще кажа, че е прекрасно и въм много щастлива, че бях част от този брой! Поздрави и хубав уикенд! :)
Поздравявам ви за новият брой. Отново оригинални, впечатляващи и тематични рецепти! А на тази прелест тук ѝ липсва само моят адрес:))) Поздрави, Мария!
ОтговорИзтриванеДръпвам си от това шоколадово изкушение, че и бадемово отгоре на това!
ОтговорИзтриванеСкъпи виртуални другарчета,
ОтговорИзтриванеСъжалявам, че толкова късно ви пиша, но ме тръшна някакъв гаден вирус... всяка година е нещо ново, човек просто не може да им смогне :(
От сърце ви благодаря за топлите думи за рецептата и за списанието! :)
Кремчето наистина е супер вкусно, но никак не е диетично, а списанието... него го има благодарение на вашето вдъхновение и усетът ви за красивото и вкусното, ние само ги побутваме малко :) То си е наше и на страниците му винаги ще има място за всички!
Прегръщам ви всички, бъдете здрави! :)
Неустоима и любима комбинация от вкусове - точно като невероятния февруарски брой на прекрасното ви списание!! Благодаря ви, че ми дадохте възможност да съм част от него :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки!!
Благодаря ти, Мина!
ИзтриванеЗа нас също беше истинско удоволствие!
Сърдечна прегръдка!