Това безспорно са най-бързите сладки, които някога съм правила. Замесват се за нула време, няма отлежаване в хладилника, няма разточване, няма изрязване. Ако разполагате с хубаво десертно вино под ръка, не се колебайте да опитате тези хрупкави сладости с деликатен аромат, които лично аз бих сервирала не с кафе, а по-скоро с леко питие след вечеря.
Ciambelline al vino
източник: menta e liquirizia
Необходими продукти:
500 г. бяло брашно
200 г. захар
160 мл. качествено бяло вино (при мен пенливо Asti Martini - невероятно ароматно)
160 мл. растителна мазнина
щипка сол
Приготвяне:
Отделете мъничко захар настрана за овалване на сладките. Останалата захар разбъркайте в купа заедно с брашното и солта. Направете кладенче в средата, изсипете растителната мазнина и бялото вино и разбъркайте първо с лъжица, а после доомесете с ръце, докато се получи гладко хомогенно тесто.
С длани се оформят фитилчета от тестото, които се извиват и двата края се защипват (за да се получи нещо като геврече), топват се от едната страна в отделената в началото захар и се подреждат върху тавичка покрита с хартия за печене с озахарената страна нагоре. Не е нужно да се оставя голямо разстояние между сладките, тъй като в тях няма набухвател. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-20 (или повече) минути до леко зачервяване. Не ги препичайте, защото ще станат много твърди, след като изстинат. Охлаждат се върху решетка.
Просто са страхотни! Ако количеството на продуктите ви се вижда много, може да си направите половин доза като мен, но след като ги опитах малко съжалих, че не направих цяла доза.
Уаууу,супер сладки! Още днес ще ги направя и довечера се надявам да ми остане време да се наместя пред тв с чинийка от тези сладки.
ОтговорИзтриванеВиното ми не е от най-качествените,но дано не пречи прекалено много. А с изостанало шампанско дали ще станат? Мисля че газировката не би трябвало да пречи!
Мария, интересно предложение ни правиш с тези сладки. Задължително ще ги изпробвам. Чудя се, как се получават без набухвател - содаа, мая или бакпулвер!
ОтговорИзтриванеС поздрав!
Не, нищичко нямат, Вещичке! И аз се учудих, но станаха перфектни! Мекички, докато са топли, после се втвърдяват.
ОтговорИзтриванеНина, става с пенливо вино, аз сложих такова. Не успяхме да го изпием цялото и това което остана леко се разгазира, но ароматът му е толкова хубав, че ме бе жал да го хвърля. Тази рецепта изкочи просто точно навреме, за да го оползотворя!
Ще чакам да се похвалите :)
Вече са изпробвани. Права си- докато са топли са много меки, после се втвърдяват. Много сладки, наподобяват на сълзицата и на едни други дребни сладки, които правя. Следващия път ще намаля още малко печенето и ще правя фитилчетата по-дебелички. Тези, които бяха по-дебели,останаха и по-меки след като изстинаха.
ИзтриванеБлагодаря за рецептата. Оползотворих виното и подсладих душичките на близките!
Спокойна нощ!
Да, когато изстинат се втвърдяват доста, затова не трябва да се препичат, наистина само до бледорозово зачеряване; също така поради липсата на набухвател общо-взето остават толкова големи, колкото ги оформи човек. Радвам се, че сте подсладили вечерта :)
ИзтриванеИ на мен ми хареса идеята за тези сладки. Непременно ще се възползвам! Усмихната седмица ти пожелавам!
ОтговорИзтриванеСърдечно ти благодаря, Емилия! Надявам се да ти харесат!
ИзтриванеХубава седмица и от мен! :)
Сега да имах под ръка едно дървено шишче и да нанижа няколко захарни гевречета щеше да е супер,Мария!
ОтговорИзтриванеМного ми харесват и на мен!
И пак такива кристални снимки....!
Хубав понеделник,мила!
Роси, ако не се намери шишче, мога да търкулна няколко броя към морето, ти само кажи къде ще ги чакаш ;)
ИзтриванеПак ме похвали много за снимките- благодаря ти! Радвам се, че горе-долу се получават нещата и с най-обикновено апаратче :)
Нямам бяло винце, но сладките са страхотни, Мария!Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Траянче!
ИзтриванеПоздрави и слънчева седмица пожелавам и на теб!
Аз нали съм фен на бързите неща и твоите гевречета много ми харесаха.Толкова хубаво си ги строила в редичка ме ми иде поред да си ги хапна всичките.
ОтговорИзтриванеПрекрасна рецепта Мимка благодаря.
Я кажи ако се сложи червено вино дали ще станат в къщи бяло не се пие .. ще станат сигурно червени :)))))))
Прегръдки и хубава вечер!
Опитвала съм да правя италиански солени гевреци по рецепта на Лети с червено вместо с бяло вино и не ми се получиха бухнали и така хубави като с бялото вино. Но ти опитай все пак.
ИзтриванеЗиче, благодаря ти мила! Според мен, за да се получат сладките както трябва е необходимо да се избере добро вино. Не мисля, че е чак толкова важно дали е бяло или червено, даже в няколко италиански сайта се натъкнах на подобни бишкотки точно с червено вино; по-скоро е важно виното да има хубав вкус и аромат, нещо плодово, цветно, сладникаво дори, защото, както виждате, в рецептата няма друга ароматна съставка, то дава тона в сладките. И ако виното не е добре подбрано може и да се получи фал с вкуса.
ИзтриванеВсе пак ще се радвам, ако решите да пробвате с червено вино, да напишете как са се получили нещата.
Прегръдки и от мен и лека и спокойна вечер! :)
Мария, толкова съблазнително хрупкави са :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава вечер!
Благодаря ти, Дани! Да търкулвам ли няколко и към теб или ти ще ми дойдеш на гости? :)
ИзтриванеПрегръщам те и аз!
оо супер изглеждат,аз имам розе,дали ще станат,а май имам и пенливо :)
ОтговорИзтриванепоздрави и хубава вечер
Миме, аз много харесвам розето и мисля, че с него биха се получили много добре!
ИзтриванеС вино викаш.... добрееее;) А щом са и лесни, какво чакам още;)
ОтговорИзтриванеХубава вторник, Мария!
С вино, с вино, Мъхче! :) И то толкова, че в началния момент на печенето фурната ми ухаеше здраво на алкохолни изпарения :))
ИзтриванеИ всичко това в името на добрия вкус!
Сърдечни поздрави, Мъхче! :)
Виното ще да е интересният момент в тези на пръв поглед съвсем обикновени захарни изкушения!
ОтговорИзтриванеА ти нали знаеш, че половин дозите не са добра идея :-)
Само да се докопам до бутилка шумящо и веднага запрятам ръкави...
Хубава седмица, Мари!
Така е, Дени - семпло, ама с уловка! Виждаш ли човек като вземе да включва по-често алкохол в десертите и почва да хваща тънките моменти, а ти имаш добър опит и много лични впечатления покрай зимните лакомства, за пример си ми в тази област и стриктно следя резултатите и бележките ти! Наистина виното е ключов момент в рецептата.
ИзтриванеПоловин дозите са нож с две остриета, ако питаш мен, но понякога човек се лъже с тях, какво да се прави :)
Ще ми е интересно да прочета и твоите разсъждения по тези сладки...
Слънчева и усмихната седмица!
Страхотни гевречета, много ми харесаха. Обичам всичко бързо лесно и вкусно :). Ще ги пробвам в най-скоро време :)
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Благодаря, Дианче! И аз като теб обичам лесните и вкусни неща :)
ИзтриванеПриятна вечер ти пожелавам!
Сладките са стархотни ,Мария!Ще ги пробвам задължително.
ОтговорИзтриванеПоздравявам те за хубавата рецепта!
Приятен ден!
Много ти благодаря, Мира! Много са приятни сладките, днес унищожихме тези, които успяха да пренощуват :)
ИзтриванеСърдечни поздрави и хубава вечер!
Случайно попаднах на този блог, но ме грабнаха идеята за коледна украса от 2011 и тази рецепта. Сладките са вече в списъка ни с любими печива. :) Реблогнах рецептата. :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, благодаря! :)
ИзтриванеСърдечни поздрави, с пожелания за светли празници!