вторник, 26 януари 2016 г.

Мини палачинки с царевица и шунка

Много любими и много вкусни са тези малки палачинки, особено през лятото, когато доматите имат вкус на истинско слънце, но аз ги приготвям по всяко време от годината. Направете си ги, когато ви се хапва нещо по-мързеливо и непретенциозно. Идеални са за късна закуска, обяд или вечеря, а и много вървят с биричка, ако не ви пречи студеното време. 


Необходими продукти:

1 голямо яйце
200 мл. прясно мляко
2 с. л. зехтин
1/2 ч. л. сол
около 10 с. л. брашно с връх (или колкото поеме за гъсто палачинково тесто)
200 г. сладка царевица от консерва
2-3 слайса шунка
1/4 глава червен лук
няколко стръка пресен магданоз
черен пипер на вкус

няколко супени лъжици зехтин допълнително

Приготвяне:

Забъркайте палачинково тесто от яйцето, млякото, зехтина и брашното. Посолете и добавете добре отцедената царевица и шунката, нарязана на малки парченца. Сложете и много ситно нарязаните лук и магданоз и разбъркайте всичко добре. 

В тиган с незалепващо покритие загрейте 1 с. л. зехтин. Оформяйте малки палачинки, като сипвате по 2 лъжици от сместта в тигана и ги разстилате леко. Щом хванат загар от едната страна, ги обърнете, за да се сготвят и от другата. Повторете, докато свърши цялата смес. Ако е необходимо, отвреме-навреме сипвайте по малко зехтин в тигана - не трябва да остава съвсем сух. Готовите палачинки отцеждайте за кратко върху кухненска хартия и дръжте на топло, докато дойде момента да ги сервирате.

Хапват се с пресни домати (салата, салца) и сос по избор. 


Да ви е сладко и слънчево! :) Време й е на зимата да си ходи вече! :)

12 коментара:

  1. Вкусни и засищащи! Няма значение сезона.
    Приятна вечер, Мария!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Тили!
      Но все пак друго си е с хубави градински домати :)
      Поздрави от мен!

      Изтриване
  2. Мария, изглеждат стархотно и супер лесно! Ето съботната закуска:) Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, стават и за закуска :)
      Надявам се да ви харесат! :)

      Изтриване
  3. Чудесна идея за солени палачинки! Трябва да намеря време да ги приготвя. На децата много ще им харесат, нали има шунка и царевица ;). Усмихнати дни, Миме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Теди!
      И за моето момче има ли месо (в случая шунка) в ястието, значи всичко е наред ;)
      Поздрави и весел уикенд!

      Изтриване
  4. Подкрепям с две ръце за зимата, Мария:), макар и да бе благосклонна, последните дни прекали с ниските температури и в резултат съм болна и нямам глас, вчера сутринта се оказа, че трябва да мълча като риба:)), мноооого неприятно!
    Хареса ми много предложението ти, на домашните също ще се хареса, знам.
    Слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Иха, разкошни са, бих си ги хапвала целодневно:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Спечели ме от раз,разкошни малки пухкави бижута,Мария,много ми харесват палачинките и дават добро поле за импровизации!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Роси, палачинките са като бял лист хартия наистина.
      Може да ги направи всеки по свой вкус :)
      Благодаря, че се отби, прегръдка и от мен!

      Изтриване
  7. Това пък ако знаеш как ми харесааа.....
    Имам си всички продукти и ще се въртя явно в кухнята. и без друго зимата се върна, а тя в града не е от най-привлекателните. поздрав, Марийче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно съм съгласна за зимата в града, Мъхче!
      И да добавя моето мнение - най-добре е изобщо да я няма като сезон :)
      Радвам се, че ти харесва предложението ми!
      Поздрави от мен и прекрасна вечер!

      Изтриване